Catarina Koppe, 48, tittar på en trea på Kungsholmen. "När jag beräknar vad jag kan låna utgår jag från riksbankens nya prognos om ännu högre ränta om några år", berättar hon. Foto: Foto: Anna-Lena Mattsson
Catarina Koppe, 48, tittar på en trea på Kungsholmen. "När jag beräknar vad jag kan låna utgår jag från riksbankens nya prognos om ännu högre ränta om några år", berättar hon. Foto: Foto: Anna-Lena Mattsson

Kan vara läge att köpa borätt nu

Publicerad
Uppdaterad
Den heta bostadsmarknaden i Stockholm har svalnat något, och priserna ligger nu stilla.
Men experterna tror inte på något prisras på grund av den höjda räntan.
Hur stort lån har jag råd att ta?
Läge att sälja?
Att riksbanken höjde styrräntan i veckan är förstås en snackis bland säljare och spekulanter på borättsmarknaden - som låg på plus minus noll i centrala Stockholm i januari.
Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Stockholms innerstad stigit med nio procent, enligt Mäklarstatistik. Att jämföras med villorna i Stockholm som ökat med tre procent på ett år.

"Mer försiktiga"

- Det är fortfarande drag i marknaden för bostadsrätter, men sannolikt planar prisutvecklingen ut, säger Bengt Hansson, analytiker på statens kreditnämnd.
Men han tror inte att räntehöjningarna som hittills genomförts kommer att leda till att priserna sjunker och att lägenheter "reas" ut:
- Räntorna är fortfarande låga - de flesta har räknat med de här nivåerna. Fast köparna lär bli mer försiktiga.
Jeanette Gustafsson, vd på Mäklarsamfundet, tror på stabila priser 2011:
- Det är bostadsbrist i Stockholm, folk flyttar hit och det byggs inte så mycket nytt. Hushållen är pålästa och beredda på en något högre ränta.
- Och det finns framtidstro - orsaken till att räntan höjs är att trots allt att det går bra för svensk ekonomi.

"Räknat på högre ränta"

Lennart Hagfors, vd för Husman Hagberg:
- Både kunder och banker har sen länge räknat på högre ränta än i dag. Blir höjningarna måttliga så kommer det bara att påverka priserna marginellt.
Catarina Koppe, sjuksköterska, ska sälja sin etta i city och köpa större. I torsdags tittade hon på en trea på Kungsholmen - och hon var ensam på visningen.
- Det har varit väldigt lugnt på visningarna jag varit på i veckan, berättar hon. Så det kan vara ett bra läge att köpa nu.

KÖP EXPRESSEN 19 FEBRUARI - Läs listan över priser på alla borätter där du bor!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen