Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan Wallqvist: Skyll er själva nu, Swedbank

Ägarkrisen i Swedbank är det senaste dramat som visar att finanskrisen slår hårt mot Sverige.
Foto: SCANPIX

Finanskrisen drabbar inte oss så hårt, svenska banker är starka och välskötta, sa banker, myndigheter och politiker när den globala finanskrisen exploderade i höstas.  

Nu vet vi bättre.  

Steg för steg dras de svenska storbankerna allt djupare ned i krisen.  

Ägarkrisen i Swedbank är det senaste dramat som visar att finanskrisen slår hårt mot Sverige.

Mardrömmen för alla bankdirektörer är att kunderna tar ut sina pengar i en klassisk "bankrun".

 Då är banken slut.

 Swedbank är inte slut. Är du kund i Swedbank har du ingen anledning att i panik lämna banken.

 * Dina sparpengar är säkra -  upp till 500 000 kronor tack vara den statliga insättningsgarantin som gäller alla typer av bankkonton.* Har du mer än halv miljon föreslår jag att du sätter de pengarna i en annan bank så också de omfattas av statsgarantin.


I dagens krisdrabbade finansvärld byter banker ägare på löpande band. Rader av amerikanska och europeiska storbanker har sedan i höstas  kraschat och tagits över av regeringar med skattebetalares pengar. Hälften av de brittiska bankerna har till exempel helt eller delvis förstatligats.

Sverige är inte någon fredad zon, även om svenska banker fortfarande är relativt starka, enligt internationella kreditvärderingsinstitut.


När finanskrisen exploderade i höstas sa de svenska bankerna, riksbanken, finansinspektionen och många fler att vi inte skulle få se några större kreditförluster eftersom bankerna var så välskötta och starka.

 Sedan dess har det visat sig att bankerna har osäkra tillgångar och väntar sig allt större kreditförluster, förvärrat av lågkonjunkturen.

 Swedbank är den mest folkliga svenska storbanken med rötterna i sparbanksrörelsen där långsiktigt sparande var hederskodex.

Swedbank har allvarliga problem med gigantiska kreditförluster att vänta, bland annat i Baltikum och Ukraina.

 I Sverige flyter verksamheten på med ett par miljarder i vinst det senaste kvartalet och mångmiljardbelopp i kapitalbas. Men osäkerheten om förlusterna i öst har sänkt Swedbank på börsen. Aktien har fallit omkring 60 procent på ett halvår.

 Banken har sig själv att skylla.

 Jag var själv med när Swedbanks förre vd Jan Lidén för några år sedan på en pressträff på Operakällaren i Stockholm, glatt berättade om de fantastiska expansionsmöjligheter banken såg i Baltikum och Östeuropa.

 Här skulle det lånas ut för fulla muggar så att moderna Swedbank fick herravälde österut, var budskapet.

Åren därpå öste Jan Lidén och bankens ordförande Carl Eric Stålberg ut mångmiljardbelopp över baltiska kunder med tveksam återbetalningsförmåga. Ju fler lånekunder, desto högre vinster. Att ekonomierna i Baltikum skulle rasa ihop och utlösa gigantiska kreditförluster, fanns inte med i planen.

 Stålberg sitter märkligt nog fortfarande kvar som ordförande. Lidén har slutat och nu ska Michael Wolf städa.

 Han säger att "det finns absolut ingen oro för Swedbanks finansiella styrka och vår likviditet". Men kreditvärderingsinstitutet Moody's slår nu larm om att hotet mot det svenska banksystemet är den stora låneexponering som svenska banker har i Baltikum.

 Främst Swedbank, som dessutom behöver nytt ägarkapital för att klara de tuffare kapitaltäckningskraven.

Men den gamla huvudägaren Sparbanksstiftelserna har inga pengar. I fredags förlorade de makten över Swedbank efter ett klassiskt misstag.

 De lånade en miljard kronor av Folksam till köp av aktier vid Swedbanks nyemission i december. Stiftelserna betalade 48 kronor för aktien. I fredags stod aktien i 18:40. Folksam löste då sin pant och tog över stiftelsernas aktier.

 Nu är Folksam störste ägare. Många hoppas nu att Swedbank ska återstöpas från östeuropeisk klipparbank till en strävsam, svensk sparbanksrörelse.

 Folksams vd Anders Sundström, före detta socialdemokratisk minister och tidigare vd för fristående Sparbanken Nord i Piteå kan som Swedbanks nya huvudägare försöka skaka liv i den förlorade sparbanksrörelsen.

 Om inte krisen fördjupas och Swedbank blir ett stormankare för Folksam.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!