Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaj Linna: Därför lägger jag ned kryptosajten

Totte Löfström, vd Trijo, om utvecklingen för bitcoin och andra kryptovalutor.
Kaj Linna.
Foto: Nina Svanberg
Foto: Skärmavbild.

Kaj Linna, 59, lanserade föreningen Ojfan – som påstod sig vilja hjälpa arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer att investera i kryptovaluta.

Men efter att projektet fått kritik har det nu lagts ner.

– Folk blir rädda och vågar inte ge sig in i det här, säger Kaj Linna.

Den som försöker gå in på Ojfans hemsida möts numera av en stor röd skylt där det står ”Temporarily closed” – tillfälligt stängt. Detta efter att Expressen i söndags rapporterat om varningarna för satsningen.

Inte heller Facebooksidan är tillgänglig, något som Aftonbladet var först att berätta.

Expressen har tidigare berättat om projektet. Kaj Linna, som felaktigt dömdes för livstids fängelse för mord, har gått in i satsningen. Tillsammans med en samarbetspartner har han nästan dagligen basunerat ut budskapet på Facebook om att gå med i föreningen.

En avkastning på 15 procent utlovades, men experter har varnat för initiativet.

Plattformen varningsflaggad

Kryptoplattformen Hyperfund, där pengarna investeras, har varningsflaggats av den brittiska motsvarigheten till Finansinspektionen. Det innebär att den som investerar där står helt utan statligt skyddsnät.

Sparekonomen Sharon Lavie uppmanar till stor försiktighet – även om hon själv inte granskat just den aktuella föreningen.

– Handel med kryptovalutor är riskabelt. Att bli garanterad en avkastning är en udda garanti eftersom kryptovalutor kan fluktuera väldigt mycket. Jag hade nog varit väldigt försiktig, läst på ordentligt om hur det fungerar och vilka garantier man har, har hon tidigare sagt till Expressen.

Kaj Linna: Inget brottsligt

Kaj Linna har försvarat satsningen – och understrukit att den inte på något sätt är brottslig. Ändå är Ojfan nu nedlagt, bekräftar han för Expressen.

Orsaken beskrivs vara den uppmärksamhet som blivit.

– Folk blir rädda och vågar inte ge sig in i det här. De tror att det är något farligt, säger han.

Själv står Kaj Linna fast vid att satsningen var ärligt menad.

– Jag tycker inte att jag har gjort något fel, säger han.

Omkring 150-200 personer har gått med i föreningen, enligt vad Kaj Linna uppgett för Aftonbladet. Alla kommer att få tillbaka sina pengar, säger han nu.

Hackare stal 600 miljoner dollar i kryptovalutor

Finansplattformen Poly Network hackades i augusti – drabbade tiotusentals personer.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!