Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göran Persson vald till ny ordförande för Swedbank

Göran Persson på Swedbanks extrastämma med Eva de Falck, koncernchefsjurist på Swedbank.Foto: Leif Brännström
Göran Persson har valts till ny styrelseordförande.Foto: Leif Brännström

Göran Persson har valts till ny styrelseordförande för Swedbank.

Redan i morgon tar han ett första steget för att vända krisen för storbanken med sju miljoner privatkunder.

Först på dagordningen: Börja leta efter en ny vd.

– Det här blir ett stort, svårt och viktigt uppdrag i en utsatt tid, sa Göran Persson sedan han blivit vald till ordförande.

Göran Persson, den tidigare S-statsministern, valdes till ny styrelseordförande i samband med onsdagens extrastämma på Folkets hus i Stockholm.

– Ja, jag heter Göran Persson, inledde den nya ordförande när han skulle presentera sig inför valet och tillade att han är något av en siffernörd.

Det rådde ingen tvekan om att den gamle S-ordföranden njöt av att åter vara i centrum.

– Jag var länge en mycket aktiv politiker och prövade på att i politikens värld från sociala centralnämnden i Vingåker över till FN:s generalförsamling. Jag var statsminister under ganska många år och under den tiden hade jag också förmånen att arbeta väldigt aktivt inom EU. Jag tillhör nog de som suttit längst vid sammanträdesbordet. Det är näst intill en bestraffning om man får tro vissa. För mig var det motsatsen, en fantastisk möjlighet att få vara med och påverka, sa Göran Persson när han skulle presentera sig för aktieägarna i salen innan den formella omröstningen.

Göran Persson om nya livet som bonde

Göran Persson berättade inför aktieägarna om sitt nya liv med hustrun Anitra Steen.

– Vi började som bönder. Vi har byggt upp ett jordbruk i Sörmland på Sveriges vackraste plats där vi nu bedriver kött och skogsproduktion. Vi investerar, vi förbättrar, vi bygger ut, vi brukar verkligen jorden. Det är ett rikt, gott liv som jag verkligen älskar.

Det blev stundvis en något udda stämma där Göran Persson också fick svara på frågor om allt från pensioner till sin egen vikt. En aktieägare frågade om han gått upp i vikt.

– Det är precis tvärt om.  När man stressar går man upp i vikt. När man mår gott då blir man också lie mindre angelägen om att ha en macka extra. Så fungerar det, i alla fall för mig, och antydde att han gått ner i vikt.

Göran Persson är vald till Swedbanks styrelseordförande.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Ytterligare två personer, Bo Magnusson, ordförande i Rikshem och Josefin Lindstrand, vice ordförande i Sörmlands Sparbank och jurist på advokatbyrån Hammarskiöld & Co, valdes också in i styrelsen.

Den tillförordnade ordföranden Ulrika Francke, som avgår i samband med extrastämman, sade att förtroendet för banken har underminerats på grund all turbulens kring Swedbank.

Inför extrastämman skrev valberedningen om sitt förslag att få in Göran Persson i styrelsen:

”Göran Persson kommer att bidra i styrelsearbetet genom sitt samhällsengagemang och med sin erfarenhet såsom ledare både inom offentlig och privat verksamhet, samt från att leda styrelsearbetet i både statligt ägda och privata bolag”.

– Eter tre veckors arbete med många samtal kunde vi presentera förslag till ny styrelseordförande, Göran Persson , sa Lennart Haglund, valberedningens ordförande när han berättade för stämmans om arbetet med att hitta lämplig kandidat.

Göran Persson har ett krävande arbete med dubbla strider framför sig när den nya styrelsen samlas för ett första möte i morgon.

Samtidigt som anklagelserna om penningtvätt i Baltikum pågår en förundersökning där Swedbank misstänks ha gett förhandsinformation till 15 storägare inför SVT:s ”Uppdrag gransknings” program om misstankarna kring penningtvätten.

Göran Persson säger att han nu ska städa upp i Swedbank.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

I en intervju med Dina Pengar förra veckan berättade Göran Persson om sina tankar inför dagens extrastämma.

– Det är ett svårt uppdrag och det rymmer väldigt många stakeholders (intressenter) vilket är viktigt att förstå. Det är en massmarknadsbank med ohyggligt många privatkunder och företagskunder. Det finns i botten. Men det är också ett stort företag med 15 000 anställda. Dessutom med väldigt många enskilda aktieägare. Ovanpå det en systemviktig bank för samhället. Det är ett stort, ett fint och ett allvarligt uppdrag, sa Göran Persson.

Ledningen för den hårt pressade storbanken hoppas nu att med ny styrelse på plats kunna starta återuppbyggnaden efter den mest turbulenta tiden i bankens historia.

• Vd:n Birgitte Bonnesen fick sparken den 28 mars – bara en timme innan årsstämman i Folkets hus. 

• Styrelseordförande Lars Idermark lämnade i all hast sitt jobb den 5 april när snålblåsten kring banken tilltog och medlemmarna i Södra Skogsägarna, där han är vd och koncernchef, ansåg att han skulle ägna mer tid åt sin egen arbetsplats. Styrelsens arbete leds sedan den 5 april av vice ordföranden Ulrika Francke.

• Anklagelser om penningtvätt i Baltikum. 

• Ett överhängande hot om om miljardböter i USA på grund av den misstänka penningtvätten.

• Pågående polisutredning som leds av Ekobrottsmyndigheten, EBM om misstankar att 15 av bankens storägare ska ha fått förhandsinformation om SVT:s ”Uppdrag gransknings”.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!