Kamprads söner – de hemliga arvtagarna

Plötsligt händer det. Bröderna Kamprad samlade på samma bild är en ovanlig syn men förra sommaren sa det klick. I boken "Ikea på väg mot framtiden" beskrivs syskonens olika roller i Ikea-sfären. Foto: Ikea

LONDON. De tre småländska bröderna kommer en dag ta över ett av världens största företag. Men få vet vilka de är.

I en nyutkommen bok ges en ny bild av Ingvar Kamprads söner: hur de spenderar sina pengar, deras liv i Belgien och Storbritannien - och hur den yngsta brodern rör sig i Londons finanscentrum.

En sak har varit känd länge: Syskonen - goda för miljarder - gör allt de kan för att slippa synas.

- Jag vet ingen motsvarighet i svenska företag eller dynastier där man är så extremt hemlig, säger författaren Stellan Björk.

De tre bröderna Peter, 49, Jonas, 47, och Mathias, 44, föddes in i rikedom. De är söner till mannen som enligt Bloomberg är femte rikast i världen - och arvingar till det mångmiljardimperium Ingvar Kamprad, 87, byggt upp. De har gradvis, i skymundan, jobbat sig upp för att kunna ta kontrollen över de olika bolagen i Ikea-sfären, den dag deras far inte orkar längre.

Men när andra företagsfamiljer, både i Sverige och utomlands, är mer öppna och omskrivs flitigt av affärs- och kändispress är syskonen Kamprad raka motsatsen.

I boken "Ikea på väg mot framtiden", den uppmärksammade boken som släpptes i september, skriver författarna Stellan Björk, Lennart Dahlgren och Karl von Schulzenheim:

"Ibland har man undrat om de verkligen existerar. Det hela är mycket egendomligt och har ingen motsvarighet i någon annan svensk företagarfamilj".

Generationsskiftet i Ikea har kallats svenskt näringslivs mest omskrivna successionsfråga.

I takt med att Ingvar Kamprad blivit äldre har uppmärksamheten riktats allt mer mot de tre bröderna, inte minst för att de på senare år tagit större plats i Ikea-sfärens styrelser.

I juni kunde Dagens Industri berätta att en av dem skulle inta en av de viktigaste posterna. Den yngste sonen, Mathias Kamprad, hade då utsetts till ordförande i maktbolaget Inter Ikea - samtidigt som hans far lämnade styrelsen helt. Det kallades ett stort steg och stärkte uppfattningen att generationsskiftet inom möbeljätten kommit in i en allt mer intensiv fas.

Håller sig undan offentligheten

Men sonen, som skulle fatta klubban i den viktiga styrelsen, höll sig undan. Han gav ingen intervju utan gjorde ett kort skriftligt uttalande, där han framhöll:

"Vår uppgift är, och kommer alltid att vara, att säkerställa ett långt liv för Ikea-konceptet genom att alltid ha de många människornas behov i åtanke".

Att Mathias Kamprad inte ville tala med någon journalist i samband med utnämningen kom inte som en överraskning. Varken han eller de två bröderna har någonsin dragit sig till offentligheten.

Under arbetet med "Ikea på väg mot framtiden" skickades flera förfrågningar om intervjuer med sönerna från författarna.

Svaret blev hela tiden - nej.

Ekonomijournalisten Stellan Björk, en av de som skrev boken, funderar en stund men vet inte riktigt vad han ska tro.

- Någon enkel förklaring finns nog inte, men det är ju väldigt intressant. Jag vet ingen motsvarighet i svenska företag eller dynastier där man är så extremt hemlig. Man springer nästan när man ser en journalist. Och det är ju egentligen inte bra. Det är nyttigt att träffa journalister som ifrågasätter. Det är inget styrketecken att de håller sig ifrån det där. Men om det beror på att de får smäll på fingrarna av Ingvar, vilket det är många som har fått, det ska man nog vara psykolog för att kunna säga, säger han.

Det har dock funnits undantag.

Kampradsönerna gick med på att fotograferas tillsammans i samband med en artikel i DI Weekend 2012 - men det blev ingen intervju. I stället var det Kamprads talesperson Per Heggenes som fick berätta om sönernas framtid inom Ikea.

Den enda kända intervjun med bröderna, förutom ett fåtal uttalanden i internpublikationer, uppges vara intervjun de gjorde för Bertil Torekulls bok "Historien om Ikea". Då var deras citat anonymiserade, så att det inte gick att utläsa vem som sade vad. Torekull, som varit nära vän med Ingvar Kamprad och hans familj i många år, säger till Expressen att han inte vill svara på några frågor alls om familjen eller omständigheterna kring den tidigare intervjun med bröderna.

- Jag kommer inte säga någonting, jag är ledsen, säger han.

