Finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund. Det är Per Bolund som kräver amorteringskravet. Foto: Lisa Mattisson Exp
Finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund. Det är Per Bolund som kräver amorteringskravet. Foto: Lisa Mattisson Exp

Kammarrätten sågar amorteringskravet

Publicerad

Kammarrätten i Jönköping sågar utformningen av amorteringskravet – för tredje gången.

Rätten menar att det är alldeles för rättsosäkert att ge en myndighet så stor frihet att precisera amorteringskravet.

- Det är uppenbart att Finansinspektionen ges ett vagt mandat med mycket stort tolkningsutrymme, samtidigt som effekterna av amorteringskraven går långt utanför myndighetens tillsynsområde, säger kammarrättspresidenten Stefan Holgersson i en kommentar.

Kammarrätten i Jönköping är kritiska mot att Finansinspektionen ska kunna meddela föreskrifter om amortering av nya bolån, skriver Svenska dagbladet. Kammarrätten tycker att Finansinspektionen får ett alldeles för stort tolkningsutrymme. Samtidigt kan amorteringskravets effekter också påverka aspekter som inte hör samman med myndighetens område.

– Det är uppenbart att Finansinspektionen ges ett vagt mandat med mycket stort tolkningsutrymme, samtidigt som effekterna av amorteringskraven går långt utanför myndighetens tillsynsområde, säger kammarrättspresidenten Stefan Holgersson i ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: Lagrådet säger ja till amorteringskravet

 

Kammarrätten efterfrågar ytterligare utredning kring amorteringskravet: Effekterna av det måste utredas i ett bredare perspektiv. Finansinspektionen ska i sitt förslag ha påtalat att de skulle vilja undersöka effekterna av amorteringskravet efter att det funnits en tid. Men Kammarrätten anser att det ändå är viktigt att effekterna analyseras innan.

 

LÄS OCKSÅ: Kammarrätten sågade amorteringskravet för andra gången

 

–  Jag blir bekymrad över att regleringen av amorteringskrav hanteras som en testballong på det här sättet, det handlar ju trots allt om enskilda hushålls eko­nomi. Det hade naturligt­vis varit både tryggare och mer rättssäkert att utreda detta ordentligt från början inom ramen för en lagstiftningsprocess, säger Stefan Holgersson i kommentaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen