Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Jong-un smiter från miljardskulden till Sverige

Det var på Kim Jong-un:s farfars tid som affärerna med Sverige gjordes upp. Det var också då som nordkoreanerna struntade i att betala fakturorna.
Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho på väg in till möte med utrikesminister Margot Wallström i Villa Bonnier, nära den amerikanska ambassaden i Stockholm.
Foto: SVEN LINDWALL
Det är okänt om utrikesminister Margot Wallström vågat ta upp mångmiljardnotan med sin nordkoreanske kollega.
Foto: SVEN LINDWALL
1000 Volvobilar av modellen 144 levererades 1974 till Nordkorea. Men koreanerna betalade aldrig köpet.
Foto: - - / OKÄND
Diktatorn Kim Jong-uns farfar Kim Il sung (t v) och pappan Kim Jong il hyllades med porträtt runt om i huvudstaden Pyongyang.
Foto: DITA ALANGKARA / AP

I torsdagskväll åt utrikesminister Margot Wallström (S) middag med sin nordkoreanska motsvarighet, Ri Yong-ho i Arvfurstens palats på utrikesdepartementet. 

Frågan är om Wallström lyfte fram springnotan på tusen Volvobilar som Nordkorea tog från Sverige för drygt 40 år sedan. 

Skulden har vuxit till cirka 2,7 miljarder kronor. 

– Frågan är inte om Nordkorea kommer betala tillbaka utan när de kommer att göra det, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör för Exportkreditnämnden.  

Sverige erkände, som första västland, Nordkorea redan 1973 och som tack smet diktaturen från en nota på 400 miljoner kronor två år senare. 

Vid tiden var nuvarande diktatorn Kim Jong-uns farfar, Kim Il-sung, president och efter sin död 1994 blev han republikens "Evige president". 

En annan sak som tycks vara evig är landets skuld till Sverige, vars ränta har tickat på de senaste 40 åren – och nu ligger på 2,65 miljarder kronor.  

Nuvarande diktatorn Kim Jong-uns farfar, "Evig president" Kim Il-sung till vänster och hans pappa Kim Jong-il, so regerade fram tilll sin död 2011.
Foto: KYODO / REUTERS X01481

LÄS MER: Han kallade Trump ”skällande hund” – nu ska han lösa konflikten med USA

Oklart om Wallström lyfte skulden som middagsämne

Ett ämne som eventuellt kan ha påverkat bordsstämningen i negativ riktning om utrikeminister Margot Wallström dryftade det under torsdagskvällens middag med nordkoreanska utrikesministern Ri Yong-ho under kristallkronorna i Arvfurstens palats. 

Expressen har sökt Margot Wallström genom hennes pressekreterare för fråga om skulden har tagits upp.

Sannolikheten för att Wallström berörde miljardskulden är dock liten eftersom mötet handlade om politik på högsta nivå. 

Den exakta summan  som Kim Jung-un och hans Nordkorea är skyldig Sverige är exakt 2 656 738 320 kronor och 53 öre.

LÄS OCKSÅ: Kim Jong-un misstänks för stölder  - av bitcoin

Huvudsakligen handlar skulden om 1000 Volvobilar, av modell 144, men även en rad andra varor eller tjänster levererades från företag som verkstadsindustriföretaget Atlas Copco, dåvarande teknoelektriska företaget Asea, Kockums som vid den tiden tillverkade stora lastfartyg och Alfa Laval, som tillverkar pumpar, ventiler och värmeväxlare åt industrin. 

Olof Palme prisades

När affärerna gjordes upp 1974 var det uppåt värre. Både den svenska regeringen och näringslivet gnuggade händerna. Rubriker som "Nordkorea gör storköp från Sverige", "Atlasorder på 230 miljoner i sikte", "Nordkorea ger stororder till Salabolag" och "Sverige och Nordkorea gör jätteaffärer - "tacka Palme för det!" signalerade att många stora order var på ingång. 

