Det är inte många hus som säljs under högsommaren – och även på lägenhetsmarknaden är det relativt lugnt. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅNDet är inte många hus som säljs under högsommaren – och även på lägenhetsmarknaden är det relativt lugnt. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Det är inte många hus som säljs under högsommaren – och även på lägenhetsmarknaden är det relativt lugnt. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Det är svalt på bostadsmarknaden i Sverige mitt i högsommaren. Foto: Hasse Holmberg / TT NYHETSBYRÅNDet är svalt på bostadsmarknaden i Sverige mitt i högsommaren. Foto: Hasse Holmberg / TT NYHETSBYRÅN
Det är svalt på bostadsmarknaden i Sverige mitt i högsommaren. Foto: Hasse Holmberg / TT NYHETSBYRÅN

Kall sommar för bopriser – sjunker i Stockholm

Publicerad

Bostadsmarknaden är kall just.

Priserna för bostadsrätter i Stockholm och i riket i snitt fortsätter att sjunka.

Men trots dippen är mäklarna positiva – och tror på en återhämtning till hösten.

Förra månaden visade Svensk mäklarstatistiks siffror på en avsvalnad bostadsmarknad i Stockholm. Och nu har den blivit ännu kyligare.

Färsk mäklarstatistik visar att priserna för bostadsrätter i Stor-Stockholm sjönk med två procent den senaste månaden. I centrala Stockholm stod utvecklingen still.

Även på villamarknaden rådde sommarstiltje i juli.

 

LÄS MER: Bostadsmarknaden i Stockholm dyker

 

Svensk mäklarstatistiks nya siffror

Det är SCB som tar fram siffrorna, som sedan redovisas av Svensk mäklarstatistik månadsvis. Statistiken baseras på försäljningen av bostäder de senaste tre månaderna.

I detta fall totalt 38 819 bostäder under perioden maj-juli 2017.

Siffrorna visar följande:

Priserna för bostadsrätter sjönk med två procent i Stor-Stockholm och med en procent i riket, medan de stod stilla i centrala Stockholm. Även i Malmö stod prisutvecklingen stilla, men i Göteborg ökade bostadsrättspriserna med en procent i juli.

 

Statistiken baseras på försäljningen av 24 038 bostadsrätter under maj-juli 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari-april 2017, tolvmånaderssiffran med maj-juli 2016 och i enmånadssiffran jämförs april-juni 2017 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.Rikssiffrorna beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

 

Trots en dipp eller sommarstiltje i utvecklingen på flera håll visar utvecklingen på årsbasis helt andra siffror. På ett år har priserna för bostadsrätter i riket ökat med sju procent – där Malmö står för den starkaste utvecklingen på 16 procent.

 

LÄS MER: Nya siffror: Bopriserna sjunker i hela Sverige 

 

Under högsommaren var det hellugnt på villamarknaden. Villapriserna låg helt stilla på alla håll utom i Stor-Malmö där de ökade med en procent.

Även på villamarknaden ser man en kraftig prisökning på årsbasis: nio procent i riket.

 

Statistiken baseras på försäljningen av 14 781villor under maj-juli 2017. Tremånaderssiffranär en jämförelse med februari-april 2017, tolvmånaderssiffran med maj-juli 2016 och i enmånadssiffran jämförs april-juni 2017 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.Rikssiffrorna beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.

 

Tror på vändning till hösten

– Det är normalt med en avmattning på bostadsmarknaden under sommarmånaderna. Tittar vi på samma period 2016 ser vi en liknande utveckling, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

Han säger vidare att medelpriset och prisutvecklingen på bostäder i stort präglas starkt av Stockholmsområdet – där priserna är högst och också flest lägenheter säljs.

 

LÄS MER: LISTA: Så har bopriserna utvecklats i din kommun 

 

Nu tror Per-Arne Sandgren på en vändning av den avmattade bostadsmarknaden.

– Från nu och framåt kommer antalet försäljningar öka kraftigt och tittar vi på mönster från tidigare år kan vi också förvänta oss en återhämtning, säger han.

 

Fakta om statistiken

Svensk mäklarstatistik redovisar varje månad prisstatistik för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige.

Statistiken är framtagen av Statistiska centralbyrån, på uppdrag av Svensk mäklarstatistik, och baseras på över 90 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare.

Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen som tar tre-fyra månader.

Svensk mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk fastighetsförmedling.

 

Källa: Svensk mäklarstatistik

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen