Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kamprad-sönernas bank ökade vinsten under 2017

Ingvar Kamprad gav Ikano-delen till sönerna Jonas, Mathias och Peter.
Foto: IKEA / OKÄND

Ikano Bank ökar vinsten.

Banken, som ägs av Ingvar Kamprads söner, ökade helårsvinsten för 2017 från 279 till 284 miljoner kronor.

Ikano Bank, som ägs av Ikea-familjen Kamprad, redovisar en nettovinst för helåret 2017 på 284 miljoner kronor, en ökning från 279 miljoner kronor året före.

Avkastningen på eget kapital sjönk dock till 6,2 procent jämfört med 7,2 procent under 2016.

Rörelseresultatet påverkades negativt av högre kreditförluster samtidigt som räntenettot sjönk med 3 procent till 1,96 miljarder kronor.

Ikano Bank leds sedan i höstas av Håkan Nyberg som tidigare har varit vd för nätmäklaren Nordnet.

– Vi har haft en god tillväxt i banken under 2017 och affärsvolymen ökade med 7 procent. Utlåningen uppgick till 37,1 miljarder kronor vid årets slut och ökade på i stort sett samtliga marknader, säger han.

– Vi såg ett minskat rörelseresultat jämfört med 2016 där vissa engångsposter föregående år och i år påverkar, konstaterar Håkan Nyberg vidare.

Ikano Bank uppger att bolagets utblick för 2018 är positiv.

– Vi verkar i en utmanande bransch men står väl rustade finansiellt med stabil tillväxt på våra marknader och en gynnsam marknadsposition. Arbetet med att utveckla och förbättra vår digitala närvaro, effektivitet och erbjudanden fortsätter", uppger banken.


LÄS OCKSÅ: Okända miljardregnet över Kamprads söner 

Ägs av Kamprad-sönerna

Ikanogruppen ägs direkt av bröderna Peter, Jonas och Mathias Kamprad via ägarbolaget Icaf Antillen i skatteparadiset Curaçao i Nederländska Antillerna i Karibien. 

Ingvar Kamprad gav Ikano direkt till sönerna.

I Sverige är Ikano känt som en bank och globalt handlar det om att ge kredit till kunder på Ikea vid sidan av svenska bolån. Man har också byggt bostäder i Sverige.

Men brödernas företagsgrupp Ikano finns i 15 länder och har 4 600 anställda, både inom Ikea-tillverkning och varuhus i Asien.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!