Den ena ordern efter den andra kom också från Nordkorea, de svenska företagen levererade. Men sedan tog det stopp. Inga pengar kom. Enligt Exportkreditnämndens pressansvarige Rikard Björk blev det i slutändan de andra försäkringstagarna i EKN som med sina inbetalda premier fick täcka upp och betala fakturorna till de svenska företagen. Därför är det nu EKN som äger fordran och försöker få tillbaka pengarna till sina försäkringstagare.

Våren 1974 var det uppåt värre när den svenska regeringen koordinerade de affärer som olika svenska företag planerade. Den ena nordkoreanska delegationen efter den andra togs emot i Stockholm. Och det handlade om affärer. Men slutet blev inte så lustigt för Sverige. Nordkoreanerna smet från betalningen till de svenska företagen.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Nordkorea leder den internationella skuldligan till Sverige. 

För knappt 30 år sedan hände dock något oväntat. 

– 1989 så betalade Nordkorea av 30 miljoner kronor på skulden, säger Rikard Björk, pressansvarig hos Exportkreditnämnden, EKN. 

Anna-Karin Jatko, generaldirektör för Exportkreditnämnden.
Foto: Karl-Johan Karlsson/Exportkreditnämnden

LÄS MER: Nordea flyttar till Finland

Generaldirektör: "Återkommande kontakter med Nordkorea"

Sedan dess har avbetalningarna lyst med sin frånvaro. Trots att EKN, som är svenska statens kreditgivare till svenska exportföretag, skickar två betalningspåminnelser per år. 

Påminnelserna faxas till "Foreign Trade Bank of the Democratic People's Republic of Korea". 

– Vi har haft återkommande kontakter med Nordkorea sedan skulden uppstod 1975, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör för EKN. 

Nu tillhör Nordkorea en skara av fyra länder som inte betalar tillbaka sina skulder till EKN och Sverige: Syrien som är skyldigt 10 miljoner kronor, Venezuela som är skyldigt  4 miljoner kronor och Zimbabwe som är skyldigt 43 miljoner kronor.  

På slutet av den faxade betalningspåminnelsen från EKN i Stockholm till Nordkorea presenteras den hisnande totalsumman: 2 656 738 320 kronor och 53 öre.

LÄS MER: Sveriges handel med Nordkorea

SVT fick exklusiv intervju med Nordkorea om skulden

SVT:s Asienkorrespondent Susan Ritzén fick i maj förra året en exklusiv intervju med Pak Yun-sik, sektionschef vid nordkoreanska utrikesministeriet i Pyongyang.

– Ja, jag känner till skulden, bekräftade den högt uppsatte tjänstemannen. 

Kommer Sverige få betalt? frågade SVT. 

–  Jag tror att om vi har ett närmare samarbete med varandra på de ekonomiska och kulturella områdena, så måste problemen säkert kunna lösa sig i framtiden, svarade han.

I Sverige är svaret på samma fråga mer direkt:

– Frågan är inte om Nordkorea kommer betala tillbaka utan när de kommer att göra det, säger Anna-Karin Jatko. 

LÄS MER: Nordkoreakris oroar börserna

Här är länderna som betalat notan till Sverige

Och faktum är att de senaste årens facit backar upp uttalandet. 

2010 betalade Angola sin skuld på 89 miljoner kronor. 

2016 betalade Iran av en jätteskuld på 600 miljoner kronor till Sverige i ett enda svep. Detta efter att sanktionerna mot landet hade hävts. 

– Innan dess var de utestängda från världens betalningssystem, så de hade inte kunnat betala även om de hade velat, säger Rikard Björk. 

2017 så betalade Pakistan igen 63 miljoner kronor av en sammanlagd gigantisk skuld på 569 miljoner kronor. 

2017 så betalade även Kuba 26 miljoner kronor av sin skuld. Den ligger dock på 1,8 miljarder kronor, så det återstår en del avbetalningar. 


Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!