Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hovrätten dömer Trustor- mannen till fängelse

Nej, det blir inget nytt skålande i frihet för ”Trustormannen” Thomas Jisander. Bilden är från när han friades i tingsrätten 2002 i Trustor-härvan. Foto: SUVAD MRKONJIC
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det blir ingen sommar i frihet för affärsmannen Thomas Jisander, 52.

”Trustormannen” döms nu av hovrätten för att tillsammans med en kompanjon ha försökt lura till sig 120 miljoner.

Domstolen slår fast att han ska sitta 4 år och 9 månader i fängelse.

Domen mot Thomas Jisander och en kompanjon gäller att de två försökt ta ett lån på falska grunder, från det norska statliga bolaget Eksportkreditt under perioden oktober 2014–juni 2015. Låneförsöket skedde via ett Göteborgsföretag.

Lånesumman uppgick till 11,9 miljoner euro – cirka 120 miljoner kronor.

I männens låneansökan via deras Göteborgsföretag fanns ett värderingsutlåtande där Jisanders och den medåtalades bolag värderades till 250-400 miljoner euro.  Det såg ut som värderingsintyget kom från ett utomstående företag. 

Jisander påstod att han skulle starta en bank

Jisander och hans 41-årige kompanjon presenterade i ansökan en affärsidé och omfattande dokumentation som gick ut på att bolaget skulle starta en bank på internet och anlita ett norskt företag som leverantör. 

Den svenska Ekobrottsmyndigheten, EBM, fick under våren 2015 information om att det kunde röra sig om ett bedrägeriförsök. EBM slog larm till sina norska kollegor. Det ledde till att Eksportkreditt avslog låneansökan i juni samma år.

Thomas Jisander och hans kompanjon dömdes i tingsrätten till 4 års fängelse för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Vilseledande handlingar

Hovrätten för västra Sverige har i domen kommit fram till att männen tillsammans tog fram en stor mängd vilseledande handlingar som skulle ge intrycket av att Eksportkreditts lånevillkor var uppfyllda. Ett exempel på det, som domstolen pekar på, är att männen felaktigt påstod att det svenska bolaget hade förvärvat en värdefull tillgång i form av grundläggande programvara (så kallad källkod) till en digital bank. Enligt bolagets bokföring var källkoden värd 22 miljoner kronor. Det är bevisat att någon sådan tillgång inte existerade, uppger hovrätten sin dom.

Thomas Jisander i samband med häktningen i tingsrätten i Göteborg i november 2017. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Thomas Jisanders kollega döms av hovrätten för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott till fängelse 3 år och 6 månader.

”Trustormannen” förnekar brott

Thomas Jisander dömdes i tingsrätten också för en våldtäkt som hade skett i Frankrike till fängelse 1 år och 4 månader. Hovrätten har när det gäller det brottet gjort samma bedömning som tingsrätten. Jisander döms för försök till grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och våldtäkt till fängelse sammanlagt 4 år och 9 månader. Jisander har förnekat alla anklagelser.

Åklagaren krävde 6 års fängelse för Jisander

I tingsrätten hade chefsåklagare Henric Fagher, vid Ekobrottsmyndigheten, krävt att Thomas Jisander skulle dömas till sex års fängelse. Jisander, som bytt efternamn till Johansson, har hela tiden förnekat brott. Kompanjonen även han fyra år i fängelse, för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.  Båda fick också näringsförbud i åtta år.

Greps på Rivieran

Jisander greps på Franska rivieran  i november 2017, efter att en europeisk arresteringsorder utfärdats, och fördes sedan över till Sverige. Han har suttit i svenskt häkte sedan dess.

– Gripandet gick lugnt till. Det var ett överraskande tillslag. Vid tillslaget grep man honom med stöd av den europeiska arresteringsordern. Det var i samverkan med fransk och monegaskisk polis och med svenska myndigheter, sa Niklas Ahlgren, pressinformatör på Ekobrottsmyndigheten i samband med gripandet.

En av de andra misstänkta greps samtidigt. Den tredje greps i Monaco.

Thomas Jisander i samband med Trustorrättegången i Stockholm. Foto: MARKUS MARCETIC

Thomas Jisander är ett känt namn sedan tidigare. 1997 var han inblandad i den så kallade Trustorhärvan, ett av de största ekobrotten i svensk historia.

Skandalen började med att britten lord Moyne köpte börsbolaget Trustor. Senare avslöjades att de egentliga köparna var Thomas Jisander, hans kusin och en tredje person. Samtidigt framkom att Trustor tömts på företagets kassa. Hundratals miljoner hade förts över till konton utomlands.

Thomas Jisander friades för grov trolöshet mot huvudman i hovrätten 2002, men dömdes 2009 till 1,5 år i fängelse för anstiftan till grov förskingring. Han förnekade brott.

2004 försvann Thomas Jisander från Sverige och de senaste åren har han levt lyxliv Cap d`Ail på Rivieran i Frankrike.  

Trustorhärvan

* Engelsmannen Jonathan Guinness, känd som Lord Moyne, köpte röstmajoriteten i investmentbolaget Trustor 1997.

* Men köpet av aktierna betalades med pengar som togs ur bolagets egen kassa, något som inte är tillåtet enligt svensk lagstiftning. 620 miljoner kronor från bolagets kassa fördes över till ett konto i England. Av dessa återfördes senare 135 miljoner kronor till Sverige. Senare återfanns 417 miljoner kronor på ett konto i Luxemburg.

* I juni 2001 dömdes Jisander mot sitt nekande av Stockholms tingsrätt till fem års fängelse och näringsförbud i åtta år för grov trolöshet mot huvudman. Han friades ett år senare helt från anklagelserna av hovrätten. Jisander hade hela tiden hävdat att han agerat i god tro och att han inte kände till att köpet av Trustor skulle genomföras med bolagets egen kassa på ett olagligt sätt. Han hävdade i stället att han förts bakom ljuset.

* I maj 2008 dömdes han dock av tingsrätten till 1,5 års fängelse för anstiftan till grov förskingring. Han friades samtidigt från grova skattebrott. 20 miljoner kronor ska ha överförts från Trustor till stiftelser, som kontrollerades av Jisander, i Liechtenstein. I oktober 2009 fastställde Svea hovrätt hans dom. Jisander hävdade att han varit konsult i Trustoraffären och fått pengar som provision. När han skulle avtjäna sitt straff dök han inte upp och efterlystes till han infann sig 2011.

* Joachim Posener, 53, pekades av polis ut som hjärnan bakom svindeln. De brott han misstänkts för i Trustorhärvan är preskriberade. Beräkningar säger att han kom över 46 miljoner kronor. Posener försvann i samband med Trustorskandalen.

Källa: SvD, DI, SVT, TT.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!