ÅTTA PÅ LISTAN: "Tidigt lärde jag mig regeln att 1 procent i minskad försäljning gör 10 procent i minskad vinst”, har Kamprad berättat om sina affärserfarenheter. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNÅTTA PÅ LISTAN: "Tidigt lärde jag mig regeln att 1 procent i minskad försäljning gör 10 procent i minskad vinst”, har Kamprad berättat om sina affärserfarenheter. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
ÅTTA PÅ LISTAN: "Tidigt lärde jag mig regeln att 1 procent i minskad försäljning gör 10 procent i minskad vinst”, har Kamprad berättat om sina affärserfarenheter.  Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
TVÅA Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGESTVÅA Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
TVÅA Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
FEMMA PÅ LISTAN: Mark Zuckerberg. Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅNFEMMA PÅ LISTAN: Mark Zuckerberg. Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN
FEMMA PÅ LISTAN: Mark Zuckerberg. Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN

Kamprad var världens 8:e rikaste vid sin död

Publicerad

Ingvar Kamprad är död men hans pengar lever. 

Under måndagen rankades han fortfarande som världens åttonde rikaste människa av ekonomisajten Bloomberg – före Googleskaparen Larry Page, 44.  

– De snackar om cash flow och jag säger att jag inte vet vad cash flow är men jag vet vad jag har i fickan, har Ingvar Kamprad tidigare kommenterat sin inställning till vinst. 

Sajten uppskattar Ikeagrundarens förmögenhet till motsvarande cirka 469 miljarder kronor. 

Under de senaste månaderna så har Ingvar Kamprad, som blev 91 år, avancerat några placeringar på Bloombergs miljardärindex och under måndagen låg han kvar på en åttondeplacering. Trots att han avled i helgen efter, vad nära vännen Bertil Torekull berättat, ha dragit på sig en lunginflammation efter en flygresa. 

 

LÄS MER: Ingvar Kamprad hade förberett sig på att dö

Tio i topp: Världens rikaste

Inte illa för en "self made billionaire" som varken har byggt sin förmögenhet inom tech, som Amazongrundaren Jeff Bezos, 53, som har förstaplaceringen med en förmögenhet på motsvarande cirka 921 miljarder kronor, eller på att bygga upp ett multikonglomerat som proffsinvesteraren Warren Buffet, 87, på tredjeplats med en förmögenhet på motsvarande cirka 735 miljarder kronor, gjort med sitt holdingbolag Berkshire Hathaway. 

Tio-i-topplistan:

1. Jeff Bezos, USA (Amazon): 936 miljarder kronor.

2. Bill Gates, USA (Microsoft): 763 miljarder kronor.

3. Warren Buffett, USA (investerare):  747 miljarder kronor.

4. Amancio Ortega, Spanien (Zara): 625 miljarder kronor.

5. Mark Zuckerberg, USA (Facebook): 624 miljarder kronor.

6. Carlos Slim, Mexiko (affärsman, främst telecom): 544 miljarder kronor.

7. Bernard Arnault, Frankrike (affärsman, LVMH): 536 kiljarder kronor.

8. Ingvar Kamprad, Sverige (Ikea): 469 miljarder kronor.

9. Larry Ellison, USA (Oracle corp.): 464 miljarder kronor.

10. Larry Page, USA (Google): 464 miljarder kronor.

(Källa: Bloomberg)

 

LÄS MER: Ingvar Kamprad – bondsonen från Småland som blev miljardär

Ingvar Kamprad: Volymen allt

Ingvar Kamrads idé om att sälja möbler på ett så prisvärt, praktiskt och enkelt sätt som möjligt till kunder världen över har placerat honom på listan.  

– Tidigt lärde jag mig regeln att 1 procent i minskad försäljning gör 10 procent i minskad vinst. Tänk om vi fick motvind ett par år. 15 procent underförsäljning och hela vinsten vore utraderad. Det är därför volymen betyder så mycket, är ett av många bevingade Kampradcitat som finns samlade i boken ”Kamprads lilla gulblå: de bästa citaten från ett 85-årigt entreprenörskap”. 

Och då anser han inte ens att möbler har varit hans bästa affär genom åren. 

– Den bästa affären gjorde jag som ung affärsman då jag importerade 500 pennor för 1 kronor styck från Paris. När jag sålde dem vidare fick jag ut 4,50 … Det gav en extremt bra vinst – tänk, 500 gånger 3,50 kronor på ett bräde. Det gav mig blodad tand. 

LÄS MER: Ingvar Kamprads dotter: ”Vi hade en bra relation”

Kamprad om listan: ”Det var som tusan”

Och andra rankingar har under årens lopp även klassat honom som världens rikaste person. 

Vilket han tog med lugn. 

"Ett år påstod Veckans Affärer att han var världens rikaste. Det var som tusan, sa han. Nästa var han bara fyra. Ser man på, sa han då”, skrev Kamprads levnadstecknare Bertil Torekull i Expressen på Ikea-ägarens 80-årsdag 2006. 

I ”Kamprads lilla gulblå: de bästa citaten från ett 85-årigt entreprenörskap” så bjussade Ikeagrundaren även på råd kring affärsöverenskommelser: 

– Gör inga muntliga avtal, lita inte bara på ett handslag utan se till att allt blir skrivet. Ett handslag, nämligen, kan ingen jurist i världen hjälpa dig ur.

Bloombergs miljardärindex bygger på beräkningar av miljardärernas profilsidor och uppdateras så gott som varje handelsdag i New York. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen