Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KI: Sveriges ekonomi bromsar in – snabbt

I den svenska tillverkningsindustrin har stämningsläget snabbt försämrats senaste tiden, enligt KI. Foto: DAVID JAKOBSSON

Inbromsningen av högkonjunkturen har gått oväntat snabbt.

Det skriver Konjunkturinstitutet, KI, i en ny rapport.

”Det är nu tydligt att den svenska ekonomin har gått in i en avmattningsfas”, uppger KI.

Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, minskar under det andra kvartalet och KI beskriver inbromsningen av högkonjunkturen som oväntad snabb. Kärvare tider kan vara att vänta på många håll.

Orderingången har minskat

I den svenska tillverkningsindustrin har stämningsläget försämrats snabbt den senaste tiden, skriver KI i en uppdatering av konjunkturläget. Samtidigt minskar orderingången för exportindustrin. 

Ett exempel är Volvo Group som, trots ett lysande resultat för första halvåret, drar ned på produktionen av lastvagnar. Orsak: minskad orderingång.

Minskad efterfrågan på lastbilar och tunga fordon beskrivs ibland som en typisk indikation på förestående lågkonjunktur. Så långt sträcker sig inte KI:s analys, men man konstaterar att utsikterna för den svenska ekonomin nu ser något sämre ut än i juni.

Sysselsättningen i Sverige minskade med 0,2 procent under det andra kvartalet och har därmed fallit två kvartal i rad.

KI: Ingen räntehöjning

Högkonjunkturen bedöms ändå bestå i år, men den ebbar gradvis ut nästa år, enligt KI. Inflationen faller tillbaka i år och blir något lägre än 2 procent både i år och nästa år.

KI bedömer inte att Riksbanken kommer att höja räntan förrän tidigast hösten 2020. Lägre räntor i omvärlden och bidrar till att Riksbanken måste avvakta.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!