Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Jong-Un misstänks för stölder – av bitcoin

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un när han besökte berget Peaktu den 9 december. Foto: KCNA / REUTERS X02538
Nordkoreanska soldater i uppställning på ett torg i huvudstaden Pyongyang den 1 december för att fira att landet, enligt diktatorn Kim Yong-un, nu är en kärnvapenmakt. Foto: KIM WON-JIN / AFP
I mitten av december var en bitcoin värd nästan 17 000 dollar eller drygt 140 000 svenska kronor, medan den för ett år sedan var värd cirka 750 dollar. Nu är den nere på 14 984 dollar.Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, 33, gör ingen hemlighet av sitt intresse för bitcoin – vars värde ökar explosionsartat.

Landet misstänks nu använda hackare för att stjäla och utpressa sig till kryptovalutan. 

– De kan genomföra de här transaktionerna väldigt snabbt... och undvika att pengarna kan spåras, säger säkerhetsexperten Bryce Boland till tv-kanalen CNN.

Nordkorea har inte försökt dölja sitt intresse i den digitala kryptovalutan bitcoin som under det senaste året upplevt en raketartad värdeökning.

Så sent som förra månaden så föreläste en bitcoin-expert för studenter på Nordkoreas elitlärosäte, Pyongyangs universitet för forskning och teknologi, rapporterar CNN

LÄS MER: Han råkade kasta bort bitcoin värt en miljard

Expert: "Faktum att Nordkorea attackerat virtuella växlingskontor"

Bakom den öppna attityden misstänker experter att det döljer sig en betydligt lömskare strategi för att komma över den allt mer värdefulla valutan. 

– Det är ett faktum att Nordkorea har attackerat virtuella växlingskontor, säger Lee Dong-geun, chef vid grannlandets Sydkoreas statliga internet- och säkerhetsbyrå, till CNN.  

Diktaturen anklagas för att ha skickat mejl med skadlig kod till anställda vid fyra olika sydkoreanska växklingskontor som hanterar bitcoin – bara under juli och augusti. 

Förutom att stjäla valutan rakt av misstänks de även för att ha utpressat sig till den. 

USA trycker på för att stänga Nordkorea ute från det internationella finansiella systemet på grund av landets kärnvapenprogram. 

LÄS MER: Sparekonomen jämför bitcoin med Solvalla

Därför har bitcoin blivit Nordkoreas favoritvaluta

Kryptovalutan bitcoin, vars själva syfte är att fungera utanför banker och finansiella institut, anses vara ett attraktivt alternativ för diktaturen.  

i början av december var en bitcoin värd nästan 17 000 dollar eller drygt 140 000 svenska kronor, medan den för ett år sedan var värd cirka 750 dollar.  Valutan har dock dalat sedan dess och nyligen noterades till 14 984 dollar på sajten Coindesk.

Krypteringen gör det dessutom extremt svårt att spåra överföringar..

– De kan genomföra de här transaktionerna väldigt snabbt... och undvika att pengarna kan spåras, säger den Singaporebaserade säkerhetsexperten Bryce Boland till CNN.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!