Ikea gör sig av med 7 500 anställda

Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

7 500 får gå från Ikeakoncernen.

I en rekordstor personalväxling varslas 650 personer i södra Sverige.

Samtidigt trappas satsningen på stadsnära butiker upp, vilket går på tvärs med Ikea-grundaren Ingvar Kamprads gamla vision om att bygga stort.

Ikeakoncernen möblerar om med en helt ny organisation – 7 500 jobb försvinner globalt varav 650 tjänster varslas i Sverige, uppger TT.

Möbeljätten står inför den största personalväxlingen någonsin, som världen runt också innebär 11 500 nya jobb.

Varseln drabbar anställda i södra Sverige vid kontoren och varuhusen i Malmö, Helsingborg och Älmhult.

– Vi har en framgångssaga bakom oss som pågått under 75 år. Vi växer och vi kommer att fortsätta växa men vi ser att vi behöver utvecklas för att möta kunderna på bästa sätt, säger Cia Fritzon Gårdnäs, vice landschef för Ikea, till Dina Pengar.

I stort sett hela verksamheten ses över när världens största möbelvaruhus gör den här omstruktureringen.

Cia Fritzon Gårdnäs.
Foto: Ikea.

– Detaljhandeln förändras och vi står inför en stor omställning. Vi själva är mitt upp i en förbättringsresa för att möta kunderna, säger Cia Fritzon Gårdnäs.

– Nya jobb kommer att skapas, och det kan innebära att tjänster kan försvinna.

650 tjänster på främst kontoren i Älmhult, Helsingborg och Malmö varslas.

Bland satsningarna märks småskaliga butiker i stadskärnor.

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, som avled i januari tidigare i år, hade en annan välkänd filosofi: ”Bygg stort”.

– Ja, precis. Vi har inte haft någon dialog om just detta, men som jag känner Ikea och som jag kände Ingvar handlar det om att möta kunden där kunden vill bli bemött. Och allting ser annorlunda ut i dag, säger Cia Fritzon Gårdnäs.

Ommöbleringen innebär att stora delar av verksamheten digitaliseras.

När allt är genomfört hoppas Ikea ha skapat 4 000 fler jobb än de som försvinner.

Däremot är det oklart hur många nya jobb det blir i Sverige.

– Vi gör en bedömning om hur mycket vi ska växa globalt, men i nuläget vet vi inte var jobben kommer att hamna. Med det sagt är ju Sverige en del av den globala resan, säger Håhan Svedman, landschef för Ikea Sverige, till TT.

Tusentals anställda informeras i veckan om den nya organisationen för Ikeakoncernen.

Enligt uppgifter i Sydsvenskan fick onsdagens besked om varsel näringsminister Mikael Damberg (S) att kalla in den särskilda grupp i regeringskansliet som hanterar större varsel och samordnar insatserna från nationellt håll.

– Vi måste skaffa oss en bild av situationen i Skåne, säger näringsministern till Sydsvenskans och HD:s näringslivssajt 8till5.

Den nya organisationen flyttar fokus till framtidsområden som:

Hemleveranser

Servicetjänster

Citybutiker

– På ett sätt tror jag att alla ser fram emot den här utvecklingen. Men det är klart att varsel också berör enskilda individer och skapar en viss oro, säger Svedman till TT.

– Inom dessa områden behöver vi bygga upp nya förmågor. När det gäller digital kompetens behövs exempelvis software engineers och människor som kan hjälpa oss med datahantering, något som vi historiskt sett kanske inte varit superuppdaterade med, säger Tolga Öncü, Ikeakoncernens detaljhandelchef.

Ikea

Just nu finns drygt 420 Ikeavaruhus på över 50 olika marknader världen över, varav 20 varuhus i Sverige.

Förra verksamhetsåret, som stängdes den 31 augusti i år, uppgick försäljningen till 38,8 miljarder euro (cirka 405 miljarder kronor, baserat på kronkurs 10/10 2018) för Ikea, inklusive de franchisetagare som inte drivs av Ikea-koncernen. Försäljningen ökade med 4,5 procent, justerat för valutaeffekter, jämfört med föregående verksamhetsår.

Nästan 100 miljoner besök gjordes på Ikeas svenska sajt under det senaste verksamhetsåret, och omkring 38 miljoner besök i Ikeas svenska varuhus och butiker. Försäljningen i Sverige slutade på 16,8 miljarder kronor.

Källa: IKEA

Man kommer att fortsätta bygga varuhus men strävar efter fler butik nära storstädernas stadskärnor.

I Stockholm testas bland annat en citybutik med inriktning på kök.

I Madrid finns en vardags- och sovrumsbutik medan en komplett heminredningsbutik ska vara på gång i Paris.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!