Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karolinska varslar 600 anställda: ”Katastrof”

Sjukhusdirektör Björn Zoëga. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Regionrådet Irene Svenonius (M) säger att sjukhusets uppdrag är förändrat och att organisationen måste anpassas. Foto: ANN JONASSSON
Foto: ANN JONASSSON
Nya Karolinska kommer enligt prognosen gå back med 1,6 miljarder kronor. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Karolinska universitetssjukhuset varslar 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster. 

– Det kommer leda till katastrofala situationer när det gäller arbetsmiljö och vård, säger Catharina Häggbom på fackförbundet Kommunal.

Sjukhuset kommer enligt prognosen att gå back 1,6 miljarder kronor under 2019.

– Det här är ett stort svek mot patienterna och personalen, säger Aida Hadzialic, S oppositionsråd i regionen. 

I våras offentliggjorde man att man var tvungen att varsla 500 tjänster inom administrationen för att kunna klara av vårduppdraget. 

Nu meddelas att 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster sägs upp. Varslet omfattar även ett fåtal tjänster inom sjukhusservice. 

Går back med 1,6 miljarder

– Att varsla är en kraftig åtgärd och jag förstår att det skapar oro bland många medarbetare, men det är ofrånkomligt. Vi kommer att arbeta aktivt med att stödja alla medarbetare som eventuellt sägs upp att hitta nya arbeten. Jag vill betona att vi kommer att genomföra förändringarna med patientsäkerheten i fokus, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i pressmeddelandet.

Exakt hur många medarbetare som påverkas av varslet är inte klart, inte heller vilka.

Enligt prognosen kommer sjukhuset att gå back med 1,6 miljarder kronor 2019.

Under 2018 flyttades vård från Nya Karolinska till andra vårdgivare för 950 miljoner kronor. I en intervju med Dagens Nyheter säger Björn Zoëga att sjukhuset inte anpassat sin kostym efter det. 

Enligt honom är sjukhuset överbemannat jämfört med dess uppdrag. Han säger att de trots varslet hoppas kunna ge en patientsäker vård – men att det inte finns några garantier. 

– Men vi kan följa upp patientsäkerheten på ett strikt sätt varje vecka med olika parametrar. Vi har god erfarenhet av att inte låta det gå åt fel håll, och ser vi att det går åt fel håll kommer vi göra på ett annat sätt, säger han till DN. 

Björn Zoëga säger också att varslet inte ens i närheten kommer att fixa Karolinskas underskott. 

– Jag ser positivt på framtiden, men det kommer bli jävligt tufft. Vissa saker kommer att vara tråkiga och det är känslosamt. Men jag ser fram emot att vi får en balans och ha land under fötterna för att kunna utveckla oss och bli bättre på det vi gör, säger han till DN. 

Karolinska universitetssjukhuset lägger ett varsel på 600 tjänster. Sjukhusdirektör Björn Zoëga förklarar varför i Aktuellt i SVT.

Läkarföreningen: ”Förfärligt”

Läkarföreningens ordförande Yvonne Dellmark blir bestört över beskedet. 

– Det här är förfärligt. Varslet betyder att vi kommer att tappa kompetens och det kommer att märkas i decennier framåt, säger hon till DN.

Hon säger att man inte visste att varslet var på väg.  

Fackförbundet Kommunal, dit många undersköterskor är anslutna till, är oroade över hur beslutet ska påverka både anställda och patienter. 

– Vi är chockade över omfattningen av varslet och bestörta. Att det skulle komma ett varsel till var vi beredda på, men inte att det skulle se ut så här, säger Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig på fackförbundet Kommunal.

– Det kommer leda till katastrofala situationer när det gäller arbetsmiljö och vård. 

Att varslet inte skulle påverka patientsäkerheten tror inte Catharina Häggbom. 

– Det är ju helt absurt. Varslet sägs röra 350 undersköterskor och sedan har man nämnt för oss att det också handlar om kringpersonal som vaktmästare och köksbiträden. Om man lägger ihop det med att personer på vara avtalsområden, alltså undersköterskor, köksbiträden, vaktmästare och barnskötare, under årets första åtta månader jobbade övertid motsvarande 500 heltidsanställda. Den matematiken går inte ihop för mig. 

Oppositionens hårda kritik

Expressen har försökt få en intervju med finansregionrådet Irene Svenonius (M), men enligt hennes pressekretare vill hon inte kommentera under dagen. I ett pressmeddelande säger Irene Svenonius: 

– Det är avgörande att ledningen och nämnden agerar för att nå en ekonomi i balans och samtidigt fokuserar på kärnuppgiften, att bedriva en god och tillgänglig sjukvård. Karolinska universitetssjukhusets uppdrag är förändrat och då måste organisationen anpassas efter det. 

Aida Hadzialic, Socialdemokraternas oppositionsråd riktar stark kritik mot den M-ledda ledningen och kallar dagens besked för ”bedrövligt”. 

– Det handlar om att läkare och undersköterskor kommer att få gå, personal som behövs. Det här är ett stort svek mot patienterna och personalen som kommer få allvarliga konsekvenser för patientsäkerheten. 

Enligt Aida Hadzialic beror problemen på Nya Karolinska på bristande styrning dålig ekonomisk politik. 

– Det handlar om en prioritering. Stockholmsregionen är Sveriges rikaste region. Här finns det gott om resurser, men den Moderatledda majoriteten väljer i stället att lägga pengar på krångliga och dyra privatiseringssystem i stället för att investera i våra sjukhus. 

Socialminister Lena Hallengren uttalar sig generellt om varslet i en kommentar, men hänvisar i övrigt till Region Stockholm: 

– Det är ett stort varsel, som rör sig om många yrkesskickliga personer. Jag förutsätter att Region Stockholm tar sitt fulla arbetsgivaransvar. Svensk hälso- och sjukvård behöver fler medarbetare, inte färre. 

Aida Hadzialic säger att dagens beslut inte är en nödvändighet, utan något den politiska styrningen väljer. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN


Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

Det här är Sveriges största sjukhus

Det här är Sveriges största sjukhus. Karolinska universitetssjukhuset har enligt senaste statistiken cirka 16 000 anställda, nu varslas 600 anställda.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!