Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kamprad pekade själv ut platsen för den sista vilan

Vännerna Bertil Torekull och Ingvar Kamprad.
Ingvar Kamprad avled 27 januari.Foto: PIERO OLIOSI

Författaren Bertil Torekull berättar för P4 Kronoberg om sin vän, möbelkungen Ingvar Kamprads, önskan om var hans aska skulle spridas. 

Ingvar Kamprad ville inte ha någon gravsten. 

– Vi gick tillsammans över en sanslöst vacker björkbacke vid sjön Möckeln och så stannade Ingvar och pekade ut över backen och sa: "Här hade jag tänkt att ligga", berättar Bertil Torekull för radiokanalen. 

Det är Ingvar Kamprads vän och levnadstecknare, författaren Bertil Torekull, som nu berättar för P4 Kronoberg om när vännen luftade sin önskan om sista vilan. 

– Vi gick tillsammans över en sanslöst vacker björkbacke vid sjön Möckeln och så stannade Ingvar och pekade ut över backen och sa: ”Här hade jag tänkt att ligga”, berättar Bertil Torekull. 

 

LÄS MER: Så tvingas Kamprads söner in i rampljuset

Fick tillstånd tre dagar efter Kamprads död

Den 30 januari, några dagar efter Ingvar kamprads bortgång den 27 januari, gav länsstyrelsen i Kronoberg familjen Kamprad tillstånd att sprida askan efter Ikeagrundaren. 

Askan ska vara spridd senast den sista april enligt länsstyrelsens beslut, berättar P4 Kronoberg. 

Enligt Bertil Torekull hade Ingvar Kamprad ingen önskan om en gravsten på platsen. 

– Jag frågade honom om han inte ska ha någon gravsten, "nej det räcker bra som det är" sa han då, berättar Bertil Torekull. 

 

LÄS MER: ”Morfar är jätteglad över att jag valde att jobba på Ikea”

Ingvar Kamprad och frun Margarethas aska skulle strös ihop

Ingvar Kamprad avled den 27 januari i år, 91 år gammal, i sitt hem. 

Då hade han sedan decennier tillbaka förberett sin egen död. Riktlinjerna för vad som skulle hända var glasklara. I sin bok "Historien om Ikea" har Bertil Torekull tidigare berättat om Ikeagrundarens sista önskan: att han och älskade hustrun Margaretha, som gick bort 2011, skulle få askan strödd vid en björkbacke intill en sjö i Småland. 

 

LÄS MER: Sönerna har avslöjat Kamprads dödsplan

Ingvar Kamprads önskan: ville inte ha staty av sig själv 

Sedan länge var han intimt förknippad med småländska Älmhult, det var där som han öppnade första varuhuset 1958 och som fröet planterades till miljonsuccén Ikea.

Kommunen har tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda hur Ingvar Kamprads minne ska hedras i Älmhult. 

Men ett förslag, berättade Expressen nyligen, har redan fått slopas: att den världskände möbelgurun skulle bli staty, detta har han själv nämligen motsatt sig tidigare.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!