KD öppnar för att diskutera ränteavdrag

Caroline Szyber (KD) öppnar för att diskutera nedtrappningen av ränteavdraget i regeringens kommande samtal om bostadskrisen.
Foto: Olle Sporrong
Inför samtalen har finansminister Magdalena Andersson (S) sagt att den enda fråga som regeringen utesluter på förhand är ett återinförande av fastighetsskatten.
Foto: Pelle T Nilsson

Kristdemokraterna har hittills avfärdat att ens diskutera en nedtrappning av ränteavdraget.

Men nu öppnar Caroline Szyber (KD) för att partiet ska diskutera frågan i regeringens kommande samtal om bostadskrisen.

– Vi trycker på att det ska vara en kompensation. Hushållen måste klara den ekonomiska förändringen som det innebär, säger Caroline Szyber till Dina Pengar.

Kristdemokraterna öppnar nu för att diskutera en nedtrappning av ränteavdraget i de samtal om bostadskrisen som statsminister Stefan Löfven (S) bjudit in allianspartiet och Vänsterpartiet till, rapporterar Dagens industri på tisdagen.

Därmed finns en öppenhet bland alla partier i riksdagen att diskutera en nedtrappning.

Moderaternas bostadspolitiska talesperson Ewa Thalén säger till Dagens industri att det är för tidigt att diskutera vilka reformer som kan vara aktuella att lyfta i samtalen med regeringen.

Liberalerna har tidigare förklarat att de kan tänka sig en nedtrappning av ränteavdraget mot att hushållen kompenseras med sänkt skatt på arbete - till skillnad från Vänsterpartiet som vill se en nedtrappning av ränteavdraget utan kopplingar till några skattelättnader.

– Det här handlar om hur vi ska öka bostadsproduktionen och hur vi ska se till att få fler bostäder, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson till Dagens industri.

"En kompensation"

Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson Caroline Szyber vill inte inför samtalen avslöja vad som KD anser vara en rimlig kompensation till hushållen om ränteavdragen trappas ned.

– Vi vill inte innan förhandlingarna gå in på exakta detaljer. Vi tycker det är viktigt att se till helheten, säger hon till Dina Pengar.

Caroline Szyber betonar att många hushåll har räknat med att nuvarande ränteavdrag är 30 procent.

– Vi trycker på att det ska vara en kompensation. Hushållen måste klara den ekonomiska förändringen som det innebär.

Ett motiv för att trappa ned ränteavdragen är att bromsa hushållens ökande skuldsättning och dämpa prisrallyt på bostadsmarknaden.


LÄS OCKSÅ: Prisnivån på bostadsmarknaden har nu nått många människors smärtgräns


Varför har KD tänkt om?

– Jag tycker inte att vi haft ett motstånd mot att diskutera frågan. Men efter finansmarknadsminister Per Bolund (MP) isolerat frågan om amorteringskrav sa att han kunde tänka sig att ha ytterligare en diskussion om ränteavdrag. Då förklarade vi tillsammans med övriga alliansen att vi inte isolera ytterligare en fråga.

Inför samtalen finansminister Magdalena Andersson (S) sagt att den enda fråga som regeringen utesluter på förhand är ett återinförande av fastighetsskatten.

– Om ränteavdragen kommer upp eller inte, det får vi se, sa Magdalena Andersson till DN i förra veckan.

– I en sådan här förhandling tror jag det är farligt att säga att man inte vill diskutera vissa frågor från början utan då säger vi att visar en öppenhet för att även diskutera den här frågan, säger Caroline Szyber (KD).

Regeringens ambition är att dra igång samtalen så snart som möjligt.
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och Magdalena Andersson företräder regeringen i samtalen.
– Det är viktigt att vi nu tillsammans tar ansvar för att skapa förutsättningar för att det byggs fler bostäder, skriver Kaplan i ett sms till Dina Pengar.


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!