Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kamprad vädjar om sönerna – därför nämns inte dottern

Familjen Ikea: Jonas, Mathias, Ingvar och Peter Kamprad.Foto: IKEA
Det står ingenting om Annika Kihlblom i Kamprads sista brev.

Ikeas unika affärsfilosofi ska föras vidare av Ingvar Kamprads tre söner. 

Det hemliga brevet från möbelkungen avslöjar löftet som skingrar alla tvivel. 

”De har alla tre lovat att tillsammans med er föra vårt verk vidare”, skriver Kamprad i skriften som upptäcktes efter hans död. 

Att Ingvar Kamprads tre söner Peter, 54, Jonas, 52, och Mathias, 48, har ärvt en enorm förmögenhet och axlat faderns mantel som ledare för Ikea-imperiet har det inte rått någon tvekan om.

Ett kvitto på det är brödernas rekordsnabba avancemang bland världens rikaste familjer där de nu ligger på plats 14, enligt Sunday Times Rich List. 

LÄS MER: Kamprads hemliga brev hittades efter hans död

Jonas, Mathias och Peter Kamprad.Foto: IKEA

Sönerna lärde sig tala flytande ”ikeanska”

Nu står det klart att sönerna även är utvalda att föra vidare Ingvar Kamprads närmast andliga affärsfilosofi, som präglar all världens Ikeavaruhus från blågula fasader till billiga varmkorvar i bröd utanför kassalinjerna. 

Sönerna har sedan tidig ålder behärskat flytande "ikeanska" – "dialekten" som är laddad med koncernens värdeord. 

Men trots att Ingvar Kamprad planerat för hur möbelvaruhuset ska överleva hans bortgång sedan 1976, enligt vad sönerna berättat för författaren Bertil Torekull i dennes bok "Historien om Ikea", hade han svårt att släppa ifrån sig stafettpinnen till sönerna under sin 91-åriga levnadstid. 

LÄS MER: Gatan döps om för att hedra Ingvar Kamprad 

Ingvar Kamprads brev med raderna om sönerna.

Sönernas löfte till pappa Ingvar Kamprad

Men i möbelkungens sista brev, som upptäcktes i hans hem efter att han somnade in den 27 januari, råder det ingen tvekan om vilka som är tronarvingarna. 

"De har alla tre lovat att tillsammans med er föra vårt verk vidare i tjänst åt de många människorna. Hemmet är och förblir det centrala i varje människas liv", skriver Ingvar Kamprad om sönerna. 

I brevet beskriver Ingvar Kamprad i korta drag den enkelhetens filosofi som gjorde honom till Sveriges mest framgångsrike entreprenör genom tiderna:  

"Det jag längtat mest efter under de senaste 10 åren är beslutskraft och enkelheten och det sunda förnuftets återkomst", skriver han och fortsätter: 

"Själv har jag aldrig trott på statistik med sina kurvor och staplar eller rigida marknadsundersökningar – de är bara en pytteliten del av sanningen. De är ofta beslutskraftens stora fiender. Enkelheten och det sunda förnuftets tid är visst inte förbi, men hoten är många". 

LÄS MER: Kamprads söner är nu bland världens rikaste

1999: Ingvar Kamprad och sonen Peter.Foto: MATS SAMUELSSON

Kamprads önskan till de anställda: Ge sönerna förtroende

Brevet blev under onsdagen offentligt när det mejlades ut till Ikeas cirka 150 000 medarbetare på koncernens 355 varuhus världen över. 

I brevet gör Ingvar Kamprad klart att de tre sönerna nu fyller hans skor, för vidare Ikeas unika tankegods och framför en önskan till de anställda: 

"Jag hoppas av allt mitt hjärta att ni vill ge samma generösa förtroende till sönerna Peter, Jonas och Mathias som ni under alla år har givet till mig".  

– Han önskade att Ikea skulle vara för evigt, och det här är hans sätt att visa hur vi tar företaget vidare, affärsidén och visionen som han hade, har Anna Pilkrona Godden, kommunikationsansvarig för Ikea i Sverige, kommenterat brevet för Dina Pengar. 

Dottern Annika inte nämnd

Brevet nämner dock inte Annika Kihlblom, Ingvar Kamprads adoptivdotter från hans första äktenskap. 

Författaren Bertil Torekull menar att det är helt i sin ordning när Expressen pratar med honom.

– Hon har inget med Ikea att göra och har aldrig haft det. Hon hade en egen uppgörelse med Ingvar, och den gjordes upp på ett tidigt stadium. Hon äger en hel del och är välbärgad, förklarar Torekull.

– Så jag tycker att det är helt logiskt att han inte vänder sig till henne i ett brev i en fråga som hon inte har något att göra med. Detta påverkar inte hennes arv eller framtid.

Inte första gången dottern inte har synts

Det här är inte första gången som dottern inte har synts. Annika Kihlblom var till exempel inte med på minnesstunderna på Ikeavaruhuset i Älmhult tidigare i våras där sönerna närvarade.

Och när dödsannonsen sattes in i Smålandsposten fanns inte heller Annika Kihlbloms namn med bland undertecknarna. 

För P4 Kronoberg har Annika Kihlblom tidigare kommenterat varför hon varit så pass anonym och varför det inte talats mer om henne:  

– Jag har ju inte vuxit upp med Ingvar och min mamma och han skilde sig när jag var liten, det har liksom inte funnits någon anledning. 

Annikas dotter, Ingvar Kamprads barnbarn Helena Kihlblom, 36, jobbar i dag som ansvarig för sovrumsavdelningen på Ikea i Barkarby. 

Expressen har sökt Annika Kihlblom.

 

LÄS MER: Ingvar Kamprads aska strödd vid familjegården

LÄS MER: Läs Ingvar Kamprads handskrivna testamente

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!