Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kamprads hemliga brev hittades efter hans död

Ikea-grundarens brev till medarbetarna hittades efter hans död.
Foto: Facebook/Christian Örnberg, Expressen
Efter Ingvar Kamprads död kunde människor vid Ikea museet i Älmhult lämna blommor utanför eller skriva i en kondoleansbok.

Dokumentet hittades i Ingvars Kamprads familjegård Bölsö utanför Älmhult efter hans död.

Nu publicerar familjen det hemliga brevet som riktas till personalen – de som han hade jobbat med och den nya generationen av Ikea-medarbetare.

– Jag saknar allt, skrev Kamprad i sin känslosamma hälsning.

Den legendariske möbelhandlaren flyttade de sista åren av sitt liv tillbaka till sitt älskade Bölsö, familjegården där även hans aska spreds i våras.

Vid genomgången av alla dokument och andra papper som finns i fastigheten hittade Ingvar Kamprads assistent sedan många år, Eva Lundell Fragnier, ett brev vars existens var okänt. Det är ett sorts avskedsbrev till personalen, med instruktioner om hur företagets traditioner ska leva vidare.

”Mentorskapet är den viktigaste formen för utbildning och lycka”, skriver han.

Till den äldre generationen riktar Kamprad en uppmaning att lära den nya generationen ”vår unika affärsidé”, men också företagskulturen där ”alla medarbetare är viktiga och måste få veta detta".


Men brevet innehåller dock mer personliga och känslosamma inslag.

”Så är min egen saga slut. Ett fantastiskt liv, lite jobbigt ibland, men att under så många år ha fått vara tillsammans med världens bästa medarbetare överskuggar allt” skriver han bland annat.

Skickats ut till varuhusen

Ingvar Kamprad skriver att han saknar kramarna, han saknar alla handslagen, allt som understryker det viktiga de har tillsammans.

Här hittades brevet, bland en massa andra dokument på Bölsö gård. Hit återvände Ingvar Kamprad under de sista åren av sitt liv.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

B

ning till de anställda.

– Ingvar Kamprad var alltid en stark ambassadör för Ikeas kultur och värderingar. Det här brevet vittnar om hur noga han var med att föra vidare sina tankar kring Ikeas verksamhet, säger Anna Pilkrona Godden, som är kommunikationsansvarig på Ikea Sverige.

Ingvar Kamprad försökte alltid ha god kontakt med personalen. Här vid invigningen av varuhuset i Haparanda 2006.
Foto: GUNILLA SIKSTRÖM

Ingvar Kamprad hoppas att personalen vill visa samma generösa förtroende för sönerna Peter, Jonas och Mathias som de har visat honom, skriver Ikeagrundaren.

– Han önskade att Ikea skulle vara för evigt, och det här är hans sätt att visa hur vi tar företaget vidare, affärsidén och visionen som han hade, säger Anna Pilkrona Godden.

I slutet av brevet blir Kamprad åter emotionell: ”Lev väl. Ni står just i början – underbara framtid”.

LÄS OCKSÅ: Ingvar Kamprads aska strödd vid familjegården

LÄS OCKSÅ: Ingvar Kamprad var åttonde rikast i världen vid sin död 

LÄS OCKSÅ: Testamentet – hit ska Kamprads pengar gå 

LÄS OCKSÅ: Hemligheten bakom Kamprads miljardgåva 

LÄS OCKSÅ: Ingvar Kamprads ”okända” dotter om relationen till sin pappa 

https://www.facebook.com/ikeasverige/photos/a.200993761136.128534.199645241136/10155923041241137/?type=3&theater
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!