Kebnekaise, Sveriges högsta berg. Foto: SOLUM, STIAN LYSBERG / SCANPIX NORWAY SCANPIX SWEDEN
Kebnekaise, Sveriges högsta berg.  Foto: SOLUM, STIAN LYSBERG / SCANPIX NORWAY SCANPIX SWEDEN

Kebnekaises rekord: 10 000 bestigningar

Publicerad

I år väntas 10 000 människor bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise. 

Och fjällturismen i stort ökar kraftigt, enligt Svenska Turistföreningen (STF). 

– Vi ser att intresset för fjällvandring har ökat under flera år, säger Carina Hakenäs, medlemsansvarig på STF till TT. 

Svenska Turistföreningens statistik visar att den svenska fjällturismen befinner sig på stark frammarsch, berättar TT. 

– Vi ser att intresset för fjällvandring har ökat under flera år. Det är allt fler yngre och barnfamiljer som är intresserade, säger Carina Hakenäs, medlemsansvarig hos föreningen, till nyhetsbyrån. 

Kraftig turismökning från tidigare år

Under juli ökade antalet gästnätter på STF:s 52 fjällstationer och fjällstugor, vilket är en ökning med cirka 7 procent jämfört med samma månad förra året. 

Under juni hade STF sammanlagt 114 000 besökare på sina 225 vandrarhem i Sverige – vilket är en ökning på hela 11 procent. 

Under året väntas det även slås rekord för antalet bestigningar av Sveriges högsta berg, Kebnekaise som sträcker sig cirka 2100 meter över havet, med cirka 10 000 bestigningar. 

Tidigare år har antalet bestigningar av Kebnekaise legat på 8 000, enligt TT. 

"Vi vill fylla vårt liv med resande och upplevelser"

– Turismen i Sverige ökar och fjällvandring är något som toppar när det gäller att turista i Sverige. Vi vill fylla vårt liv med resande och upplevelser, och fjällvandring ger både aktivitet och lugn, säger Hakenäs till TT. 

Den ökade turistströmmen gör dock att flera oerfarna vandrare ger sig på fjällen. I slutet av juli rapporterade Norrbottens-Kuriren om att ett par som fjällvandrade i Jokkmokk hade larmat polisen.  Ambulanshelikopter och fjällräddare skickades till platsen, några kilometer från Kisurisstugan. När de anlände visade det sig att kvinnan var trött, enligt Norrbottens-Kuriren

Paret fick då välja mellan att betala för helikoptern eller ta sig ner på egen hand. Paret ska ha valt att betala för helikopterturen: 30 000 kronor. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen