Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kanadas ambassadör i Kina får sparken – efter Huawei-citaten

Kina-ambassadören John McCallum har kritiserat USA:s krav på utlämning av den kinesiska Huawei-chefen Meng Wanzhou. Foto: PAUL CHIASSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Meng Wanzhou greps när hon mellanlandade i Vancouver. Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN

Kanadas ambassadör i Kina har fått sparken samtidigt som en diplomatisk kris har flammat upp mellan länderna. Ambassadören John McCallum har fått backa från sin kritik mot USA:s krav på utlämning av den kinesiska Huawei-chefen Meng Wanzhou – men det verkar inte ha varit tillräckligt. 

Premiärminister Justin Trudeau bad på lördagen John McCallum lämna in sin avskedsansökan, enligt ett pressmeddelade.

”I går kväll bad jag om och godtog John McCallum avsked som Kanadas ambassadör till Kina”, skriver Trudeau.

Pressmeddelandet gav ingen anledning till avgången, men McCallum har den senaste veckan fått skarp kritik för uttalanden om Huaweis finanschef Meng Wanzhou, som greps i Vancouver i december på order från USA, som anklagat henne för att ha sålt amerikansk teknik till Iran i brott mot sanktionslagar.

McCallum har bland annat sagt att Meng har "goda argument" i sitt försvar mot att riskera utlämning till USA. Han backade senare från uttalandena och menade att det var ”felaktigt”.

Den tidigare kanadensiska ambassadören till Kina, Guy Saint-Jacques, tror att det är den senaste tidens uttalanaden som ligger bakom avskedet.

– Tyvärr tror jag att premiärministern inte hade några andra val än att be om Mr. McCallums avsked, säger han till kanadensiska CBC.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!