John McAfee hittad död i spanskt fängelse

John Mcafee.
Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanske dataentreprenören John McAfee, 75, har hittats död i sin cell i spanskt fängelse.

Nyheten kommer efter att landets högsta domstol beslutat att utlämna honom till USA.

John McAfee var misstänkt för skattebrott i USA. På onsdagskvällen hittades han död i fängelset Brians 2 utanför Barcelona, bekräftar Kataloniens justitiedepartement enligt Reuters.

Justitiedepartementet uppger att dödsorsaken ska fastställs men tillägger att ”allt pekar på självmord”, skriver The Guardian.

Bara timmar tidigare hade Spaniens högsta domstol godkänt att han utlämnades till USA, där han misstänktes för skattebrott som kunde ge honom 30 års fängelse.

John McAfee är mest känd för att ha utvecklat antivirusprogrammet som bär hans namn och som blev starten för mjukvaruföretaget McAfee Associates. På 1990-talet sålde han sina aktier i företaget. 

Skandalkantat privatliv

Vid sidan av sin karriär som datorprogrammerare och entreprenör har John McAfee tilldragit sig stor uppmärksamhet för sitt privatliv.

Efter att ha förlorat huvuddelen av sin förmögenhet under finanskrisen 2008 flyttade han till Belize. 

Där blev han år 2012 en ”person av intresse” i polisutredningen rörande mordet på hans granne Gregory Faull, som hittades ihjälskjuten i sitt vardagsrum. McAfee flydde till Guatemala och lyckades så småningom ta sig tillbaka till USA. Gregory Faulls släktingar stämde McAfee, och år 2018 kom en domstol i Florida fram till att McAfee var ansvarig för dödsfallet.

År 2019 greps han på en yacht i Dominikanska republiken misstänkt för innehav av grovkalibriga vapen och ammunition. Han släpptes efter fyra dygn.

Året därpå greps han i Spanien, dagen efter att amerikanska myndigheter offentliggjort att han var efterlyst för skattebrott.


HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.

www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!