Bor i Singapore. Foto: Fredrik Sjöshult
Bor i Singapore. Foto: Fredrik Sjöshult

Johan Staël von Holstein: "Jag är för dyr, trött och för gammal nu"

Publicerad
Uppdaterad
SINGAPORE. Johan Staël von Holstein har åter tvingats se en internetdröm gå i kras och nu kan det sluta riktigt illa.
- Jag har belånat mig upp över öronen, avslöjar han.
I en bitter intervju berättar Icongrundaren om mordhoten som drev honom ur landet och hjärtproblemen som tvingar honom att bli vegan. Han sågar också Spotify men hyllar Niklas Zennström.
Hans energi känns igen och en fråga om internetbubblans hetaste bolag Icon Medialab besvaras med en tio minuter lång harang som landar i den holländska tulpanbubblan på 1600-talet. Men när Expressen delar en flaska mineralvatten med Johan Staël von Holstein erkänner han också att han är slut efter att nyligen ha fått sparken från den egna internetbabyn Mycube.
- Jag har en underbar fru och två barn, jag är bortskämd och jag har varit förmögen. Jag vill leva på ett visst sätt. Jag orkar inte åka turistklass i 21 timmar från Singapore till New York. Jag har haft tre diskbråck och gjort tre hjärtoperationer. Jag är för dyr, trött och för gammal nu. Jag kommer aldrig mer starta något nytt.
- Du kan jämföra mig med Sven Nylander. Han ägnade hela sitt liv åt att bli bäst i världen på 400 meter häck och han blev bara fyra i mästerskapen. Han lyckades inte. Jag har lagt 20 år av mitt liv på att bli en Bill Gates, Mark Zuckerberg, Steve Jobs men jag har misslyckats precis som Sven Nylander.
De hårda åren och hjärtoperationerna har fått honom att välja bort kött framöver efter att ha sett en dokumentär om Bill Gates.
- Om man blir vegan kan man minska förkalkningar i hjärtat och öka sin livslängd. Jag är skyldig min fru och mina barn att efter alla år där jag misskött mitt liv på grund av hårt arbete försöka bli vegan och få några extra år.

Johan Staël von Holstein hamnade i Singapore efter att kassan i hans företagsinkubator Iqube, som han drev tillsammans med familjen Wallenberg, tagit slut. Men Iqube och Icon till trots – tiden i kulturrådet under 2008 är det som väckt mest vrede mot honom.
- Jag blev kallad idiot, okulturell och fick 20 mordhot. Då kände jag att jag fått nog och ville ta min familj till en trygg och internationell miljö här i Singapore där mina barn kan bli mångkulturella och få en känsla av vad riktig tillväxt är, förklarar han.
- Det var bara någon enstaka som ringde och sa ”jag vet var du bor” men det var inget som jag tog på allvar. Kulturrådet var mycket värre och det var en chock att folk kunde hata mig så mycket för att jag var icke-socialistisk.
- Och att Icon var övervärderat under en tid när allt sin hade med IT att göra var övervärderat är väl för fan inte mitt fel.

Efter Iqube blev det Mycube – en sajt som utvecklats i Singapore under hans ledning och som skulle knäcka ”internetmonopolen” inom sök respektive sociala medier, Google och Facebook. I början av augusti tvingades han lämna vd-posten efter att under tre år inte ens lyckats lansera sajten.
- Under min tid på Mycube gjorde jag felet att jag försökte rädda hela världen på en gång, säger han.
- Det är sällan man kommer till en insikt i tid vad som är ens eget bästa. Nu förstår jag det. Motvilligt. Jag har satsat allt jag äger och har i Mycube så om Mycube misslyckas då sitter jag jävligt illa till.
- Jag har belånat mig upp över öronen. Jag har tagit enorm risk som alla entreprenörer gör. Du satsar allt eftersom du tror så mycket på det du gör och jag har tagit alltför stor risk.

Han säger att familjen längtar hem till Sverige men att han vill vara kvar i Singapore lite till och fungera som rådgivare åt Mycube för att sajten ska lyfta. I Sverige bedömer han att det vore svårt att göra affärer eftersom han är ”så nedskriven".
Han uttrycker också beundran för Skypemiljardären Niklas Zennströms som lyckats som svensk internetentreprenör och nu investerar sin förmögenhet i nya IT-bolag.
- Om du jämför Zennström med exempelvis Ingvar Kamprad och Stefan Persson så tar ju Zennström sina pengar och satsar på entreprenörer. Persson köper i stället fastigheter i centrala Stockholm.
- Ja och nej. En gång när jag var ute och drack vin med Jan Stenbeck sa han ”Johan, som varje sann entreprenör vill jag riva alla monopol för att bygga mina egna”. Så när Spotify går ut och säger att de vill riva Itunes monopol är det helt logiskt marknadsekonomiskt tänkande.
- Spotify kommer lyckas kortsiktigt men hur sjukt är det inte att de som distributörer ska avgöra hur mycket jag ska få betalt om jag gör en bra låt.
- Allt handlar om politik.

Efter att ha läst sina citat vill Johan Staël von Holstein tillägga:
- Jag känner mig inte misslyckad. Jag har gjort mitt bästa och haft ett fantastiskt liv. Faktum är att jag gjort mer än de flesta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen