Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jakthärvan: Åklagarens miss om industrimannen

Industrimiljardären Karl Hedin förnekar brott och krävde förgäves att få bli försatt på fri fot.
Karl Hedin ska sitta kvar i häkte fram till den 26 november. Här med sin försvarare, advokat Sven Severin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Industrimiljardären Karl Hedin förnekar att han varit inblandad i jakt på varg.
Foto: JOHN LEANDER / DALARNAS TIDNINGAR
Jakthärvan. Flera dödade vargar misstänks ha blivit kremerade i en ugn vid ett av Karl Hedins sågverk.
Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

VÄSTERÅS. Åklagaren i jakthärvan glömde att begära stängda dörrar när  domstolen skulle ta ställning till om industrimannen Karl Hedin, 69, skulle blir kvar i häkte eller inte.

Plötsligt fick alla veta en nyckeluppgift från utredningen.

– Det var trist att det skulle komma fram, erkänner kammaråklagare Lars Magnusson.

Det var strax efter klockan 15 på tisdagseftermiddagen  som det blev fel under jakthärvans andra omhäktning.

På förmiddagen hade en 28-årig man omhäktats för grovt jaktbrott den 26 oktober då han misstänks ha jagat och dödat en varg i Surahammars eller Ludvika kommuner.

Den andre misstänkte för brottet är industrimiljardären  Karl Hedin från Smedjebacken, regionalt känd för sitt företagsimperium med bland annat sågverk och ett nät av byggvaruföretag. Men också känd för sitt starka engagemang i den infekterade vargfrågan.

De misstänkta hålls isolerade

 Båda männen, som förnekar brott, hålls isolerade för att inte försvåra utredningen. Sekretessen är sträng bland annat för att inte de två misstänkta som har släppts fria ska få kännedom om centrala detaljer.

Men  i går gick det snett i Västmanlands tingsrätt  i Västerås. Efter snart 18 dygn som frihetsberövad och 14 dagar i häkte ställdes Karl Hedin på nytt inför en häktningsdomaren.

Efter att ha läst upp misstankarna och skälet till varför det behövdes fortsatt häktning av Karl Hedin missade åklagaren att begära stängda dörrar.

De misstänktas versioner är inte samstämmiga

Plötsligt fick alla höra en central detalj från förhören med Karl Hedin och den andra huvudmisstänkte, 28-åringen som omhäktades på förmiddagen.

Karl Hedins och 28-åringens berättelser om vad de gjorde tillsammans den 26 oktober är inte samstämmiga.

– Deras uppgifter går isär, hann kammaråklagare Lars Magnusson yppa  innan han avbröts av domaren, rådman David Viktorsson Harryby och dörrarna stängdes sedan åklagaren begärt detta.

Någon timme efter att Karl Hedin blev omhäktad talade Expressen med åklagaren som erkände att det var olyckligt att uppgiften kom ut.

Betyder det här att Karl Hedin och 28-åringen har skilda versioner om vad som hände den misstänkta jaktdagen?

– Ja, uppgifterna gick isär.

Hedin är en av de huvudmisstänkta i jakthärvan, som bland annat gäller dödandet av vargar, lodjur och kungsörn. Flera av de misstänkta personerna anklagas också för att ha lagt ut gift i betat kött för att ta död på de vilda djuren. 

Det finns också misstankar om att dödade vargar eldats upp i en värmepanna i AB Karl Hedins sågverk i Karbenning utanför Norberg.

Polisen misstänker att vargar eldats upp i en ugn vid sågverket i Karbenning utanför Norberg. Kriminaltekniker har lagt beslag på aska från ugnen, aska som ska analyseras.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Karl Hedin, som är starkt engagerade i den infekterade vargfrågan,  är misstäkt för att ha jagat och dödat varg den 26 oktober i Surahammar eller Fagersta  kommuner.

Samma misstankar riktas mot en av de fyra andra misstänkta: en 28-årig man från trakten. 28–åringen, som greps samma dag som Karl Hedin, omhäktades före lunch.

Karl Hedin ville vara i rättssalen

28-åringen fanns med via videolänk från Kronobergshäktet i Stockholm och syntes på en stor vit skärm i sal 8 i Västmanlands tingsrätt i Västerås.

Karl  Hedin kunde ha varit med på ett liknande sätt, men hade uttryckligen begärt att få vara i rättssalen under förhandlingen och möta domaren öga mot öga. 

Karl Hedin kom i civila kläder och frågade under inledningen av häktningsförhandlingen vad domaren hette eftersom denne inte presenterat sig.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Karl Hedin, som är en av sveriges största privata skogsägare, förnekar all inbladning i härvan och krävde under förhandlingen på tisdagseftermiddagen att få bli försatt på fri fot.

Karl Hedin i civila kläder

Karl Hedin kom in rättssalen tillsammans med sin försvarare, advokat Sven Severin och tre vakter från häktet. Hedin var klädd i civila kläder till skillnad från förra häktningen då han kom i häktets gröna bomullsdress med kort ärm.

Kammaråklagare Lars Magnusson krävde fortsatt häktning till den 26 november eftersom han anser att Karl Hedin kan undanröja bevis om han släpps fri.


Fortsatt häktning av Karl Hedin

Häktningen pågick till stor del bakom stängda dörrar. Efter drygt en halvtimme var råmannen David Viktorsson Harryby klar med sitt beslut: fortsatt häktning som misstänkt för grovt jaktbrott. 

Domaren ansåg det fanns risk att Hedin kunde försvåra utredningen om han var på fri fot.

Hedin besviken på beslutet

Försvararen, advokat Sven Severin, sa efter förhandlingen:

– Vi är besvikna över det ställningstagande tingsrätten har tagit och kommer att överklaga häktningsbeslutet till Svea hovrätt. Det finns igen möjlighet för Karl Hedin att försvåra utredningen eller undanröja bevis på något sätt. 

– Vi är besvikna över häktningsbeslutet, säger Karl Hedins försvarare, advokat Sven Severin. Han överklagar nu häktningsbeslutet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Karl Hedin är hörd under ett stort antal tillfällen och han har lämnat sin berättelse och han är inte beslagen med några lögner.

Är åklagaren ovanligt hårt  det här fallet?

-  Ja, det finns inte grund för fortsatt häktning. Kollusionsfaran har tunnats ut under den tid Karl Hedin suttit frihetsberövad.

Men det är inte samma domare som tog det här  häktningsbeslutet som vid den första häktningen.

– Ja, men det var samma domare som fattade beslut tidigare i  dag angående den medmisstänkte. 

Har Karl Hedin kunnat ge en naturlig förklaring till misstanken att han deltagit i jakt på varg?

– Ja, absolut. Men det kan jag inte gå in på närmare eftersom det råder förundersökningssekretess, säger försvararen Sven Severin.

Totalt är fem personer misstänkta i jakthärvan. Tre sitter häktade. Karl Hedin är en av de tre.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!