Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordea kopplas till stort nätverk av penningtvätt

Nordea kopplas till ett stort nätverk av misstänkt penningtvätt Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pengar ska bland annat ha slussats genom bankens konton till ett företag vars verksamhet kopplas till Vladimir Putins innersta krets. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Vladimir Putin, Rysslands president Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Korruptionsexperten Louise Brown. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tidigare Swedbank-vd:n Michael Wolf Foto: OLLE SPORRONG
Nordeas vd Casper von Koskull Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Nordea kopplas till ett stort nätverk av misstänkt penningtvätt och ska ha varit delaktig i att slussa vidare över sju miljarder kronor till olika skalbolag under flera år. 

Detta visar en ny dataläcka som har lämnats ut av internationella journalistorganisationen OCCRP.

Pengar ska bland annat ha slussats genom bankens konton till ett företag vars verksamhet kopplas till Vladimir Putins innersta krets. 

– Det som har framkommit i dag är inget nytt för mig. Vi har gått igenom det här med danska myndigheter och vi har rapporterat om suspekta transaktioner, säger Nordeas vd Casper von Koskull till Sveriges Radio Ekot

Enligt Di kopplas Swedbanks tidigare vd, Michael Wolf, ihop med den nya skandalen. 

Medieorganisationen OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) publicera i dag en undersökning kring penningtvätt via ”komplexa penningtvättssystem som kanaliserar miljardtals dollar”.

Läckan innehåller misstänkta transaktioner på 700 miljoner euro, över sju miljarder kronor, som har slussats genom Nordeas konton, bland annat till ett företag vars verksamhet och transaktioner kopplas till Rysslands president Vladimir Putins innersta krets, skriver SVT. 

En del av pengarna har kommit från skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna, Panama och Belize och har använts för att köpa varor och tjänster från finska och nordiska företag. 

Granskningen har gjorts av Yle och internationella journalistorganisationen OCCRP och avslöjar att det bland Nordeas kunder finns ökända bulvaner och personer som är skyldiga till penningtvätt eller misstänkta för andra brott, skriver Yle.

 

”Det är inte rimligt”

SVT har pratat med penningtvättsexperten Graham Barrow, som menar att skandinaviska banker är särskilt dåliga på att upptäcka misstänkta kontoinnehavare.

– På vilket sätt är detta rimligt? Det är det helt enkelt inte. Och Nordea skulle ha upptäckt det, säger han till danska tidningen Berlingske enligt SVT.

Danmarks åklagarmyndighet meddelade i november att Nordea utreds för att ha brutit mot lagen om förhindrande av penningtvätt. Enligt dasnka åklagarmyndigheten har det slussats pengar via över 300 tvivelaktiga konton.

Nordea har hittills inte sett det program som YLE på måndagskvällen kommer att sända om penningtvätt och som berör Nordea. 

Casper von Koskull efterlyser bättre samarbete

Under eftermiddagen uttalade sig Nordeas vd Casper von Koskull. 

Nordeas vd Casper von Koskull. Foto: JARNO KUUSINEN / ALL OVER PRESS FINLAND

– Det som har framkommit i dag är inget nytt för mig. Vi har gått igenom det här med danska myndigheter och vi har rapporterat om suspekta transaktioner, säger han till Ekot

Efter att miljarder i svarta pengar tvättats rena i Nordea vill Casper von Koskull se ett nytt, globalt övervakningssystem. 

– Jag efterlyser ett bättre samarbete mellan banker och myndigheter och kanske vi behöver en övernationell myndighet. Som sagt: det här är inte en nationell fråga utan en global fråga, säger Casper von Koskull till Ekot. 

– Nordea känner till nyhetsinslaget och har varit i dialog med både den finska tv-kanalen YLE och den danska tidningen Berlingske. Vi har ännu inte sett programmet eller artikeln. Baserat på vad vi har ombetts att besvara, rör det sig om frågor som vi tidigare har sett och kommenterat, och våra kommentarer är därför i linje med tidigare uttalanden angående penningtvättsrelaterade frågor, uppger Nordeas presschef Afroditi Kellberg för Nyhetsbyrån Direkt.

Nordeas aktie föll som mest över 6 procent på måndagsförmiddagen, men har därefter delvis återhämtat sig och är i skrivande stund ned 3,5 procent.

– Penningstvätt är ett gift som inte ska finnas i bankvärlden. Nu händer det igen, säger sparekonomen Joakim Bornold på Söderberg och partners.

Michael Wolf kopplas ihop med Nordea-skandalen

Michael Wolf var tidigare vd för Swedbank under de åren som banken, enligt Uppdrag granskning, misstänks ha använts för penningtvätt. Nu kopplas han även ihop med misstänkta penningtvätten inom Nordea.

Enligt Dagens industri är Michael Wolf rådgivare åt riskkapitalbolaget Blackstone som köpte baltiska banken Luminor i september 2018 – året efter att banken bildats som ett resultat av den hopslagning som Nordea och DNB gjorde av sina verksamheter i Baltikum, skriver tidningen.

Louise Brown är korruptionsexpert och ordförande för organisationen ”Transparency International”. 

– Jag tycker det är bedrövligt det här har kommit fram. Väldigt nedslående. Samtidigt så kanske det en bra sak. Vi får mer information på bordet och får helt ny debatt kring vad som behöver göras inom banksektorn, säger hon till SVT. 

Kritiken mot Nordea: ”Monumentalt misslyckande”

I sändningen förklarar hon hur banker har ett ansvar att hålla sig uppdaterade om sina kunder och göra bakgrundskontroller. Därmed kan Nordrea anmälas efter dagens avslöjande.

– Om alla uppgifter stämmer så är det ett monumentalt misslyckande, säger hon. 

– Jag tyket det är väldigt allvarligt i och med att Nordea är en av Europas tio största aktörer inom banksektorn. Och har enorma resurser som ska jobba med att förhindra ekonomisk brottslighet men ändå så visar den här informationen, om den stämmer, att man har misslyckats med det arbetet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!