Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är de nya nivåerna inom a-kassan – så blir beloppen

Ny dokumentärserie om hur Coronakrisen drabbar näringslivet.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S),Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fler ska kunna få a-kassa när reglerna blir generösare och utbetalningarna höjs i spåren av coronakrisens varsel och arbetslöshet.

– Vi har inte sett högre varselsiffror i modern tid i Sverige, konstaterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) nyligen.

Nu har hon och regeringen med samarbetspartierna fastställt de nya nivåerna som gäller från och med måndag 13 april.

Regeringen fattade i dag beslut om höjd grundersättning och höjt takbelopp i arbetslöshetsförsäkringen (a-kassan).

Dessutom införs en höjd lägstanivå.

Beslutet är en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Ändringarna är tillfälliga och ska gälla för ersättningar som avser perioden från och med den 13 april 2020 till och med den 3 januari 2021.

 – Med anledning av det nya coronaviruset har regeringen tidigare aviserat en rad tillfälliga åtgärder som nu har beslutats för att flera ska få rätt till arbetslöshetsersättning och att ersättningsnivåerna höjs, skriver regeringen i dag.

Detta innebär höjningarna:

Grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen höjs från 365 till 510 kronor per dag, för den som blivit arbetslös efter att ha arbetat heltid.

För den som blivit arbetslös efter att ha arbetat deltid minskas beloppet proportionerligt.

Takbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen höjs från 910 till 1 200 kronor per dag under de hundra första ersättningsdagarna.

Det var den 27 mars som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff berättade att regeringen och samarbetspartierna ska se över nivåerna inom a-kassan.

– Jag vill uppmana alla löntagare att gå med i a-kassan och göra det nu. A-kassan är min högsta prioritet nu och vi jobbar intensivt med den. Vi kommer att presentera åtgärder i närtid, sa Eva Nordmark då.

Nu, knappt två veckor senare, är nivåerna fastställda.

Besluten gäller också en tillfällig lättnad i arbetslöshetsförsäkringens arbetsvillkor. 

Detta medför att ersättningen från grundförsäkringen kan komma att bli mycket låg för den som har arbetat deltid.

Så höjs lägstanivån

Regeringen har därför även beslutat att införa en lägsta nivå för dagpenning i form av grundbelopp: 255 kronor, det vill säga ett halvt grundbelopp.

Detta berör arbetssökande som uppfyller arbetsvillkoret och grundvillkoren i försäkringen, men inte uppfyller medlemsvillkoret. 

Förslaget berör de som arbetat i en lägre omfattning än halvtid, och vars dagpenning annars skulle blivit lägre än ett halvt grundbelopp efter en proportionerlig minskning. De kommer nu få en högre dagpenning.

Ändringarna är även här tillfälliga och avser samma period.

Förslaget väntas minska kommunernas kostnader för försörjningsstöd, meddelar regeringen i dag.

Frilansare kan pausa

Regeringen föreslår sedan tidigare att a-kassan för frilansare ändras, så man kan vila sitt företag och lyfta a-kassa under tiden.

TV: Ministerns uppmaning: Gå med i a-kassan

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!