Kamprads talesperson Per Heggenes säger till Expressen att det är brödernas val att hålla en låg profil.

- Det finns inga planer för sönerna på att vara mer synliga. Men vad som sker i framtiden, det återstår ju att se.

Varför är de så hemliga?

- De har väl valt att koncentrera sig på att utveckla bolagen från insidan och ser inte nödvändigheten i att stå längst fram, säger Heggenes.

De tre Kampradbröderna är sannolikt goda för miljarder. De skulle kunna leva lyxliv, men ingen verkar ha någon vilja att göra det. Däremot är de tre bröderna bosatta i fina områden i Belgien och Storbritannien, även om det långt ifrån handlar om överdriven lyx.

Stellan Björk och hans författarkollegor försökte under arbetet med boken leta efter något som gick emot bilden av den sparsamma familjen.

- Det är klart det har funnits med på frågelistan. Men vi har inte hittat något. Det som har slagit mig är att de bor bra. Med tanke på familjen Kamprads enkla image så bor de bättre än vad jag kanske ändå hade trott. Det kostar de på sig uppenbarligen, säger Björk.

Köper alltid det billigaste rödvinet

I "Ikea på väg mot framtiden" beskrivs flera nya detaljer om brödernas diskreta liv - och deras familjer.

Den äldste brodern Peter Kamprad beskrivs som den mest sparsamma och i boken sägs att uppfattningen om att han odlar en snålhetsimage är elakt förtal, eftersom hans snålhet är minst lika äkta som hans fars. Författarna beskriver rykten om att han alltid köper det billigaste rödvinet och inte kostar på sig färska räkor. Hans första bil var en begagnad dieseldriven Golf, som då kunde köras billigt på oskattat bränsle.

Han beskrivs ha en äventyrlig sida och har både hoppat fallskärm och kör motorcykel, vilket en gång gjorde att han råkade ut för en mycket svår olycka.

Peter Kamprad bor tillsammans med sin familj i ett townhouse i de rikaste delarna av Tervuren, öster om Bryssel.

Han träffade sin danska hustru Laila när han under ett år gjorde praktik på H&M i Tyskland och paret har i dag en son och en dotter. Barnen - som uppges tala fyra språk - har fått utbildning på The British School of Brussels. Den äldsta sonen tog studenten för något år sedan och har börjat praktisera inom familjekoncernen.

Mellanbrodern Jonas Kamprad har inte bara intressen i Ikea - utan har investerat sina pengar i andra verksamheter. Han sitter i styrelserna för flera av vännen Sören Jessens bolag. Jessen var tidigare finansman och arbetade för storbankerna Goldman Sachs och Merrill Lynch, men gav sig senare in i restaurangbranschen. Jonas Kamprad ska ha investerat i en av Jessens restauranger i London, 1 Lombard Street. Den flotta krogen ligger mitt i Londons finanskvarter med Bank of England, den brittiska riksbanken, som en av de närmsta grannarna. Där inne träffas Londons finansmän- och kvinnor över affärsluncher och middagar och väljer från en meny där hjort med rabarberkompott samsas med engelska sniglar. Leende hovmästare tar emot gästerna och visar till bord med släta, vita dukar.

När Expressen besöker restaurangen är det helt omöjligt att få ett bord. Det är fullbokat och går inte ens att få en plats i baren.

- Jag är ledsen men ni får komma tillbaka någon annan gång, säger en av hovmästarna.

Det är en lyxig krog och Jonas Kamprad uppges besöka den då och då.

Den brittiska matskribenten Grace Dent skrev i en recension av krogen i London Evening Standard:

"Att kliva in i den enorma matsalen kändes som att slå sig ner för att äta middag i Saddam Husseins palats, kort efter att han och hans familj hade sjappat. Serveringsvagnar med enorma bronskupor rullades omkring. Ingen musik, bara tystnad".

Fastigheten kostade runt 30 miljoner

Kamprads kompanjon Sören Jessen går inte att nå när Expressen vill ställa frågor om Kamprads roll i restaurangverksamheten.

- Han är inte här, säger en av de anställda på restaurangen.

Jonas Kamprads familj består av hustrun Maryam Vahidi och deras två barn. De har ett sommarhus i Southampton, men den permanenta bostaden finns i Kensal Green i norra London. Fastigheten är ett dubbelhus, ska ha kostat omkring 35 miljoner kronor och uppmärksammades i en artikel om arkitektur i finanstidningen Financial Times. Den ligger på en typisk brittisk bostadsgata med vanliga kedjehus. Skillnaden är att Kamprads fastighet har både takterass och pool. Fastigheten är väl dold bakom en anonym kameraövervakad port. Från porttelefonen hörs en kvinnoröst när Expressen ringer på, som säger att det inte finns någon som heter Kamprad på den adressen.

