Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

FRIKÄNDA: Telias tidigare toppchefer lättade

Tidigare Telia-chefen Lars Nyberg har hela tiden förnekat brott. Foto: JENS L'ESTRADE
Gulnara Karimova under sin glansperiod. Foto: MIKHAIL METZEL / AP AP
Gulnara Karimova på Cannesfestivalen i Frankrike 2010. Foto: MATT SAYLES / AP TT NYHETSBYRÅN
De friande domarna meddelades i Stockholms tingsrätt.

Miljardutbetalningarna till presidentdottern var inga mutor.

Tingsrätten friar de tre tidigare Telia-direktörerna för miljardmutor i Uzbekistan.

Det går helt enkelt inte att bevisa att hon hade den ställning som åklagaren hävdat.

Eller i klartext: det är inte klarlagt att presidentdottern Gulnara Karimova tog emot miljarderna via bolag som en myndighetsperson. 

– Min klient är lättad, säger advokat Cristina Bergner, som försvarat den tidigare Telia-chefen Lars Nyberg.

Eftersom brott inte har kunnat styrkas har även förverkandeyrkandet mot Telia Company AB ogillats, meddelade Stockholms tingsrätt i dag.

Direkt efter att domen meddelades klockan 11 på fredagen var advokat Cristina Bergner i telefonkontakt med sin klient Lars Nyberg.

– Han har haft det här hängande över sig i flera år så det är klart att han är lättad med den friande domen. Enligt vår mening borde det här aldrig ha gått till åtal, säger hon.

Karimovas mellanhänder

Tidigare statsåklagaren Gunnar Stetler, som drev målet i tingsrätten, var av lätt insedda skäl inte lika nöjd med domen.

– Alla myndighetsbeslut har kommit efter kontakter med Gulnara Karimovas mellanhänder. Och alla pengarna, ungefär sex miljarder har gått till olika konton över världen som hon kontrollerat. Ingenting har gått in till telekommyndigheten i Uzbekistan. Så hon har kontrollerat telekombesluten, hon har fått pengarna. Och jag menar att man kan dra en slutsats av detta och det är att hon haft en offentlig ställning, säger Gunnar Stetler.

– Men tingsrätten tycker inte att det här är tillräckligt bra bevisning. Jag respekterar tingsrättens dom och kommer att läs igenom den noggrant.

Överklaga till hovrätten?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget.

Gulnara Karimova under sina storhetsdagar. Bilden är dagen i samband med filmfestivalen i Cannes 2010. I dag tros hon befinna sig i husarrest, eller sitta i fängelse. Foto: MATT SAYLES / AP TT NYHETSBYRÅN

Tingsrättens huvudförhandling har pågått under 42 förhandlingsdagar under andra halvåret av 2018. Omfattande utredning har lagts fram.

Det var stort intresse för Teliadomen när den meddelades klockan 11 i Stockholms tingsrätt. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Tingsrätten har dock konstaterat att åtalen i andra delar saknat konkretion och att det funnits luckor i utredningen.

Rättens ordförande rådmannen Tomas Zander:

– För att ansvar för givande av muta, eller bestickning som det då kallades, överhuvudtaget ska kunna bli aktuellt förutsätts att mottagaren av påstådda mutor omfattas av den begränsade krets av personer som vid denna tid kunde göras ansvariga för mutbrott. Det har i målet inte bevisats att Gulnara Karimova innehaft någon sådan ställning med koppling till telekomsektorn, vilket har varit åklagarens förstahandsalternativ.

- Åklagaren har inte lyckats bevis brott, säger rådman Tomas Zander. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Inte heller åklagarens alternativa påståenden om brott har fått framgång.

Merparten av de miljarder från olika telekombolag som hamnat  på olika konton kopplade till Gulnara Karimova är dock borta.

Anklagades för mutbrott

De tre anklagades för att ha mutat den tidigare presidentdottern Gulnara Karimova i Uzbekistan.

De tidigare toppcheferna på Telia som åtalades den 21 september 2017:

• Lars Nyberg, 66, tidigare vd för Telia, numera bosatt i Portugal. 

