Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johansson: "Lägger inte ner Arbetsförmedlingen"

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har inga planer på att lägga ner arbetsförmedlingen.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
På onsdagen lägger statsminister Stefan Löfven och regeringen fram sin höstbudget.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har vid flera tillfällen kritiserat Arbetsförmedlingens ledning och styrning.

Hon har dock inga planer på att lägga ner myndigheten, något som föreslagits av Alliansen.

– Vi behöver en aktör som kan se till de stora behov vi har i dag, få tag i rätt personer för de lediga jobben, säger hon i SvD:s Ekonomistudion. 

På onsdagen presenterar regeringen sin höstbudget och enligt de uppgifter som hittills presenterats så innehåller den en satsning på drygt fyra miljarder kronor på arbetsmarknadsåtgärder. 

– Det viktiga vi gör är att vi lägger en väldigt stark budget både för att få fler jobb, för att företag ska växa och utbilda folk för de lediga jobben, och för en sjunkande arbetslöshet. Men också för att minska klyftorna i samhället – samtidigt som vi betalar av på statsskulden, säger hon i SvD:s Ekonomistudion.  

Den stora utmaningen: Kompetensförsörjningen

Enligt Ylva Johansson är den stora utmaningen på den svenska arbetsmarknaden kompetensförsörjningen. Hon beskriver en stark ekonomi men säger samtidigt att företagen har svårt att hitta personer med rätt kompetens för de lediga jobben. Utbildning och matchning är därför något regeringen vill satsa på.

Ylva Johansson tar även upp det faktum att vi har många nyanlända som ska ta sitt första steg på den svenska arbetsmarknaden och även där krävs det resurser.

I SvD:s Ekonomistudion kommenterar Ylva Johansson även den kritik hon tidigare riktat mot Arbetsförmedlingen.

– Varje dag gör tusentals arbetsförmedlare ett jättebra jobb och blir väldigt uppskattade av de företag och arbetsgivare som man arbetar med. Samtidigt måste jag säga att det finns problem vad gäller ledning och styrning av Arbetsförmedlingen och effektivitet och det är det som är fokus för mig, säger hon i programmet.


LÄS MER: Alliansen: Dags att lägga ner Arbetsförmedlingen

Ylva Johansson: "Kommer inte lägga ner Arbetsförmedlingen"

Med anledning av det har regeringen lagt fram en lång rad förslag och förändringar. Regeringen har även tillsatt en ny överdirektör som ska fokusera på just styrning och ledning inom myndigheten.

Alliansen har tidigare sagt att det är dags att lägga ner Arbetsförmedlingen. Det är dock inget Ylva Johansson har några planer på.

– Vi behöver en aktör som kan se till de stora behov vi har i dag, få tag i rätt personer för de lediga jobben. Då är inte lösningen att lägga ner eller säga att du välja på hundra olika aktörer. Det kommer bli väldigt svårt för arbetsgivarna.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!