Caroline Szyber (KD) öppnar för att diskutera nedtrappningen av ränteavdraget i regeringens kommande samtal om bostadskrisen. Foto: Olle SporrongCaroline Szyber (KD) öppnar för att diskutera nedtrappningen av ränteavdraget i regeringens kommande samtal om bostadskrisen. Foto: Olle Sporrong

Caroline Szyber (KD) öppnar för att diskutera nedtrappningen av ränteavdraget i regeringens kommande samtal om bostadskrisen.

 Foto: Olle Sporrong
Inför samtalen har finansminister Magdalena Andersson (S) sagt att den enda fråga som regeringen utesluter på förhand är ett återinförande av fastighetsskatten. Foto: Pelle T NilssonInför samtalen har finansminister Magdalena Andersson (S) sagt att den enda fråga som regeringen utesluter på förhand är ett återinförande av fastighetsskatten. Foto: Pelle T Nilsson

Inför samtalen har finansminister Magdalena Andersson (S) sagt att den enda fråga som regeringen utesluter på förhand är ett återinförande av fastighetsskatten.

 Foto: Pelle T Nilsson

KD öppnar för att diskutera ränteavdrag

Publicerad

Kristdemokraterna har hittills avfärdat att ens diskutera en nedtrappning av ränteavdraget.

Men nu öppnar Caroline Szyber (KD) för att partiet ska diskutera frågan i regeringens kommande samtal om bostadskrisen.

– Vi trycker på att det ska vara en kompensation. Hushållen måste klara den ekonomiska förändringen som det innebär, säger Caroline Szyber till Dina Pengar.

Kristdemokraterna öppnar nu för att diskutera en nedtrappning av ränteavdraget i de samtal om bostadskrisen som statsminister Stefan Löfven (S) bjudit in allianspartiet och Vänsterpartiet till, rapporterar Dagens industri på tisdagen.

Därmed finns en öppenhet bland alla partier i riksdagen att diskutera en nedtrappning.

Moderaternas bostadspolitiska talesperson Ewa Thalén säger till Dagens industri att det är för tidigt att diskutera vilka reformer som kan vara aktuella att lyfta i samtalen med regeringen.

Liberalerna har tidigare förklarat att de kan tänka sig en nedtrappning av ränteavdraget mot att hushållen kompenseras med sänkt skatt på arbete - till skillnad från Vänsterpartiet som vill se en nedtrappning av ränteavdraget utan kopplingar till några skattelättnader.

– Det här handlar om hur vi ska öka bostadsproduktionen och hur vi ska se till att få fler bostäder, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson till Dagens industri.

"En kompensation"

Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson Caroline Szyber vill inte inför samtalen avslöja vad som KD anser vara en rimlig kompensation till hushållen om ränteavdragen trappas ned.

– Vi vill inte innan förhandlingarna gå in på exakta detaljer. Vi tycker det är viktigt att se till helheten, säger hon till Dina Pengar.

Caroline Szyber betonar att många hushåll har räknat med att nuvarande ränteavdrag är 30 procent.

– Vi trycker på att det ska vara en kompensation. Hushållen måste klara den ekonomiska förändringen som det innebär.

Ett motiv för att trappa ned ränteavdragen är att bromsa hushållens ökande skuldsättning och dämpa prisrallyt på bostadsmarknaden.

 

LÄS OCKSÅ: Prisnivån på bostadsmarknaden har nu nått många människors smärtgräns

 

Varför har KD tänkt om?

– Jag tycker inte att vi haft ett motstånd mot att diskutera frågan. Men efter finansmarknadsminister Per Bolund (MP) isolerat frågan om amorteringskrav sa att han kunde tänka sig att ha ytterligare en diskussion om ränteavdrag. Då förklarade vi tillsammans med övriga alliansen att vi inte isolera ytterligare en fråga.

Inför samtalen finansminister Magdalena Andersson (S) sagt att den enda fråga som regeringen utesluter på förhand är ett återinförande av fastighetsskatten.

– Om ränteavdragen kommer upp eller inte, det får vi se, sa Magdalena Andersson till DN i förra veckan.

– I en sådan här förhandling tror jag det är farligt att säga att man inte vill diskutera vissa frågor från början utan då säger vi att visar en öppenhet för att även diskutera den här frågan, säger Caroline Szyber (KD).

Regeringens ambition är att dra igång samtalen så snart som möjligt.
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och Magdalena Andersson företräder regeringen i samtalen.
– Det är viktigt att vi nu tillsammans tar ansvar för att skapa förutsättningar för att det byggs fler bostäder, skriver Kaplan i ett sms till Dina Pengar.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen