Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kerstin Hessius kritik: Vi är i ett paniktillstånd

Vd:n för Tredje AP-fonden om hur ekonomin påverkas just nu.
Kerstin HessiusFoto: SVT
Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden och före detta vice riksbankschef.Foto: FREDRIK FUNCK / DN TT NYHETSBYRÅN

Kerstin Hessius varnar för att insatserna för att minska coronasmittan kan förstöra den svenska samhällsekonomin för en generation framöver.

Hessius, vd för Tredje AP-fonden och före detta vice riksbankschef, säger att det är bråttom att återgå till det normala för att undvika en katastrof.

– Vi kan inte stänga ner hela samhället och tro att det går att göra i flera månader. Det är orimligt, säger hon.

Kerstin Hessius varnar för att regeringen och myndigheter agerar i panik, och att de inte har analyserat effekterna som insatserna har på hela samhället.

– Man måste alltid göra en samlad bedömning utav läget, och i dag har det varit en ensidig bedömning utav läget, säger den tidigare vice riksbankchefen som numera är vd för Tredje AP-fonden, i en intervju med Expressen TV.

Hon fortsätter:

– I princip så står alla verksamheter stilla i dag. Det går inte att genomföra någonting och alla företag och enskilda firmor ägnar sig åt bara en sak och det är att spara kostnader, och det innebär att väldigt många människor går ut i arbetslöshet, just nu, sekund för sekund.

– Det ser inte bara mörkt ut, det är nattsvart.

”Mycket allvarligt läge”

Kerstin Hessius varnar för att vissa företag riskerar att inte kunna komma tillbaka om det nuvarande läget pågår för länge.

– Det är ett mycket allvarligt läge. Det handlar om människor. Det handlar om vad människor har byggt under lång tid och som väldigt många människor är väldigt beroende av för att få en inkomst som de klarar av att leva på.

– Om man stänger ner hela ekonomin och alla företag, det kan man göra under en kort period, men man måste se till att hjulen börjar rulla igen och det är väldigt bråttom. 

”Måste begränsa de totala konsekvenserna för samhället”

Kerstin Hessius anser att Sverige och världen befinner sig i ett ”paniktillstånd där man bara tittar på en fråga”.

– Man måste alltid göra en genomarbetad analys om vad som är mest effektivt för att begränsa de totala konsekvenserna för samhället och det har man inte gjort. Man är i panik. 

– Man måste ta sig ur paniken och diskutera den här frågan i sans och balans, säger hon.

Vill se ny fas så fort som möjligt

Den före detta vice riksbankschefen vill se insatser från myndigheter som innebär att ”hjulen börjar rulla igen så fort som möjligt”.

– Jag vill se att man också säger det: att ”nu kommer vi bara att arbeta några dagar till med det här sättet för att hantera den här risken för överbelastade sjukhus, och nu går vi in i steg två när vi måste se till att få hjulen att rulla igen, och det kommer vi att göra genom A, B, C, D, E”. 

– Det är det vi måste se för att inte förstöra enorma värden som kommer att vara enormt kostsamt för massor med liv. Det handlar om människor.

– Det behövs ett datum och det behöver ske så fort som möjligt. Det bör ligga väldigt nära i tiden. 

Inte försent – än

Trots den mörka prognosen är Kerstin Hessius noga med att poängtera att det ännu inte gått för långt.

– Det är absolut inte försent, säger hon och fortsätter:

– Jag vill inte säga att framtiden för en generation är förstörd i dag, men den kommer att bli det om man inte går ut ur panikläget och gör en bredare total samhällsanalys.

Paradise Hotel har sjukhusvecka – mitt under coronakrisen:

Kanalens förklaring: ”Oavsiktliga och olyckliga”

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin 

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

LÄS MER: Experternas tips: Bolag och branscher att investera i nu

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!