Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

4 500 varslas – stor oro på Arbetsförmedlingen

Foto: (C) JOHAN VALKONEN 1 / STELLA PICTURES
Åsa Johansson på ST säger att fackförbundets medlemmar har varit oroliga sen före jul.
Foto: Privat
Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Arbetsförmedlingen varslar 4 500 personer – var tredje anställd – om uppsägning.

Nu råder stor oro bland anställda över hela landet.

Men även för tredje part:

– Vi befarar att arbetssökande och arbetsgivare kan påverkas, säger Åsa Johansson på fackförbundet ST.

Är du rädd för att bli av med ditt jobb?

Uppgifterna om jättevarslet kom under tisdagen och bekräftades på onsdagsmorgonen. Men redan före jul flaggade Arbetsförmedlingen om stora besparingar.

Bakgrunden till att så många anställda kan tvingas gå är budgetbesparingar och politiska beslut. En kombination av inriktningen i den nya politiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna och den M/KD-budget som röstades igenom i riksdagen i december.

I överenskommelsen mellan de fyra mittenpartierna skriver man till exempel att man vill lägga ut själva förmedlingen av arbeten på privata aktörer.

Och i statsbudgeten anger man att anslaget för Arbetsförmedlingen ska minska från 8,4 miljarder kronor för 2018 till 6,3 miljarder kronor 2021.Var tredje anställd på Arbetsförmedlingen berörs

Totalt sett har Arbetsförmedlingen drygt 13 000 anställda. Det innebär att cirka var tredje person nu varslas. Hela landet drabbas, och enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg befinner sig runt 3 500-4 000 av de 4 500 berörda utanför huvudkontoret i Stockholm.

Sjöberg tror att de rena uppsägningarna till slut landar på cirka 3 000–3 500 personer.

– När det gäller varsel brukar den faktiska personalminskningen inte vara lika stor som det lagda varslet. Varslet är värsta scenariot, säger Åsa Johansson, vice ordförande på fackförbundet ST inom Arbetsförmedlingen.

Hon vill inte spekulera om hur många som i slutändan kan tänkas få gå.

Det är också oklart var i landet anställda kommer att sägas upp, men flera av Arbetsförmedlingens cirka 240 kontor kommer att försvinna, uppger TT. Nu inleds förhandlingar med de fackliga parterna, och ledningen hoppas att de faktiska beskeden om uppsägning kan komma i slutet av april.

– Vi ska plocka fram en tidsplan tillsammans med arbetsgivare under veckan, för att få en lite tydligare bild för oss och för medarbetarna, säger Åsa Johansson.

Hon tillägger att februari, mars och april blir ”de stora månaderna” när det gäller omställningsarbetet.Så påverkas Arbetsförmedlingens arbete

Enligt Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg kommer de stora nedskärningarna påverka myndighetens förmåga att sköta sitt uppdrag.

– Varslar man så här många så kommer givetvis verksamheten att påverkas, säger han till TT.

”Som jag känner mina medarbetare kommer man göra sitt bästa även i denna svåra tid”, säger generaldirektör Mikael Sjöberg till Sveriges radio.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det håller facket med om.

Åsa Johansson säger att de visste om att Arbetsförmedlingen skulle ”minska sin kostym” – men inte i den här omfattningen.

– Det vi befarar är att en så här snabb neddragning – som påkallas av både budgeten och 73-punktsprogrammet – inte bara kommer att påverka våra medarbetare utan också våra kunder: arbetssökande och arbetsgivare, säger hon.

Enligt henne finns en risk att tredje part drabbas.

– Det är inte bara en intern angelägenhet, andra som befinner sig i en utsatt situation kommer också att påverkas av det här. Myndigheten kanske inte kan leverera i och med att det här skiftet ska ske så pass snabbt.


LÄS MER: Arbetsförmedlingen ska krympa till år 2021 


Oro bland anställda 

Samtidigt råder en stor oro och uppgivenhet på Arbetsförmedlingen.

Mikael Sjöberg kallar det historiska varslet för ”ett mycket tungt beslut”.

– Mina tankar går verkligen till alla medarbetare nu. Det är väldigt många som kommer att hamna i en osäker situation. Det tar en stund innan vi kan berätta exakt hur många som ska sägas upp och vilka, säger han till TT.

Åsa Johansson på ST säger:

– Ända sen budgeten lades har vi vetat om att det kommer att bli neddragningar, och självklart finns en oro hos medlemmar och medarbetare sen före jul.

Nu vill ST göra vad de kan för att få ner antalet berörda. Facket erbjuder också stöd till sina medlemmar.

– Vi vill göra det här så smärtfritt som möjligt, men det kan vara en otrolig chock för enskilda medarbetare att det blev så kraftfulla neddragningar.

Enligt både facket och Arbetsförmedlingen själva är det svårt att ge några tydliga besked i nuläget. Men det råder en varselperiod på sex månader, vilket innebär att den första uppsägningen träder i kraft som först sex månader efter varslet.

UPPGÖRELSEN OM ARBETSFÖRMEDLINGEN

Ur den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L, punkt 18:


”Arbetsförmedlingen reformeras i grunden. Staten har genom Arbetsförmedlingen myndighetsansvaret för arbetsmarknadspolitiken, men ett nytt system baserat på LOV ska utvecklas där fristående aktörer matchar och rustar arbetssökande för de lediga jobben. Arbetsförmedlingen kommer att finnas kvar som statlig myndighet, men vara fokuserad på myndighetsansvar i form av kontroll av arbetssökande och av fristående aktörer, arbetsmarknadspolitisk bedömning, digital infrastruktur och statistik och analys. Ersättningen till aktörerna ska i huvudsak utgå från hur väl de lyckas med att få individer i varaktig sysselsättning, givet behoven hos den arbetslöse. För att säkerställa kvaliteten ska antalet fristående aktörer begränsas, genom att de ska kontrolleras, rangordnas och certifieras och möjligheterna att välja bort besvärliga fall förhindras. Insatser för personer med funktionsnedsättning berörs ej av denna omläggning. Arbetsmarknadsutbildningar som brister i effektivitet bör avvecklas, medan de som fyller en strategisk funktion på arbetsmarknaden ska finnas kvar. Nystartsjobb ska finnas kvar. Extratjänster och introduktionsjobb ska riktas mot de längst från arbetsmarknaden och ha samhällsekonomiskt rimliga volymer. Krav ska ställas på ett fungerande samråd mellan Arbetsförmedlingen och parterna så att dessa arbetsplatsförlagda insatser förbättrar förutsättningarna till varaktig etablering på arbetsmarknaden (Förändringen av Arbetsförmedlingen ska vara fullt genomförd under 2021).”


Hela överenskommelsen kan du läsa här.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!