Det blir ingen USA-resa för 20-åringarna Johanna Lindström och Sara Zettergren. Foto: Roger Vikström
Det blir ingen USA-resa för 20-åringarna Johanna Lindström och Sara Zettergren. Foto: Roger Vikström

Johanna och Sara lurade på 104 000 av au-pair-företag

Publicerad
Uppdaterad
Johanna Lindström och Sara Zettergren, 20, lurades av ett falskt au-pair-företag.
104 000 kronor fattigare har de nu polisanmält företaget - och någon resa ser det inte ut att bli:
- Nej, vi kommer inte någonstans. Jag har ju inga pengar kvar, säger Johanna.
Det var i juni som Johanna anmälde sig på en hemsida för ungdomar som ville arbeta som au-pair. Snabbt fick hon ett svar från en mamma i USA.
Mamman bad Johanna att ta kontakt med en agentur som skulle hjälpa dem.
- Det snurrade på och såg bra ut, säger Johanna som inte misstänkte att det var något konstigt.
Agenturen ville att Johanna skulle skicka pengar som skulle gå till visum, flygbiljett, arbetstillstånd och internationellt körkort.
- När jag frågade om försäkring så ville de ha 5 000 kronor till för det, säger Johanna.
- Mamman frågade mig om jag hade någon kompis som också skulle vilja åka och arbeta som au pair hos hennes syster.

Började ana oråd

Johannas kompis Sara Zettergren var mycket intresserad och hakade på. Och hon fick betala samma summa.
Den 6 augusti var allt klart - trodde kompisarna. Men i går började Johanna ana oråd.
- De ville att jag skulle föra över pengar för att en person som skulle komma och lämna mitt visa skulle få komma in i landet. När jag kontrollerade med Arlanda fick jag veta att det inte fungerar så, berättar Johanna.
Det fick Johanna och Sara att titta närmare på den agentur som de hänvisats till. Företagsnamnet finns men de sysslar inte med au-pair-verksamhet.
- Så tråkigt, jag kunde inte tro det först. Nu vill jag varna andra.
- Vi har betalat 52 000 kronor var. Jag har lånat pengar av mormor, morfar, mina föräldrar och min bror så jag är skyldig dom. Nu litar man inte på folk, säger Johanna.
Polisen står maktlös mot sådana här bedrägerier:
- I det här fallet har inte svensk polis någon möjlighet att komma åt gärningsmännen, brottet har skett utomlands, säger Anders Olofsson, chef för bedrägerisamordningen i Södra Stockholm.
- Jag har lagt ner båda anmälningarna, med lite sorg i hjärtat. Jag tycker synd om flickorna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen