Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kalervo, 91, kan inte spela Lotto – efter lagändringen

DI TV ger dig senaste ekonominyheterna.
Svenska Spel hänvisar till att lämna in tipsraden digitalt, men Kalervo har ingen dator.

91-årige Kalervo har spelat på Lotto sedan urminnes tider – men nu är det slut med det.

Efter en lagändring kan han inte längre lämna in sin lottorad via sonen – utan hänvisas av Svenska Spel till en dator som han inte har.

Kalervo Hynninen i Kungsör har alltid spelat på Lotto. Han har en stående rad som han brukar lämna in tillsammans med Eurojackpot, totalt för en summa på 171 kronor. 

– Jag har spelat Lotto i så många år och det har inte varit några problem tidigare, men nu har de tagit fram en lag som de inte tänkt på drabbar gamla och sjuka människor. 

Han har alltid skickat med sin lottorad med sonen till butiken, tillsammans med bådas körkort och en fullmakt. 

– Han gick in med mina kuponger eftersom jag är sjuk, jag är 91 år. Jag kan inte gå själv. Han skulle lämna mitt spel och hade bådas våra körkort och så hade jag skrivit en fullmakt. Men man accepterar inte det längre. 

Kalervo, 91, saknar Lotto. ”Det är ju vårt nöje för gamla människor.”Foto: Privat

I somras var sista gången som Kalervo kunde spela, sedan har ombudet satt stopp. På grund av att Svenska Spel sedan ett år tillbaka lyder under penningtvättlagen måste tipsraderna lämnas in personligen – vilket Kalervo inte kan.

– Det är inga problem att göra så här med banken, men för Lotto fungerar det inte. Det drabbar oss gamla och sjuka i stället för de som man vill ta fast, penningtvättarna och missbrukarna. De klarar sig alltid. 

Saknar Lotto: ”Det är ju vårt nöje”

Kalervo har fått höra att han kan lämna in tipsraden digitalt via datorn, men det är inget för honom. 

– Jag har ingen dator. Jag är så gammal, jag kan inte skaffa en, jag har knappt en telefon. De har inte tänkt på vad lagen innebär, säger han som saknar Lotto: 

– Det är klart. Jag har spelat i massa år. Det är ju vårt nöje för gamla människor.

Lotta Örtnäs, presschef på Svenska Spel, beklagar att Kalervo inte längre kan spela, men säger att man måste följa regelverket.

– Från oktober 2018 behöver vi följa det som står i penningtvättslagen. Vi behöver kunna kontrollera vem det är som spelar och i det här fallet skulle vi behöva kontrollera även den personen som kommer in i stället, och det är tyvärr inte möjligt. 

Varför är inte det möjligt? 

– Då skulle vi behöva kräva att alla ombud skulle administrera de här fullmakterna och det har vi inte möjlighet att göra. Men jag vill ändå säga att det är jättetråkigt, jag vill säga till både Kalervo och andra kunder som inte kan ta sig till butiken att vi beklagar det, men vi har ingen annan möjlighet för det än att spela online. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!