Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Källor till Bloomberg: Trump överväger sparka Mnuchin

Enligt källor till Bloomberg har Donald Trump övervägt att sparka Steve Mnuchin.
Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump har övervägt att sparka sin finansminister Steve Mnuchin, uppger källor för Bloomberg. 

Enligt tidningen ska detta bero på Mnuchins oförmåga att förhindra de senaste veckornas börsfall.

Donald Trump har under det gångna året upprepade gånger gått till attack mot den amerikanske centralbanken Federal Reserve, på grund av de stora räntehöjningarna.

Med anledning av att banken nyligen meddelade årets fjärde räntehöjning, till 2,5 procents styrränta, skrev Trump under gårdagen på Twitter att Federal Reserve är ”det enda problemet” med den amerikanska ekonomin.


LÄS MER: Trump till ny attack mot Fed: ”Som en golfare som inte kan putta” 


Hittills har Trumps utspel med anledning av de senaste veckornas börsfall i USA i huvudsak varit riktade mot den federala centralbanken och dess chef Jerome Powell.

Nu uppger en källa för Bloomberg att Trump har vägt möjligheten att avskeda Mnuchin.  En annan källa säger att finansministerns framtid delvis kan avgöras av börsutvecklingen framöver.

Försök att underminera

Steve Mnuchin, tidigare direktör på investmentbanken Goldman Sachs, tillträdde den 13 februari som finansminister i Donald Trumps regering.

Enligt källor till Bloomberg har presidenten bett minst en av sina rådgivare att träffa centralbankschefen Jerome Powell – ett initiativ som eventuellt skulle kunna underminera Mnuchin, som har avstämningar med Powell en gång i veckan.

Den 23 december meddelade finansministern på Twitter att han pratat i telefon med vd:arna för USA:s sex största banker och att han blivit försäkrad om deras likviditet och utlåningskapacitet i händelse av ytterligare börsnedgångar.

https://twitter.com/stevenmnuchin1/statuses/1076958380361543681

På julafton, dagen efter att inlägget publicerades, fortsatte de amerikanska börserna att falla.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!