Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beslutet: Klädkedjan Kappahl lämnar Stockholmsbörsen

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Kappahl lämnar Stockholmsbörsen. Foto: STEFAN EDETOFT / KAPPAHL
Frida Bratt, privatekonom på Nordnet. Foto: NORDNET / nordnet

Holdingbolaget Mellby Gård kan nu fullfölja budet på klädkedjan Kappahl, rapporterar Dagens industri.

Kappahl kommer därför avnoteras från Stockholmsbörsen.

– Att verka som onoterat bolag kan innebära ett välbehövligt andrum, där man i lugn och ro exempelvis kan få e-handeln att växa mer och även få ordning på försäljningen i butik, kommenterar sparekonomen Frida Bratt till Expressen.

Dagens industri rapporterar att holdingbolaget Mellby Gård nu kontrollerar 91,5 procent av Kappahls aktier, vilket gör att man kan fullfölja budet på kedjan.

Det framgår av ett pressmeddelade från Mellby Gård.

I slutet av juli meddelade holdingbolaget budet på 20 kronor per aktie, vilket värderade Kappahl till 1 536 miljoner kronor.

”Legat och grott i bakhuvudet”

Johan Andersson, vd på Melly Gård, kommenterade budet i ett pressmeddelande:

”Vår erfarenhet och historik med bolaget gör att vi vill skapa förutsättningar för att hantera de betydande utmaningar som såväl detalj- som klädhandeln står inför”.

– Det här har legat och grott i bakhuvudet en längre tid, sedan är det först de två senaste veckorna, eller till och med lite kortare tid än så, som vi har intensifierat arbetet, sa Johan Andersson till Nyhetsbyrån Direkt tidigare i somras om planerna att köpa ut Kappahl från börsen.

Frida Bratt: ”Tror det är rätt”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, kommenterar beskedet:

– Jag tror det är rätt för Kappahl att man köps ut till en onoterad miljö. Bolaget har haft det tufft länge och verkar i en bransch som lider av prispress, ökad konkurrens och förändrade konsumentbeteenden. 

Frida Bratt menar att avskedet från Stockholmsbörsen kan innebära ett välbehövligt andrum för Kappahl – ”där man i lugn och ro exempelvis kan få e-handeln att växa mer och även få ordning på försäljningen i butik”.

– På nedsidan för sparare finns förstås den nu borttagna möjligheten att vara med på resan om man nu lyckas vända skutan Kappahl. Jag tycker ändå att sparare som accepterat budet har gjort rätt, säger Frida Bratt.

– Det är en klassisk motivering att bolag som har det tufft behöver verka i en onoterad miljö, och delvis beror det på att börsen inte är nådig mot bolag där en turnaround går för långsamt medan kostnaderna i form av investeringar bara ökar. 

Sparekonomen Frida Bratt berättar vidare att fler bolag kan gå samma öde till mötes om Sverige går in i en lågkonjunktur – särskilt inom den hårt pressade retail-branschen.

Mer om ekonomi:

Samtalen återupptas på torsdag.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!