Vännerna Bertil Torekull och Ingvar Kamprad.Vännerna Bertil Torekull och Ingvar Kamprad.
Vännerna Bertil Torekull och Ingvar Kamprad.
Ingvar Kamprad avled 27 januari. Foto: PIERO OLIOSIIngvar Kamprad avled 27 januari. Foto: PIERO OLIOSI
Ingvar Kamprad avled 27 januari. Foto: PIERO OLIOSI

Kamprad pekade själv ut platsen för den sista vilan

Publicerad

Författaren Bertil Torekull berättar för P4 Kronoberg om sin vän, möbelkungen Ingvar Kamprads, önskan om var hans aska skulle spridas. 

Ingvar Kamprad ville inte ha någon gravsten. 

– Vi gick tillsammans över en sanslöst vacker björkbacke vid sjön Möckeln och så stannade Ingvar och pekade ut över backen och sa: "Här hade jag tänkt att ligga", berättar Bertil Torekull för radiokanalen. 

Det är Ingvar Kamprads vän och levnadstecknare, författaren Bertil Torekull, som nu berättar för P4 Kronoberg om när vännen luftade sin önskan om sista vilan. 

– Vi gick tillsammans över en sanslöst vacker björkbacke vid sjön Möckeln och så stannade Ingvar och pekade ut över backen och sa: ”Här hade jag tänkt att ligga”, berättar Bertil Torekull. 

 

LÄS MER: Så tvingas Kamprads söner in i rampljuset

Fick tillstånd tre dagar efter Kamprads död

Den 30 januari, några dagar efter Ingvar kamprads bortgång den 27 januari, gav länsstyrelsen i Kronoberg familjen Kamprad tillstånd att sprida askan efter Ikeagrundaren. 

Askan ska vara spridd senast den sista april enligt länsstyrelsens beslut, berättar P4 Kronoberg. 

Enligt Bertil Torekull hade Ingvar Kamprad ingen önskan om en gravsten på platsen. 

– Jag frågade honom om han inte ska ha någon gravsten, "nej det räcker bra som det är" sa han då, berättar Bertil Torekull. 

 

LÄS MER: ”Morfar är jätteglad över att jag valde att jobba på Ikea”

Ingvar Kamprad och frun Margarethas aska skulle strös ihop

Ingvar Kamprad avled den 27 januari i år, 91 år gammal, i sitt hem. 

Då hade han sedan decennier tillbaka förberett sin egen död. Riktlinjerna för vad som skulle hända var glasklara. I sin bok "Historien om Ikea" har Bertil Torekull tidigare berättat om Ikeagrundarens sista önskan: att han och älskade hustrun Margaretha, som gick bort 2011, skulle få askan strödd vid en björkbacke intill en sjö i Småland. 

 

LÄS MER: Sönerna har avslöjat Kamprads dödsplan

Ingvar Kamprads önskan: ville inte ha staty av sig själv 

Sedan länge var han intimt förknippad med småländska Älmhult, det var där som han öppnade första varuhuset 1958 och som fröet planterades till miljonsuccén Ikea.

Kommunen har tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda hur Ingvar Kamprads minne ska hedras i Älmhult. 

Men ett förslag, berättade Expressen nyligen, har redan fått slopas: att den världskände möbelgurun skulle bli staty, detta har han själv nämligen motsatt sig tidigare.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen