Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Källor: Gripne direktören frisläppt i turistparadiset

Mattias Bengtsson har varit på flykt sedan i november förra året.
Efterlyste Mattias Bengtsson, som också kallar sig Mauritz i förnamn, greps i turistparadiet Dubai. Foto: TUUL & BRUNO MORANDI / SIME/IBL
Foto: JOHANNA HUBER / SIME/IBL

Den internationellt efterlyste Allra-profilen Mattias Bengtsson, 40, har släppts ur häktet i turistparadiset  Dubai.

Det uppger flera källor med insyn oberoende av varandra.

– Det här har jag inte hört något om, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Det finns ingen offentlig bekräftelse på att myndigheterna i Dubai släppt Mattias Bengtsson. Men enligt Expressens källor skedde det i går söndag.

– Jag har ingen aning om det här. Det kan vara så att han släppts med reseförbud och att de tagit hans pass. Eller att han släppts mot borgen, säger kammaråklagare Thomas Hertz som befinner sig på semester.

Det har gått knappt två veckor sedan myndigheterna i emiratet Dubai slog till och grep Mattias Bengtsson. Han var då internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro för grovt penninghäleri och givande av muta/bestickning, grovt brott, brott som kan ge upp till sex års fängelse.

Mattias Bengtsson har sökts på fler adresser

Månad efter månad har Mattias Bengtsson sökts på olika adresser utan resultat. Han bostadsrätt på två rum och kök i Stockholm har tagits  i beslag av Kronofogden och hans lyxbil, en Maserati Gran Turismo finns nu också i kvarstad. Bilen stod inne i en gallerbur i ett garage där Bengtsson formellt bor                                                                                              , men en ditkallad låssmed klippte av den kätting som låste in fordonet. Bilen saknade nummerplåtar. 

 

LÄS MER Allra-profilen misstänks vara på flykt med dubbla identiteter 

 

Den internationella efterlysningen skickades ut i november förra året och sedan dess har Mattias Bengtssons namn – eller Mauritz Bengtsson som han också kallar sig i interna Allra-dokument - funnits på listan över efterlysta hos världens polismyndigheter.

Spår till Sydafrika

Men det har rått tystnad kring var han eventuellt befinner sig. Enligt vissa tips ledde spåren till Sydafrika, andra gick mot Asien och Turkiet där Allra-härvan sjätte medlem, Ewran Mersin tros uppehåll sig som internationellt efterlyst.

 

LÄS MER: Allra-toppens raderade mejl - guldgruva för polisen 

 

Kammaråklagare Thomas Hertz har varit ytterst angelägen om att Mattias Bengtsson skulle spåras och gripas. För två veckor sedan kom beskedet som de svenska myndigheterna Ekobrottsmyndigheten och Pensionsmyndigheten väntat och hoppats på: Att Mattias Bengtsson skulle avslöja sig och bli gripen.                                                                                                                                                                               

Mattias Bengtsson var storägare i finansbolaget  Oak Capital som hade affärer med Allras föregångare Svensk Fondservice 2012. Det är i en del av dessa affärer som åklagare och polis misstänker brottslighet. Bengtsson har dock via sin advokat förnekat att han gjort något olagligt.

 

LÄS MER: Efterlyste Allra-chefen skriver själv om sitt lyxliv

Begärd utlämnad

En utlämningsbegäran skickades i förra veckan från  utrikesdepartementet i Stockholm till svenska ambassaden i Abu Dhabi som ska ombesörja att åklagarens begäran/krav överlämnas till utrikesministeriet för vidare handläggning.

– Jag har begärt honom utlämnad, bekräftade kammaråklagare Thomas Hertz. 

Försvararen tystlåten

Advokat Sargor De Basso är utsedd till Mattias Bengtssons officielle försvarare. Han är ytterst fåordig om sin klient och vill varken bekräfta eller dementera att hans klient släppts ur häktet i Dubai.

Advokat Sargon De Basso. Foto: ROGER VIKSTRÖM

– Jag kommer inte att uttala mig. Jag har varit väldigt restriktiv och kommer fortsätta att vara det. Någon gång i framtiden kommer vi att uttala oss, men den stunden är ännu inte kommen, säger advokat Sargon De Basso.

Allra-härvans misstänkta

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Han förnekar brott.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Befinner sig på flykt, greps i Dubai och är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Han är också häktad på sannolika skäl misstänkt för grov bestickning.

Han förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

• David Persson Rothman, 38, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Misstänkt för grovt penningtvättsbrott, grovt mutbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Riskerar minst fem års fängelse vid ett åtal med fällande dom. Förnekar brott.

• Olle Marcusson, 41, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Ewran Mersin, 41, var Allras ansvarige för verksamheten i Dubai. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott.

• Johan Bergsgård, 47, tidigare direktör inom Allra, som satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i två veckor.

Han förnekar brott.

 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!