Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaj Linna nekar exfrun miljonerna: ”Mitt är mitt”

Kaj Linna berättar om skilsmässan: ”Det som är mitt är mitt”.
Kaj Linna berättar om livet efter skilsmässan - och att han behåller pengarna själv. Foto: Nina Svanberg
Kaj Linna på kanariska ön El Hierro, där hotellrörelse växer fram tillsammans med brodern.Foto: KRISTOFER SANDBERG

GISLAVED. Kaj Linna, 57, fick ett rekordstort skadestånd efter att ha avtjänat 13 år i fängelset - oskyldigt dömd för mordet i Kalamark.

18 miljoner kronor.

Nyligen gick han igenom en skilsmässa – men skadeståndspengarna stannar på Linnas konto.

Ex-frun får ingenting.

– Det som är mitt är mitt.

Tidigare livstidsdömde Kaj Linna står vid övergångsstället i Gislaved och väntar. Skinnjacka, röd munkjacka, grå T-shirt och jeans. 

Röker. 

Septembersolen lurar bakom mörka regnmoln. 

Kaj Linna fryser när vi ska ta bilden. 

Han har tillfälligt landat i Sverige och uppväxtorten Gislaved. Dagen efter ska han åka till USA och resa runt i sin bok-karaktärs spår. 

Hemma är kanariska ön El Hierro. Där växer en hotellrörelse fram tillsammans med brodern och drömmen om skorpionfarmen lever fortfarande.

FAKTA KAJ LINNA

Kaj Linna dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för rånmord i Kalamark, utanför Piteå, den 14 april 2004. Högsta domstolen, HD, beviljade i december 2016 Kaj Linnas resning på hans fjärde resningsansökan. I februari 2017 öppnade åklagare Jens Göransson förundersökningen på nytt. 

Den 30 maj 2017 släpptes han fri i väntan på Hovrättens dom. 15 juni 2017 meddelades den slutgiltiga domen och han blev då helt frikänd – efter 13 år i fängelse. På långfredagen 30 mars meddelades det att Kaj Linna får ett rekordstort skadestånd på 18 miljoner kronor.

I modern tid i Sverige är Kaj Linna den som beviljats resning efter längst tid i fängelse.  

”Skulle säga nej tack”

Nyligen gick skilsmässan igenom från kärleken som han träffade i fängelset. I åtta år var de tillsammans. Äktenskapet utanför murarna höll i åtta månader. 

Du fick ett skadestånd på flera miljoner kronor och ni hade inget äktenskapsförord när du skilde dig?

– Det är inget problem alls mellan mig och mina vänner. Vi resonerar inte på det sättet. Vi använder inte såna ord, som äktenskapsförord. 

Du behåller skadeståndspengarna?

– Ja. Det som är mitt är mitt. 

Linna säger att separationen varit problemfri.

– Det har aldrig varit en diskussion om vad som är mitt och ditt och fair. Det är klart att jag behåller det som är mitt. Hon har nog aldrig haft en tanke på att hon skulle få det. Om jag skulle vara snäll och ge det till då skulle hon säga nej, tack. Hon skulle inte ta emot det även om jag gav det till henne. Det är ingen idé att försöka. 

Är bodelningen klar?

– Ja, det tog en sekund. 

ÄKTENSKAPSFÖRORD

Genom att skriva ett äktenskapsförord kan paret bestämma att vissa tillgångar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa. Det kan handla om exempelvis, pengar, en släktgård eller ett sommarställe. I stället för giftorättsgods utgör då dessa enskild egendom och får behållas av var och en av er.

Man kan även bestämma att var och en ska ”behålla sitt”. Har man inget äktenskapsförord delas normalt tillgångarna hälften. 

Det finns möjligheter att frångå regler om 

lika delning av giftorättsgodset. 

Den ena maken kan få behålla mer av sitt giftorättsgods om det med hänsyn till äktenskapets längd eller omständigheterna i övrigt, är oskäligt att en make skall lämna egendom till den andra maken. Detta enligt huvudregeln i 11 kapitlet i äktenskapsbalken.

Var du nånsin orolig att bli av med pengarna eftersom du rent juridiskt ska dela på pengarna i och med att ni var gifta?

– Nej, inte en sekund. Det är kanske svårt för andra att förstå. Anledningen till att vi var tillsammans var för att vi tänker rätt lika. Hon var en på miljonen. 

Kaj Linna säger att uppbrottet var ett gemensamt beslut.

– Vi kände var för sig samtidigt att det inte gick. Vi älskar varandra och jag önskar henne allt gott. Det har inte varit nåt problem, säger Kaj Linna och fortsätter:

– Hon är jättespeciell. Det är nog många som inte förstår vår relation. Vi älskar varandra, är bästa vänner och önskar varandra allt gott. Vi tycker om varandra. Vi har inte det problemet. Det var mer det här att jag är där nere och hon är här uppe. 

Stockholm är inget för honom. 

Vädret, tunnelbanan.

”Hellre båda vara fria”

Uppbrottet har inte gjort honom nedslagen. 

– Ibland måste man vara klok och bara inse vad man har för för fakta. Jag vill inte vara rädd och göra som alla andra tycker. Hellre vara fria båda två, det var mer lockande för oss båda. Hon och jag är ganska lika på det sättet.

Kärleken finns kvar?

– Nej, inte kärleken. Man säger ju ”I love you” på olika sätt… 

Båda två hade en bild av hur det skulle bli när Kaj Linna väl var ute, säger han.

– Jag kanske målade upp en dröm som inte riktigt var hennes dröm. Vi är lika starka båda två. Hon vill ju leva sin dröm. Det har jag full respekt för. Jag skulle inte heller vilja leva någon annans dröm. 

Efter skilsmässan har andra kvinnor hört av sig.

– Det är många som flörtar, det kan man hålla på med. Bara jag inte får någon galen stalker. Inga frierier, bara normalt flörtande, socialt acceptabelt flörtande om jag säger så. 

Relationen är över?

– Vi håller inte på och hattar.

Rånmordet i Kalamark - var ute efter brödernas kassakåp

Kaj Linna blev frikänd efter 13 år i fängelse för Kalamarksmordet
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!