Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kilovis av sjuka köttet uppätet på restaurang

Foto: SVT/TVN24

Hundratals kilo sjukt nötkött för Polen har importerats till Sverige.

Nu bekräftar Stockholms stad att 14 kilo av köttet har serverats till konsumenter och ätits upp.

– Det har gått till en restaurangverksamhet i Uppsala och ätits upp, säger Li Hermansson, livsmedelsinspektör vid Stockholms stad.

Den ansvarige för restaurangen bekräftar uppgiften: 14 kilo rostbiff har grillats och ätits av gäster och personal.

– Det känns inte alls bra att det händer, säger han.

Det var i tisdags som ett polskt grävande tv-program kunde avslöja att ett företag i Polen har sålt vidare kött från sjuka nötkreatur till flera olika länder.

De konstaterade också att omkring 250 kilo - av totalt 2700 kilo - sålts till fyra svenska köttgrossister.

Livsmedelsverket i Sverige har sedan dess försökt att spåra allt kött, för att se till att det återkallas och inte når konsumenter.

Även Stockholms stad har deltagit i spårningsarbetet eftersom tre av de fyra svenska köttföretagen ligger i Stockholm.

Livsmedelsverket vet inte säkert riskerna med att äta köttet, men köttet bedöms som hälsoskadlig, skriver SVT Nyheter. Myndigheten har inga uppgifter om att människor ska ha mått dåligt.

– Vi har inga uppgifter om det, säger Aron Lindén, stadsinspektör på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter.

”Gått till en restaurangverksamhet”

På torsdagen stod det klart att ett av företagen sålt vidare ett köttparti till en restaurangverksamhet i centrala Uppsala, och att 14 kilo av det köttet sedan tillagats och serverats till restauranggäster.

– Det har inte kommit så stora mängder vad vi vet än så längre, det rör sig om drygt 250 kilo kött som kommit till Sverige och av det är det 14 kilo som är uppätet, säger Li Hermansson.

Hon fortsätter:

– Det har gått till en restaurangverksamhet i Uppsala.

Restaurangen bekräftar: Det känns inte alls bra

Den ansvarige för restaurangen i Uppsala bekräftar att man har fått 14 kilo av det felaktigt märkta polska köttet.

– Det var rostbiff som vi grillade. 

– Jag fick veta det i dag vid tiotiden. Det känns inte alls bra att det händer, säger han.

Hela köttpartiet har ätits upp, enligt den restaurangansvarige. Den grillade rostbiffen har ätits av gästerna men också av personalen, inklusive honom själv, säger han.

Smakade det bra?

– Ja, det var inga konstigheter. 

Köttfusket: Skär bort tumörer

Leveransen med det sjuka köttet nådde Sverige 21 januari i år.

Den polska köttanläggningen Elkopol misstänks för att köpa in sjuka djur och sedan slakta djuren under tider på dygnet när slakten inte övervakas av veterinärer. Man har sedan skurit bort tumörer och sår från de sjuka djuren och därefter märkt köttet som att det är besiktigat av veterinär.

– Inget tyder på att de svenska företag som köpt kött av det polska företaget har gjort något fel. Vi har i dagsläget inte heller misstankar mot annat polskt kött, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Rättelse: Stockholms stad gick först ut med informationen att det var ett hotell i Uppsala som serverade det felaktigt märkta köttet, men den uppgiften visade sig inte stämma; en restaurang i samma område har alltså bekräftat att köttet har levererats till dem.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!