Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har sett fram emot att få ge min syn på saken”

Ebba Buschs advokat Tomas Olsson om förhöret.

Ebba Busch, 34, har delgetts misstanke om brott i förlängning av den infekterade hustvisten med pensionären Esbjörn Bolin, 82.

Misstanker gäller grovt förtal efter det uppmärksammade inlägget på Facebook och Instagram där hon skrev att Bolins dåvarande ombud var brottsdömd.

– Jag bestrider självfallet det här, sa KD-ledaren Ebba Busch när hon efter förhöret kommenterade misstankarna.

Under nästa vecka fattas beslut om KD-ledaren ska åtalas.

Ebba Busch har redan nu planen klar om hon skulle bli åtalad för grovt förtal. Hon har inga tankar på att ta timeout under en rättegångsprocess.

– Nej det kommer jag inte att göra. Vi har haft en öppen dialog kring detta ända sedan starten inom partiet. Och jag vet att jag har ett starkt stöd inom partiet även i relation till den här frågan, säger hon till Expressen.

- Vi har haft en dialog löpande inom partiet i den här frågan. Jag känner mig väldigt trygg med det förtroende och stöd jag har inom partiet.

Ebba Busch säger att hon inte blev överraskad av förhöret.

– Det här har varit ett väntat förlopp och jag har sett fram emot att få ge min syn på saken och det här är första gången jag har getts möjlighet att göra det.

KD-ledaren anlände strax före klockan till förhörslokalen i centrala Stockholm. Hennes försvarare, advokat Thomas Olsson, kom 25 minuter senare.

Fredagens förhör pågick under en timme och leddes av personal från polisens avdelning Särskilda utredningar, SU, vars huvudsakliga arbetsuppgift är att utreda misstänkta brott inom polisen, men även brottsmissankar bland riksdagsledamöter.

Förhörsledaren hade inför förhöret fått instruktioner från överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren om vilka frågor han vill ha svar på.

Ebba Busch kommer ut efter förhöret där hon delgivits misstanke om grovt förtal.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
- Jag bestrider självfallet det här, sa KD-ledaren Ebba Busch sedan hon delgivits misstanke om grovt förtal.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch svar blir direkt avgörande om hon ska åtalas för grovt förtal. Tidigast i slutet av nästa vecka tas åtalsbeslutet. 

Det är Ebba Busch inlägg på Facebook och Instagram den 19 februari som brottsmisstanken gäller och nu utreds. I inlägget beskrev hon inte bara sin syn på fastighetstvisten utan attackerade även mannens ombud Johann Binninge och pekade ut honom som brottsdömd.

Kommentarerna på FB har granskats

Polisen har under utredningen kartlagt hur stor spridning hennes inlägg haft på Facebook och Instagram. Utredarna har också granskat kommentarerna till inlägget.

– Jag har svårt att se något annat än att det här går vidare till åtal med tanke på hur lagstiftningen ser ut och rättspraxis, säger advokat Fredric Wikman, som är målsägarbiträde för Johann Binninge.

Ebba Busch försvarare, advokat Thomas Olsson, är inte förvånad över att fallet lett till att Ebba Busch delgivits misstanke om brott.

- Utifrån Ebba Busch perspektiv är det här naturligtvis en jättestor händelse.

Blir du förvånad om överåklagare Anders Jakobsson går fram med ett åtal?

– Jag vill inte gärna föregripa åklagarens bedömning, men absolut. Mannen har faktiskt blivit dömd för det brott som omnämns. Och den här personalen har kapitaliserat lite på den domen. Han har gjort en liten sak av det har blivit dömd för. Då får man också lite ta konsekvenserna.


Fakta: Grovt förtal

Exempel när det kan vara påkallat att åklagare väcker åtal: Stor spridning på internet av påståenden om att en person har begått ett allvarligt sexualbrott.

När åklagaren ska bedöma om det finns särskilda skäl för att väcka allmänt åtal har det betydelse vad det är för uppgifter eller bilder som har spridits, hur och till vem uppgifterna/bilderna har spridits och vad det har fått för konsekvenser för den utsatta personen. Ju allvarligare brottet är, desto starkare skäl finns det normalt för att väcka allmänt åtal.

En fällande dom vid grovt förtal kan ge böter eller fängelse i högst två år. Vid bedömandet av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om uppgiften genom sitt innehåll eller den spridning den fått eller på annat sätt var ägnad att medföra allvarlig skada. 

KÄLLA: ÅKLAGARMYNDIGHETEN

Advokat Thomas Olsson, som är KD-ledarens privata advokat i brottmålet, har tidigare uppmanat sin klient att ta bort den del av inlägget där ombudet pekades ut som brottsling vilket hon också gjorde.

– Det är av respekt för utredningen, säger han.

Ebba Busch raderade Facebookinlägg har ersatts med ett antal punkter

Överåklagare Anders Jakobsson är den som fattar beslut om Ebba Busch ska åtalas eller ej.

– Jag kommer nu att analysera förhöret och sedan ta ställning till handläggningen av den fortsatta utredningen. Jag vill inte föregå utredningen och kan därför inte kommentera vad som framkom i förhöret. Förundersökningen kan också behöva kompletteras med fler utredningsåtgärder innan den avslutas. När den är klar kommer jag att fatta beslut om att antingen väcka åtal eller lägga ned förundersökningen, säger han i en kommentar.


Ebba Busch Facebookinlägg: Detta har hänt

KD-ledaren Ebba Busch - som är en van hanterare av sociala medier - publicerade den 19 februari ett inlägg om den pågående fastighetstvisten med pensionären Esbjörn Bolin.

Men hon gick också ett steg längre och attackerade Bolins dåvarande ombud Johann Binninge och berättade att han var brottsdömd.

Binninge polisanmälde KD-ledaren för grovt förtal och ärendet överlämnades till Särskilda åklagarkammaren som förutom att utreda misstänka poliser även utreder har misstänka brott pågångna av riksdagsledamöter på sitt bord.

På kvällen den 2 mars beslöt överåklagare Anders Jakobsson att inleda förundersökning om grovt förtal mot Ebba Busch. Beslutet blev känt dagen därpå. Utpekade ombudet har förhörts.

Den pågående polisutredningen sker parallellt med rättstvisten om pensionären Esbjörn Bolins hus utanför Uppsala. Ebba Busch har stämt Bolin för att få tillgång till huset. Fastighetsaffären gjordes upp förra sommaren och den 20 augusti undertecknades kontraktet i Esbjörn Bolins hus. Bolin har senare uppgett att han inte förstått innebörden av vad han skrev och även sagt att han ångrat affären.  

Rättegången i Uppsala tingsrätt är utsatt till den 24 oktober och väntas pågå i tre dagar. En förlikning där parterna kommer överens utanför rättssalen är möjlig.

Misstanker gäller grovt förtal efter det uppmärksammade inlägget på Facebook och Instagram där hon skrev att Bolins dåvarande ombud var brottsdömd.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!