Samma sak händer några kilometer bort, på en av gatorna i välkända Notting Hill i västra London. Enligt de uppgifter som går att få fram ska den yngste brodern Mathias Kamprad bo här, i en lägenhet han köpte för cirka 20 miljoner kronor och flyttade in i under hösten 2012. Men en kvinna som svarar i porttelefonen påstår att det inte stämmer.

- Jag är ledsen men han bor inte här längre, säger hon.

Vet du vart han har flyttat?

- Jag vet ingenting.

Så du köpte stället från honom?

- Nej, från någon annan, säger kvinnan och avslutar samtalet.

Den yngste brodern har haft London som bas under många år och köpte under sin första tid i Storbritannien en tudorvilla utanför London för omkring 20 miljoner kronor, som inreddes helt med Ikea-möbler. Huset ägdes på 1830-talet av politikern och författaren Edward Bulwer-Lytton.

I "Ikea på väg mot framtiden" beskrivs Mathias Kamprad som orolig - och författarna nämner en stökig ungdomstid med mycket alkohol och att han har en separation bakom sig. Mathias Kamprad har två barn från sin relation med Catrin Termén, men barnen har efter separationen bott tillsammans med sin mor i Skåne.

I takt med att Ingvar Kamprad blivit äldre har frågan om makten i familjeföretaget blivit föremål för allt mer intensiva spekulationer. Sönerna har gjort klart att de inte varit intresserade av någon hög chefspost i koncernen. I stället har deras plan varit att axla ansvaret på ett annat sätt.

Vändpunkten

För drygt ett år sedan, i början av november 2012, kom en vändpunkt.

När Ikeas gamla varuhus i Älmhult skulle stängas och det nya invigas gjordes ett sällsynt framträdande av de tre sönerna och deras far. I "Ikea på väg mot framtiden" beskrivs hur de stod intill varandra inför omkring tvåhundra åhörare och svarade på frågor. Alla var nyfikna på hur sönernas roll i företaget skulle bli i framtiden, inte minst efter att Ingvar Kamprad genom åren funderat i olika banor - ofta högt. Han har talat om hur han ska efterträdas, för att senare ta tillbaka vad han har sagt.

Publiken, till stor del höga chefer inom Ikea, betraktade de tre bröderna och fick sedan höra, enligt vad som beskrivs i boken:

"De säger att de kommer att styra företagsgrupperna genom styrelserna. De kommer inte på något sätt vara operativa".

Framträdandet tolkades ändå som början på en ny era i Ikeas historia.

Men efter det har sönerna i stort sett hållit sig borta från offentligheten.

I boken avfärdas spekulationer om att det skulle bero på att Ingvar Kamprad återigen blivit mer aktiv, eller på ointresse från sönernas sida. Författarna menar i stället att de tre bröderna arbetar i det tysta med att genomföra en grundlig genomgång av bolagen.

Stellan Björk säger till Expressen:

- De har, mer än man kanske trodde, flyttat fram sina formella positioner ganska rejält under det senaste året. Men vilken faktisk roll de spelar i verkligheten på de här posterna, och som söner till grundaren, det är inte lätt att veta.

Vad är det ni menar att de gör?

- De beställer till exempel fram undersökningar och studier om saker de vill veta. Det sägs att de ändå har varit ganska aktiva. Man skulle kunna tänka sig att det har pågått under de senaste ett eller två åren, säger Björk.

Familjen Kamprads talesperson Per Heggenes uppger för Expressen att det inte är något nytt att sönerna mer och mer koncentrerar sig på sina roller inom bolagen.

- Det har varit en gradvis process som har pågått under många år, säger han.

Frågan om sönernas roll i framtidens Ikea uppges ha varit viktig för Ingvar Kamprad redan innan den äldsta sonen kom till världen. Ikea-grundaren talar om barnens betydelse i Torekulls "Historien om Ikea", i vilken han säger:

"Jag ska aldrig glömma en sen höstkväll i vårt hem i Vedbaæck 1974 då mamma Margaretha låtit alla sönerna sitta uppe och invänta min som alltid sena ankomst - jag hade jobbat i 15 timmar, var trött och hungrig och sliten. Peter var då 10 år, Jonas 8 och Mathias 5 år. De satt i pyjamas i vår gula soffa. Peter förde ordet och sa: 'Pappa, vi har diskuterat saken alla tre. Vi tycker synd om dig för att du har så mycket att göra. Så, när vi blir stora, det har vi bestämt, då ska vi hjälpa dig'."

Flera decennier senare har de tre sönerna successivt lärt sig de olika delarna av möbeljätten. De koncentrerar sig i dag på varsin del av de tre grupperna i Ikeasfären.

Peter Kamprad har sin post som ordförande i Ikano, och uppges vara den av bröderna som har mest intresse i gruppen som de alla äger.

