Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jobbtjänst för asylsökande kan inte utvärderas: ”Får inte ta ut information”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) beställde projektet ”Jobskills”. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingen kan inte ta fram statistik från jobbtjänsten ”Jobskills” för asylsökande. Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Arbetsförmedlingen ska undersöka om man brutit mot några regler. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Arbetsförmedlingens jobbtjänst för asylsökande ”Jobskills” kostade 125 miljoner att ta fram, men nu kan myndigheten inte ens ta fram information om hur många som använder den, rapporterar SVT.

Tjänsten har kritiserats för att användarnas uppgifter kunnat användas till bland annat flyktingspionage och nu startar Arbetsförmedlingen en utredning för att slå fast om man brutit mot några regler.

– Självklart vore det bäst om vi kunde se hur effektiv den här tjänsten är, men det ska ställas mot integriteten, säger Arbetsförmedlingens rättschef Anna Middelman, till SVT.

Tjänsten ”Jobskills” skapades för att ge asylsökande möjlighet att kartlägga sin kompetens och lägga upp cv – för att sedan kunna sökas av arbetsgivare och matchas mot jobbmarknaden.

Tjänsten stängdes ner förra året efter att det uppstått osäkerhet kring hur användarnas uppgifter skyddades i databasen, och hur dessa skulle kunna användas. Enligt en granskning av SVT kunde tjänsten användas till flyktingspionage.

”Jobskills” återlanserades med starkare skydd

”Jobskills” återlanserades senare med ett starkare skydd för användarnas integritet. Men en följd blev att Arbetsförmedlingen nu inte får hämta ut statistik från programmet, som till exempel hur många som använder det, enligt SVT.

– Vi får inte ta ut information ur systemet. Därför kan vi inte heller ta ut statistik, säger rättschefen Anna Middelman, till SVT.

Hon säger också att statistikstoppet gällt sedan förra sommaren, men enligt SVT:s granskning har Arbetsförmedlingen fortsatt presentera siffror från ”Jobskills” så sent som i januari i år.

Arbetsförmedlingen startar utredning

Nu ska Arbetsförmedlingen utreda om myndigheten har brutit mot några lagar eller egna regler.

– Jag har nu initierat en åtgärds- och handlingsplan som ska undersöka var statistiken tagits fram. Vi ska även undersöka vilka eventuella åtgärder vi kan behöva vidta för att säkerställa en korrekt hantering, säger Anna Middelman till SVT.

Det var arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som beställde projektet ”Jobskills” från början. Nu vill hon inte kommentera SVT:s uppgifter men meddelar genom en presskontakt tv-kanalen att Arbetsförmedlingen inte längre har något uttryckligt uppdrag att utveckla ”Jobskills”.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!