• Olli Tuohimaa, 54,  tidigare chefsjurist på Telia i Eurasienregionen. Åklagaren pläderade för ett straff kring sex år.

• Tero Kivisaari, 46. före detta ansvarig för Telias verksamhet i Eurasien. Enligt åklagarens linje var han  huvudansvarig för att Uzbekistans diktatorsdotter Gulnara Karimova mutades av telekomföretaget. Åklagaren Gunnar Stetler krävde fängelse i sju år och nio månader för Kivisaari.

Alla tre förnekade brott under rättegången i Stockholms tingsrätt.

Ingen av de åtalade var i domstolen och tog emot domen. Men via sina försvarare meddelade de att de var lättade.

 

Den gigantiska polisutredningen omfattar drygt 30 000 sidor och mutmisstankarna har tagit närmare sex år att utreda. Rättegången har pågått i 42 dagar.

Enligt åtalet fick den dåvarande uzbekiska presidentdottern Gulnara Karimova cirka tre miljarder kronor 2007–2010 i utbyte mot att Telia fick eftertraktade frekvenser och telefonnummer i det centralasiatiska landet. 

Presidentdottern försvunnen

Men nyckelpersonen själv omfattades inte av åtalet och Gulnara Karimova har inte kunnat höras. Hennes fall har däremot väckt stort intresse då hon – från sin elitposition i Uzbekistan som dotter till presidenten – levt ett internationellt jetsetliv och haft en central roll i den tidigare familjedynastin. Hon ansågs även i praktiken stjäla pengar direkt ur statskassan.

En bild som uppges visa Gulnara Karimova i husarrest i Uzbekistan. Bilden är tagen 2014 och är det sista kända livstecknet av presidentdottern. Foto: CAMERA PRESS/IBL
Gulnara Karimova på Cannesfestivalen 2010. Foto: KCS PRESSE/IBL
Gulnara Karimova på modevecka i Moskva 2011. Hon är dotter till Uzbekistans numera döde diktator Islam Karimov. Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Men när pappan, president Islam Karimov, dog 2016 fick lyxlivet att abrupt slut och hon har fallit i onåd hos den nya regimen.

I dag är det oklart var hon befinner sig. Vissa betvivlar att hon över huvud taget lever. Gulnaras lillasyster Lola Karimova-Tillyaeva lever dock ett liv i överflöd utanför Uzbekstan. Hon säger sig dock inte ha någon kontakt med storasyster Gulnara.

– Så vitt vi vet befinner hon sig i husarrest eller i fängelse, säger åklagaren Gunnar Stetler.

När det gäller Gulnara Karimova ligger det en kvarstad i Stockholms tingsrätt. 30 miljoner US-dollar fanns i Stockholm. Och de pengarna var tänkt att delas mellan Sverige och Holland. Men i och med den friande domen så går svenska staten minste om sin andel.

– Pengarna, 130 miljoner kronor, går nu i stället till USA, säger Gunnar Stetler.

 

Gulnara Karimova på en bild tagen i Antibes på Franska rivieran i samband med filmfestivalen i Cannes i maj 2010. Foto: KCS PRESSE / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ KCS PRESSE [DOWNLOADED]

 

 

Telias tidigare vd Lars Nyberg är lättad över den friande domen. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

 

Fakta: Detta handlade åtalet mot Telia om

• Svenska Telia, rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS anklagas av myndigheterna i USA och Nederländerna för att ha mutat Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans tidigare president Islam Karimov, med omkring en miljard dollar för att få bedriva verksamhet i landet.

• Vimpelcom har tidigare tvingats betala 795 miljoner dollar i en uppgörelse i USA. TT och redaktionen OCCRP, specialiserad på att avslöja korruption, kunde 2012 just visa hur telekomaffärerna i Uzbekistan var satta i system.

• Alla tre bolagen gjorde affär med samma personkrets nära Gulnara Karimova. Strax dessförinnan hade SVT:s Uppdrag granskning visat hur Telias affärer kunde knytas till diktatorsdottern.

Källa: TT

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!