Jonas Kamprad sitter i styrelsen för Ingka Holding och tog också över modern Margarethas plats i stiftelsen Stichting Ingka Foundation, efter att hon gick bort 2011.

Mathias Kamprad tog i juni i år över ordförandeklubban i Inter Ikea, samtidigt som Ingvar Kamprad lämnade dess styrelse.

Även om Mathias övertagande av ordförandeposten i maktbolaget tolkades som att han fick en mer framträdande position än sina bröder, har de gjort klart att ingen ska ta mer plats än någon annan.

Styrelseordföranden för moderbolaget Ingka Holding, Göran Grosskopf, menar enligt "Ikea på väg mot framtiden" att de tre bröderna har en vilja att vara likvärdiga. Det bekräftas också i ett nummer av Ikeas internationella personaltidning i september 2012, där det finns ett sällsynt uttalande av Peter Kamprad:

- Vi tre bröder har olika personligheter och erfarenheter och vi kompletterar varandra mycket bra, säger han.

Relationen mellan Ingvar Kamprad och hans söner har ofta beskrivits som problematisk.

Sönerna krävde pengar

När boken "Ikea på väg mot framtiden" publicerades i september kom nya uppgifter fram om relationen mellan arvtagarna och deras far. Det påstods att sönerna gjort anspråk på pengar, mot sin fars vilja, och anlitat amerikanska stjärnadvokater för att vinna striden inom familjen. Pengarna det rörde sig om var en slags royalty på Ikeavaruhusens omsättning - som sönerna hade rätten till. Författarna hävdade att Ingvar Kamprad ville stoppa sönerna från att få pengarna och började pruta - men fick till slut ge upp.

Efter att uppgifterna blivit kända skrev Ingvar Kamprad i ett handskrivet brev till Ikeas personaltidning Älmhultsbladet, som senare spreds till flera dagstidningar.

"När jag frågar Peter, Jonas och Mathias säger man att man aldrig kontaktat några amerikanska stjernadvokater vare sig för att bekämpa mig eller av annat skäl", skrev Kamprad.

Han avfärdade samtidigt fler uppgifter i boken som rykten och spekulationer, utan att nämna några exempel.

En vän till familjen uppgav då för Expressen att det hade funnits en konflikt, men att den var utagerad.

- Konflikten med sönerna ligger en tid tillbaka i tiden och både Ingvar och sönerna har tagit illa vid sig eftersom att uppgifterna har kommit fram. De är nu vänner och samarbetar, sa vännen.

I "Ikea på väg mot framtiden" konstateras att konflikter inte varit ovanliga inom familjen.

Talespersonen Per Heggenes uppger för Expressen att det utöver Ingvar Kamprads brev till Älmhultsbladet inte kommer att ges några fler kommentarer kring boken av familjen.

- Vi har ingen annan reaktion från familjen, de har valt att inte kommentera, säger han.

Jonas Kamprad, 47: Formgivaren

Har kallats för "formgivaren" i brödraskaran. Sitter i styrelsen för Ingka Holding och bolagets ägarstiftelse, den del av Ikea som äger större delen av varuhusen.

Utbildad designer och inredningsarkitekt, som bland annat ritat vissa av Ikeas produkter - och för den brittiska inredningskedjan Habitat, som tidigare var i Ikanos ägo.

Är brittisk och schweizisk medborgare. Bor i ett hus som ritats av arkitekten Gunnar Orefelt. Huset ligger mycket anonymt på en bostadsgata i Kensal Green i norra London. Är gift med Maryam Vahidi och har två barn.

Mathias Kamprad, 44: Affärsmannen

Den yngste sonen uppges vara mest affärsman av bröderna. I juni i år meddelades att han tar över som ordförande för Inter Ikea, maktbolaget som äger varumärket och konceptet.

Saknar högskoleutbildning men har praktiserat i flera av Ikeas verksamheter och var även chef för Ikea i Danmark mellan 2004 och 2008.

Är svensk och schweizisk medborgare. Uppges bo i en lägenhet i Notting Hill i västra London som han ska ha köpt 2012 för omkring 20 miljoner kronor. Han har två barn från relationen med Catrin Termén, som han träffade när han tidigt praktiserade på Ikea i Älmhult.

Peter Kamprad, 49: Ekonomen

Av bröderna uppges han vara “ekonomen". Ordförande för Ikano, som gör affärer inom fastigheter, kapitalförvaltning och detaljhandel.

Han utbildade sig till civilekonom vid Handelshögskolan i Lausanne i Schweiz och har arbetat i flera av Ikeas verksamheter, bland annat som ekonomichef i Belgien.

Är svensk och schweizisk medborgare. Bor i ett Townhouse i Tervuren i Belgien, med hustrun Laila som han har två barn med.

Källor: "Ikea på väg mot framtiden", Dagens Industri

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!