Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaj Linna skiljer sig – utan äktenskapsförord

Se Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal.
Kaj Linna, dömd till livstids fängelse för mord, satt fängslad i 13 år innan han frikändes.Foto: KRISTOFER SANDBERG
– Det är en science fictionbok, säger Kaj Linna om sin första roman.

Livstidsdömde Kaj Linna, 57, gifte sig med stora kärleken när domen revs upp och han frikändes.

Den frikännande domen gav honom ett rekordstort skadestånd på 18 miljoner kronor.

I dag har paret – som saknade äktenskapsförord – gått skilda vägar efter elva månader som gifta, berättar han i TV4:s Efter fem.  

Kaj Linna berättade om separationen för Tilde de Paula i TV4:s Efter fem på måndagen.

– Jag och hon är bästa vänner. Vi träffades i går på en fika, berättade han för Tilde de Paula.  

Kaj Linna skriver i dag böcker och kommer snart ut med sin första roman.

– Det är en science fictionbok i gränssnittet där den moderna vetenskapen och fantasin möts. Där allting är möjligt. Det är en ung pojke som råkar ut för något förskräckligt, han sugs bak i tiden. Han hamnar på samma plats som han befinner sig på fast tusen år bakåt.

Kaj Linna började skriva på boken i fängelset.

Linna bygger hotell

Kaj Kinna håller i dag på och bygger ett litet hotell på Kanarieöarna tillsammans med sin bror.

Tilde de Paula frågade Linna under tv-programmet om han hade velat dela sitt hotellprojekt med sin tidigare hustru: Ni kanske delade den här drömmen att bygga det här hotellet ihop? Finns det någon besvikelse hos dig över att det inte blev så. 

– Nej, det kanske var mera min dröm. Det är inte så kul att leva andras drömmar.

Kärleken träffade Kaj Linna innanför fängelsemurarna. De möttes under en spansklektion i fängelset. Hon var hans språklärare. 

Under åtta år när han fortfarande var innanför fängelsemurarna höll de ihop. Hon avbröt dock snabbt jobbet som hans lärare på fängelset.

Relationen utvecklades snabbt från lärare och elev till något annat och de blev förälskade i varandra.

Kaj Linnas kärlek avslutade jobbet på fängelset innan någon hann reagera över relationen. De höll kontakten med varandra och hon kom regelbundet på besök i fängelse. 

De regelbundna besöken varade ända fram till att Kaj Linna blev frikänd våren 2017 och de två kunde förenas på allvar utanför fängelsemurarna.

Fängslad i 13 år innan den frikännande domen

Efter drygt 13 år i fängelse släpptes Kaj Linna. Han hade enligt den nya hovrättsdomen dömts felaktigt för det så kallade Kalamarksmordet 2004 utanför Piteå. 

Efter frisläppandet reste Kaj Linna direkt till Småland för att träffa sin kärlek.

På midsommarafton 2018 gifte sig paret på den spanska ön El Hierro, Kanarieöarna. 

– Vi hade nog känslor för varandra från början, men höll på oss i flera månader. Jag ville ju inte dra in henne i min komplicerade situation och hon var väldigt professionell, sa Kaj Linna till Aftonbladet i samband med bröllopet.

Ex-hustrun har inte velat kommentera skilsmässan.

Äktenskapsförord

Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni bestämma att vissa tillgångar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa. Det kan handla om exempelvis, pengar, en släktgård eller ett sommarställe. I stället för giftorättsgods utgör då dessa enskild egendom och får behållas av var och en av er.

Man kan även bestämma att var och en ska ”behålla sitt”. Har man inget äktenskapsförord delas normalt tillgångarna hälften 

Fakta Kaj Linna

Kaj Linna dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för rånmord i Kalamark, utanför Piteå, den 14 april 2004. Högsta domstolen, HD, beviljade i december 2016 Kaj Linnas resning på hans fjärde resningsansökan. I februari 2017 öppnade åklagare Jens Göransson förundersökningen på nytt. 

Den 30 maj 2017 släpptes han fri i väntan på Hovrättens dom. 15 juni 2017 meddelades den slutgiltiga domen och han blev då helt frikänd – efter 13 år i fängelse. På långfredagen 30 mars meddelades det att Kaj Linna får ett rekordstort skadestånd på 18 miljoner kronor.

I modern tid i Sverige är Kaj Linna den som beviljats resning efter längst tid i fängelse.  

Dagens toppnyheter - DiTV
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!