Nordkoreas diktator Kim Jong-Un när han besökte berget Peaktu den 9 december. Foto: KCNA / REUTERS X02538Nordkoreas diktator Kim Jong-Un när han besökte berget Peaktu den 9 december. Foto: KCNA / REUTERS X02538
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un när han besökte berget Peaktu den 9 december.  Foto: KCNA / REUTERS X02538
Nordkoreanska soldater i uppställning på ett torg i huvudstaden Pyongyang den 1 december för att fira att landet, enligt diktatorn Kim Yong-un, nu är en kärnvapenmakt. Foto: KIM WON-JIN / AFPNordkoreanska soldater i uppställning på ett torg i huvudstaden Pyongyang den 1 december för att fira att landet, enligt diktatorn Kim Yong-un, nu är en kärnvapenmakt. Foto: KIM WON-JIN / AFP
Nordkoreanska soldater i uppställning på ett torg i huvudstaden Pyongyang den 1 december för att fira att landet, enligt diktatorn Kim Yong-un, nu är en kärnvapenmakt.  Foto: KIM WON-JIN / AFP
I mitten av december var en bitcoin värd nästan 17 000 dollar eller drygt 140 000 svenska kronor, medan den för ett år sedan var värd cirka 750 dollar. Nu är den nere på 14 984 dollar. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNI mitten av december var en bitcoin värd nästan 17 000 dollar eller drygt 140 000 svenska kronor, medan den för ett år sedan var värd cirka 750 dollar. Nu är den nere på 14 984 dollar. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I mitten av december var en bitcoin värd nästan 17 000 dollar eller drygt 140 000 svenska kronor, medan den för ett år sedan var värd cirka 750 dollar. Nu är den nere på 14 984 dollar. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong-Un misstänks för stölder – av bitcoin

Publicerad
Uppdaterad

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, 33, gör ingen hemlighet av sitt intresse för bitcoin – vars värde ökar explosionsartat.

Landet misstänks nu använda hackare för att stjäla och utpressa sig till kryptovalutan. 

– De kan genomföra de här transaktionerna väldigt snabbt... och undvika att pengarna kan spåras, säger säkerhetsexperten Bryce Boland till tv-kanalen CNN.

Nordkorea har inte försökt dölja sitt intresse i den digitala kryptovalutan bitcoin som under det senaste året upplevt en raketartad värdeökning.

Så sent som förra månaden så föreläste en bitcoin-expert för studenter på Nordkoreas elitlärosäte, Pyongyangs universitet för forskning och teknologi, rapporterar CNN

LÄS MER: Han råkade kasta bort bitcoin värt en miljard

Expert: "Faktum att Nordkorea attackerat virtuella växlingskontor"

Bakom den öppna attityden misstänker experter att det döljer sig en betydligt lömskare strategi för att komma över den allt mer värdefulla valutan. 

– Det är ett faktum att Nordkorea har attackerat virtuella växlingskontor, säger Lee Dong-geun, chef vid grannlandets Sydkoreas statliga internet- och säkerhetsbyrå, till CNN.  

Diktaturen anklagas för att ha skickat mejl med skadlig kod till anställda vid fyra olika sydkoreanska växklingskontor som hanterar bitcoin – bara under juli och augusti. 

Förutom att stjäla valutan rakt av misstänks de även för att ha utpressat sig till den. 

USA trycker på för att stänga Nordkorea ute från det internationella finansiella systemet på grund av landets kärnvapenprogram. 

LÄS MER: Sparekonomen jämför bitcoin med Solvalla

Därför har bitcoin blivit Nordkoreas favoritvaluta

Kryptovalutan bitcoin, vars själva syfte är att fungera utanför banker och finansiella institut, anses vara ett attraktivt alternativ för diktaturen.  

i början av december var en bitcoin värd nästan 17 000 dollar eller drygt 140 000 svenska kronor, medan den för ett år sedan var värd cirka 750 dollar.  Valutan har dock dalat sedan dess och nyligen noterades till 14 984 dollar på sajten Coindesk.

Krypteringen gör det dessutom extremt svårt att spåra överföringar..

– De kan genomföra de här transaktionerna väldigt snabbt... och undvika att pengarna kan spåras, säger den Singaporebaserade säkerhetsexperten Bryce Boland till CNN.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen