Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karin, 86, lurades på pengar – av falsk polis

Karin, 86, utsattes för en bedragare som uppgav sig vara polis under onsdagskvällen.
Foto: Privat
Lämna aldrig ut ditt bank-id, din bankdosa eller ditt kort till en okänd person, råder polisens bedrägeriexpert Jan Olsson.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅN

Den falska polisen ringde 86-åriga Karin i Solna flera gånger. Det var fel på hennes bankkort, hette det.

Först var hon tveksam, men därefter kom tilliten.

Karin lät ”polisen” hämta hennes bankdosa och kort – sedan bestals hon på sina besparingar.

– Jag har flera gånger framfört att man aldrig ska lämna ifrån sig kortet, och så gör jag det, säger hon.

Karin, 86, vet att man inte ska lita på främlingar som vill åt ens bankuppgifter. Därför lade hon på när en person som kallade sig polis ringde henne under onsdagskvällen. Hon trodde inte på att något var fel på hennes bankkort.

Men när personen fortsatte ringa och kopplade henne vidare till "kortföretaget", började hon tveka. Då hade personen ringt fem gånger.

– Det var sent på kvällen och jag just skulle gå och lägga mig. Naturligtvist var jag en smula trött och såg fram emot att komma i säng. Mer än så kan jag inte förklara, säger Karin.

Tog sig in i lägenheten

Kort därefter stod den falska polisen utanför dörren hemma i Solna. Sedan kom personen in i lägenheten.

– Han var civilklädd och talade inte om någonting egentligen, utan sa bara att han skulle hämta kortet och gick, säger Karin.

Dryga trekvart senare insåg Karin sitt misstag och ringde polisen. Då var det redan försent.

Kortet spärrades, men bedragaren hade hämtat ut 20 000 kronor och försvunnit. Kvar på kontot fanns kredit och 5 000 kronor.

– Det är klart att det är en del pengar, men det är bara pengar. Jag vet att jag överlever och jag håller min pension, den räcker att leva på, säger Karin som tidigare varit civilingenjör.

En stund senare ringde Karin sin dotter, Boel Nyström. Hon har tillbringat torsdagen med att försöka ta bort Karins kontaktuppgifter från söktjänster där hennes telefonnummer och adress finns.

– Jag blir galen över att vi blir så sårbara, särskilt äldre. Min mamma är fantastiskt och väldigt godtrogen och det tycker jag är väldigt härligt. Men hon är ett perfekt offer för sådant här, säger Boel Nyström.

Bedrägeriexperten: "Ny version av gamla knep"

Enligt Jan Olsson vid polisens nationella bedrägerienhet är bedrägeriformen ovanlig.

– Det är en ny variant av gamla knep. Att man utgör sig för att komma från en myndighet är inget nytt, men här tar man det ett steg längre och tar sig in i lägenheten. Det gör det särskilt integritetskränkande, säger han.

När en ny bedrägeriform uppkommer är oftast få gärningsmän inblandade, uppger Jan Olsson. 

– Det blir ett lokalt problem och där är söksajter som "hitta" och "ratsit" ett stort problem. Bedragarna väljer ut äldre personer i området via söksajterna. Ofta är de seriebrottslingar, de kanske gör det här uppemot 50 gånger, säger han och fortsätter:

– Men inte sällan åker de fast. Och skulle de fortsätta länge åker de definitivt fast. Någon gång kommer de att göra ett misstag.

Jan Olsson, bedrägeriexpert, varnar för bedragarnas nya metod.
Foto: POLISEN


Så skyddar du dig mot bedrägerier

Lämna aldrig ut ditt bank-id, din bankdosa eller ditt kontokort till en okänd person.


Använd aldrig bank-ID på uppmaning av någon som ringer upp dig.


Bedragare kan påstå sig vara från en myndighet, från fastigheten, eller vara en vän till en släkting. Kontrollera alltid uppgiften genom att motringa till organisationen personen påstår sig komma ifrån. De kan berätta om personen är en bedragare eller inte.


Om en person dyker upp hemma hos dig kan du alltid begära att få se legitimation. Poliser, myndighetspersoner ska alltid kunna legitimera sig. Påstår sig personen vara en bekant kan du ringa den som personen menar sig känna.


Be om hjälp från släktingar om du blir osäker. Dina anhöriga eller bekanta kan hjälpa dig att kontrollera personen som ringer.


Polisanmäl alltid om du drabbas. Anmäl både bedrägeriförsök och genomförda bedrägerier.


Källa: Polisen, Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!