Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmie Åkesson ger sig in i bensindebatten

Jimmie Åkesson har uttalat sig om det rådande bensinuppropet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jimmie Åkesson har uttalat sig i den laddade debatten om de höga bensinpriserna.

Kritiska röster hävdar att man nu får välja mellan klimatet och låga bensinpriser, vilket SD:s partiledare anser vara falskt.

”Detta resonemang är helt enkelt inte rimligt. Det är rentav falskt”, skriver Jimmie Åkesson i sociala medier.

Det höga bensinpriset, som i nuläget ligger över 16 kronor per liter och enligt experter kommer att spräcka 17-kronorsvallen inom kort, har väckt starka reaktioner.

Hundratusentals har gått med i gruppen Bensinupproret 2.0 som planerar en demonstration i ärendet inom kort.

Nu ger sig även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson in i debatten.

LÄS MER: Demonstrationerna mot bensinpriset ställs in 

Kritiska röster påstår att svenskar nu står inför valet – värna om klimatet eller billiga bensinpriser. Ett resonemang som Åkesson menar att är helt orimligt. 

”Detta resonemang är helt enkelt inte rimligt. Det är rentav falskt.” skriver Jimmie Åkesson i sociala medier och fortsätter:

”Bensinskatt i Sverige påverkar inte det globala klimatet ens på marginalen. Däremot påverkar det Sveriges konkurrenskraft och möjligheten för människor att leva och verka på landsbygden negativt.”

Till Expressen förtydligar han sitt ställningstagande.

– Det är lätt för en ledarskribent på en Stockholmstidning att tycka saker när man själv inte tillhör dom på landsbygden som drabbas mest, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

- Hela Sverige ska kunna leva.

Bensindemonstration skjuts upp

Under fredagen skulle demonstrationer mot bensinpriset ägt rum på olika platser i Sverige, men det sköts upp.

Orsaken är att man inte fått tillstånd av polis i tid för att protestera under fredagen. Nu är planen i stället att demonstrationerna hålls nästa fredag.

– Det känns tungt för vi såg verkligen fram emot det. Men nu får vi chansen att komma igen nästa vecka med ännu större kraft. Nu kan vi bli större och starkare så allt har både för- och nackdelar, har Peder Blohm, en av initiativtagarna, tidigare sagt till Expressen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!