Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arbetslösheten rusar – nya skräcksiffror

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, om att nästan 50 000 svenskar varslats sedan 1 mars.
- Nu prioriterar vi att alla som skriver in sig hos Arbetsförmedlingen får en första kontakt för att få stöd och ersättning, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
25 350 skrev in sig som arbetslösa förra veckan, det är fler än under finanskrisen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sedan 1 mars fram tills nu har drygt 49 500 personer blivit varslade om uppsägning.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

25 350 svenskar skrev in som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen förra veckan.

Det är en större ökning än under finanskrisen. 

Sedan 1 mars fram tills nu har drygt 49 500 personer blivit varslade om uppsägning.

Svenskt näringsliv fruktar massarbetslöshet.

– Regeringen måste nu omgående stärka systemet för korttidsarbete, för att förhindra att Sverige får en massarbetslöshet, säger Mattias Dal, vice vd för Svenskt näringsliv.

Samtidigt drar regeringen i nödbromsen för omorganisationen av Arbetsförmedlingen.

Varslen och arbetslösheten stiger som en skenande febertermometer.

Antalet nyinskrivna arbetslösa ökar i snabbare takt än tidigare. Under perioden 30 mars till 5 april skrev sammanlagt 25 350 personer in sig på Arbetsförmedlingen. Det är 16 761 fler än samma vecka föregående år, visar myndighetens statisk som blev offentlig vid lunchtid. 

– Antalet nyinskrivna förra veckan är något högre än någon enskild vecka under finanskrisen 2008 vilket säger en hel del om det allvarliga läget, säger analyschef Annika Sundén.

Antalet varslade personer som uppgår till 49 500 under perioden 1 mars till och med förra veckan slår hårdast inom hotell- och restaurangverksamhet, bemanning och handel, transport samt information och kommunikation. Antalet personer berörda av varsel har ökat i samtliga län jämfört med förra veckan. Flest personer, 54 procent, som är berörda av varsel om uppsägning har en arbetsgivare med huvudsäte i Stockholm.

De extrema ökningarna pressar både fack, arbetsgivare och arbetsförmedlingen.

– Det är svårt att ta in hur snabbt det går nu. Nu kommer också hårda data på hur snabbt det går. Fortsätter arbetslösheten att öka med 15 000 personer i veckan kommer vi redan i mitten av maj att ha 10 procents arbetslöshet, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö till Nyhetsbyrån Direkt.

”Situationen är alarmerande”

Regeringens insatser räcker inte hävdar kritiker.

Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare:

– Det är uppenbart att coronakrisen är omedelbar och stenhård och att regeringens insatser så här långt är totalt otillräckliga. Situationen är alarmerande eftersom jobb slås ut i en mycket snabb takt till följd av att konsumtionen i princip upphört i vissa sektorer. Regeringen borde omgående utöka systemet för korttidspermitteringar, slopa hela arbetsgivaravgiften under fyra månader och göra systemet för hyresstöd enklare. Stöden som kommit så här långt är alldeles för lite.

Förra veckan varnade finansminister Magdalena Andersson för extremt hårda tider. Regeringen spår en arbetslöshet på nio procent 2020, och BNP väntas falla med fyra procent.

– Bedömningen är att det tar flera år för ekonomin att återhämta sig, sa hon.

Den tidigare finansministern Andes Borg har tidigare spått att arbetslösheten kan hamna på närmare 20 procent i sommar.

Arbetslösheten rusar

Varslen ökade redan för två veckor sedan med brutal hastighet. Mellan den 23 och 29 mars, registrerades 18 433 personer som varslade om uppsägning. Under mars månad var det sammantaget 36 800 personer som varslades om uppsägning. Mars månad 2019 var antalet varslade personer på låga 3 292.

Hårdast dabbade är branscher hotell, restaurang, har många unga och visstidsanställda.

Regeringen drar i nödbromsen

Samtidigt befinner sig Arbetsförmedlingen i något som kan beskrivas som ett inre kaos där många tvingas lämna myndigheten på grund av den omorganisation som pågår av Arbetsförmedlingen. En rad nyckelpersoner har redan lämnat.

Men nu drar regeringen i nödbromsen för de politiska förhandlingar som pågår om Arbetsförmedlingens framtida organisation och arbetsuppgifter.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och regeringen drar i nödbromsen för omorganisationen av Arbetsförmedlingen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det som är fokus för Arbetsförmedlingen måste vara här och nu och se till att alla de som skrivs in får det stöd de behöver. Det handlar också om att fokusera på den här varselhanteringen som Arbetsförmedlingen har sedan lång tid tillbaka. Vi har pausat de politiska förhandlingarna om Arbetsförmedlingen och vi kommer att göra en ny bedömning efter påsk. Vi har varit väldigt tydliga med att nu handlar det om att hantera situationen här och nu, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till nyhetsbyrån TT.


Arbetsförmedlingens personal på bristningsgränsen

Personalen är hårt pressad av anstormningen av både varsel och arbetssökande.

– Arbetsförmedlingen förväntas vara en omställningsmyndighet. Nu är det vi som ska ta hand om ett stort antal nya arbetslösa, vilket vi gärna gör, men vi måste ha resurser för det. Man måste ändra synen på myndigheten, för vi behövs i upp- och nedgångar av konjunkturen, säger Fredrik Andersson, ordförande på fackförbundet ST, en av personalorganisationerna inom Arbetsförmedlingen, till nyhetsbyrån TT.

– Det som är fokus för Arbetsförmedlingen måste vara här och nu och se till att alla de som skrivs in får det stöd de behöver. Det handlar också om att fokusera på den här varselhanteringen som Arbetsförmedlingen har sedan lång tid tillbaka. Vi har pausat de politiska förhandlingarna om Arbetsförmedlingen och vi kommer att göra en ny bedömning efter påsk. Vi har varit väldigt tydliga med att nu handlar det om att hantera situationen här och nu, säger Eva Nordmark till TT.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!