Ola Rollén, vd för Hexagon. Foto: HEXAGON
Ola Rollén, vd för Hexagon. Foto: HEXAGON

Ola Rollén: ’Åklagarna har missförstått detta’

Publicerad

Hexagons vd Ola Rollén åtalas för insiderbrott. Nu kommenterar Rollén och Hexagon i en konferens.   

– Åklagarna har missförstått det här, säger Ola Rollén.

Under onsdagen åtalades Hexagons vd Ola Rollén för insiderbrott av den norska Ekobrottsmyndigheten, Økokrim. 

Åtalet rör inte Hexagon, det handlar om handel i Next Biometrics. Det var i höstas som norsk polis i hemlighet utfärdade en nordisk arresteringsorder på Ola Rollén, misstanken gällde då just insiderbrott. 

Under torsdagsmorgonens konferens kommenterade Ola Rollén, Hexagons styrelse och advokater. 

Ola Rollén förklarar att hans juridiska biträden lagt ned massor med tid på att ta fram information om EU-reglering. Han säger även att åklagarna har missförstått.
Rollén förklarar relationen mellan investeringsbolaget Greenbridge, Iskossala och honom själv. Enligt Rollén har han själv aldrig tjänat något personligen på handeln.

”Åklagarna har inte lyssnat”

– Sedan november har mina juridiska biträden lagt hundratals timmar på att ta fram information om EU-reglering. Men åklagarna har inte lyssnat på oss och det är en besvikelse. Åklagarna har missförstått det här och nu kan vi för första gången berätta, säger Ola Rollén.

Rolléns advokater understryker att han inte begått insiderhandel. Det han visste vid köpet av NEXT-aktierna utgör ingen grund för insiderhandel, menar de.

Dagens Industri har tidigare uppget att Ola Rollén köpte 284 341 aktier i Next Biometrics den 6 och 7 oktober 2015.

Styrelsen uttryckt stöd för Rollén

Styrelsen upprepar sitt stöd för Rollén. 

Tillträdande ordförande Gun Nilsson:

– Vi börjar med att uttrycka vårt fulla stöd för Ola Rollén. Ola kommer fortsätta som vd med styrelsens fulla stöd. Han är en exeptionell ledare, säger hon.

Rollén: "Otroligt besviken"

Ola Rollén säger att han är otroligt besviken på att han hamnat i den här situationen, att det är en ologisk situation, men att det är skönt att kunna gå ut och presentera fakta kring fallet.

Det har ifrågasatts huruvida han ska sitta kvar i rollen som vd eller inte.

– Jag tror att det tunga jobbet kring det här caset nu är genomfört. För min del är det väldigt lite tid som går åt till det här caset, säger Ola Rollén.

Han fortsätter;

 

– Det är inte min sak att besluta om jag ska vara vd eller inte, det är styrelsen och ägarna, säger Rollén.

 

På frågan om varför de valt att presentera materialet kring handeln svarar tillträdande ordförande Gun Nilsson att det är ett starkt underlag som stärker Ola Rolléns trovärdighet.

– Vi fortsätter ge vårt fulla stöd, säger Gun Nilsson.

 

Det är oklart när rättegången kommer att hållas. Hon vill inte svara på huruvida Rollén får sitta kvar om han döms som skyldig.

Rollén fortsätter leda Hexagon

Hexagon är en svensk koncern som jobbar med mätsystem, och under onsdagen uttryckte bolagets styrelse sitt fortsatta stöd för Rollén i ett pressmeddelande.  

– Jag talar för hela styrelsen, samt för alla andra som gett sitt starka stöd till Ola – hans familj, medarbetare och Hexagons aktieägare – att vi står bakom Ola igenom denna process. Jag har full tilltro till att de anklagelser som han står inför kommer att avfärdas av domstolen, sa Melker Schörling, Hexagons ordförande.  

Efter beskedet om åtal meddelade Ola Rollén att han kommer att fortsätta leda Hexagon med full kraft så länge styrelsen och aktieägarna vill att han stannar. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen