Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kanada väntas utlämna Huaweis toppchef till USA

Kanada har beslutat att gå vidare med utlämningen av Huaweis toppchef, Meng Wanzhou, till USA. 

Chefen anklagas för konspiration i de amerikanska sanktionerna mot Iran.

Under fredagen släppte Kanadas justitiedepartement ett uttalande där det slås fast att landet kommer gå vidare i processen med att utlämna Huawei-chefen Meng Wanzhou till USA. 

Det som fattas är ett domstolsbeslut i frågan.  

Greps för tre månader sedan på flygplats

I USA kommer hon sannolikt att ställas inför rätta för de misstänkta sanktionsbrotten. 

USA anklagar den kinesiska mobiljätten och bolagets finanschef Wanzhou för att ha konspirerat för att att bryta mot USA:s Iransanktioner. 

Meng Wanzhou, 46, greps på flygplatsen i kanadensiska Vancouver den 1 december. 

Gripandet har orsakat kraftiga reaktioner från Kina – som under handelkriget med Trump-administrationen redan har en ansträng relation till USA. Kina har anklagat USA och Kanada för att bryta mot mänskliga rättigheter. 

Meng Wanzhou är dotter till grundaren

Meng Wanzhou är dotter till Huaweis grundare, Ren Zhengfei. 

Efter en dryg vecka släpptes hon mot en borgenssumma på 10 miljoner kanadensiska dollar – villkoret var dock att hon skulle bära elektronisk fotboja och övervakas dygnet runt. 

USA har anklagat Wanzhou för att ha mörkat band mellan Huawei och bolaget Skycom, som gjort affärer i Iran. Affärer som i så fall skulle ha brutit mot USA:s sanktioner. 

Huawei är, efter Samsung, världens största tillverkare av mobiltelefoner och har 180 000 anställda. Bolaget är dessutom världens största tillverkare av telekommunikationsutrustning och Ericssons tyngsta konkurrent när 5G-nätverket nu byggs ut världen över.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!