Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Sjöstedts ilska mot regeringens plan

Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Cdenterpartiets partiledare Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Jonas Sjöstedt ryter till.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna vill höja skatterna och genomföra besparingar på minst fyra miljarder kronor.

Det har fått oppositionspolitikerna att ilskna till.

– Det här är absolut värre än väntat, jag förstår inte att Socialdemokraterna går med på det här, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt i Expressen TV. 

De fyra partierna bakom januariöverenskommelsen – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet – har den senaste tiden presenterat en rad satsningar som partierna enats om. 

Satsningarna ska finnas med i vårändringsbudgeten och handlar bland annat om mer pengar till LSS och kvinnojourerna, sänkta arbetsgivaravgifter för unga och en breddning av nystartsjobben, skriver Dagens industri.  

Vårändringsbudgeten presenteras av finansminister Magdalena Andersson, S, på onsdag. I den kommer de fyra partierna gå fram med flera skattehöjningar och besparingar för att finansiera satsningarna. 

Skattehöjningar och satsningar på klimatet

Dagens industri var först med att rapportera att det handlar om skattehöjningar och besparingar på sammanlagt minst fyra miljarder kronor. Finansdepartementet bekräftar uppgifterna för Expressen, men Magdalena Andersson vill inte ge några kommentarer före presentationen på onsdag.

Finansminister Magdalena Andersson presenterar vårändringsbudgeten på onsdag.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt uppgifter till Di innehåller vårändringsbudgeten skattehöjningar på 1,3 miljarder kronor. De är främst kopplade till den gröna skatteväxlingen och rör enligt tidningen bland annat höjda skatter på fossila bränslen vid värmeproduktion.

Under en pressträff på måndagseftermiddagen presenterade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund de gröna satsningarna i vårändringsbudgeten.

– Av fyra och en halv miljard går nästan två miljarder till miljö och klimat, säger Lövin.

Mer pengar till Klimatklivet

– Det gör att vi nu kan fortsätta arbetet med insatser att skydda människors hälsa, skydda natur och skydda samhället mot klimatförändringar. Vi vet att människor förväntar sig det av oss politiker, fortsätter hon.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den största delen – 750 miljoner kronor – går till Klimatklivet, ett program för lokala klimatinvesteringar. Det ska bland annat generera nya laddpunkter för elbilar och biogasproduktion.

MP presenterar också bland annat satsningar på solceller, pengar till att skydda värdefulla skogar och medel för forskning som bidrar till minusutsläpp av koldioxid.

Besparingar på äldreomsorgen 

Regeringen, C och L lägger också fram en rad besparingar på minst 2,7 miljarder kronor för 2019 – varav 310 miljoner på äldreomsorgen, erfar Dagens industri.

Flera riktade bidrag till kommunerna som fanns med i M- och KD-budgeten skrotas, skriver tidningen. 

Besparingar görs också på utbildningsområdet, där 730 miljoner ska sparas, och besparingar på biståndsområdet, där 700 miljoner ska sparas, skriver Dagens industri.

Så påverkas börsen

Nyheterna kan påverka bolagen på börsen, bland annat vårdbolagen. 

Ulf Petersson, analytiker på Di, spår i Di TV:s ”Börsmorgon” att personlig assistans-bolaget Humana kan bli vinnare – medan omsorgsföretaget Attendo kan påverkas negativt.

Han tror dock inte det blir några stora effekter.

– Det är ju ingenting som kommer att sätta avtryck på börsen generellt. Det handlar om några miljarder, säger Ulf Petersson.

Hård kritik efter uppgifterna

Uppgifterna om besparingar har fått Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att reagera. På Twitter skriver han:

”Kan detta verkligen stämma? Så provocerande om regeringen vill sänka skatten för de som tjänar mest och sedan skär ner på äldreomsorgen”.

I Expressen TV riktar Jonas Sjöstedt ytterligare kritik mot uppgifterna om budgeten.

– Det här är absolut värre än väntat, jag förstår inte att Socialdemokraterna går med på det här, säger han och fortsätter:

– Stämmer det är så är det lite chockerade. Jag tycker att det är en omvänd Robin Hood-politik där man tar från det fattigaste och ger till de absolut rikaste.

https://twitter.com/jsjostedt/status/1115102461214298113

Även Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, är kritisk:

– Skulle det här stämma så bekräftas det vi har befarat, att den här regeringen och fyrpartikonstellationen prioriterar olika typer av symbolfrågor framför verkliga utmaningar och problem, till exempel de äldres behov. Skulle det bli nedskärningar på äldreomsorgen och de utmaningar som finns där så är det naturligtvis ett stort svek mot Sveriges äldre, säger han.

https://twitter.com/jakobforssmed/status/1115158641836007425

M-ledaren Ulf Kristersson tycker att fel saker prioriteras i budgeten. 

– Deras januariöverenskommelse är ett slags hopkok av väldigt många önskelistor, och de måste finansieras. Jag tycker att de prioriterar fel saker i sin politik. När de nu fattar sådana beslut måste de också höja skatten för att kunna genomföra sina överenskommelser, säger han. 

Så här funkar vårändringsbudgeten

En vårändringsbudget brukar vanligtvis innehålla mindre justeringar av huvudbudgeten som läggs på hösten. 


I år är läget annorlunda. Under den utdragna regeringsbildningen röstades M- och KD:s budget igenom i december 2018. 


Nu ska regeringen genomföra förändringar i en budget de inte själva lagt fram. 


Regeringen ska nu tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet genomföra ett antal av de skatteändringar som ingår i januariöverenskommelsen.