Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jennifer: Anställda bestraffas med armhävningar

Jennifer Mellgren, 36, sade upp sig efter tio arbetspass.
Foto: PRIVAT
En bild på en XXL-butik.
Foto: Wikimedia Commons

”Sektliknande” och med bestraffningar – så beskriver Jennifer Mellgren, 36, sin tid som anställd på ett av XXL:s varuhus i Stockholm.

– Det kändes otroligt märkligt, som om jag hade hamnat i en sekt, säger hon till Expressen.

Efter tio arbetspass sade hon upp sig från företaget.

Ytterligare två tidigare anställda berättar om liknande förhållanden.

Jennifer Mellgren, 36, från Nacka i Stockholm började i slutet av februari att jobba på en av sportkedjan XXL:s varuhus i Stockholm. Enligt henne fick hon redan under sitt första arbetspass veta att personalen förväntas göra armhävningar om de begår misstag eller inte lever upp till vissa förväntningar, vilket SVT var först att berätta

– Det kändes otroligt märkligt, som om jag hade hamnat i en sekt. De är så inkörda i hur de gör och beter sig. De verkar ha slutat ifrågasätta vad de gör, säger hon till Expressen.

Det är på Facebook som Jennifer berättar om bestraffningen på arbetsplatsen, i ett inlägg som delats tusentals gånger på bara några dagar.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214255901130668&set=a.1479165098325&type=3

”I helgen jobbar jag mina sista pass på XXL i Bromma. Det blev en kort karriär eftersom man tillämpar bestraffningar i form av armhävningar som skall utföras inför kollegerna”, skriver hon bland annat i Facebookinlägget.

Jennifer berättar att hon under sitt andra arbetspass blev inkallad på möte med sin chef. Detta efter att hon ska ha vägrat göra armhävningar inför sina kolleger. När hon påpekade att bestraffningar inte borde vara acceptabelt på en arbetsplats möttes hon av förvåning från chefen – som ansåg armhävningarna vara motivation, berättar hon.

XXL:s vd: ”Vi har en sund företagskultur”

I ett inlägg på XXL:s Facebooksida skriver företaget om det som inträffat.

https://www.facebook.com/xxl.se/posts/2176365349066694?__xts__[0]=68.ARCgBZU7NgMR9Io-GxIjK0FwaanlR1q8TCNnSdw-uHyww7i5X_fsaldyFT-RcVDKOHlZ994H7Yyo3k488kWAVtQkDa2vkajzCqeCC6JczZiUGvvPzUsjXMuB_gBtRU01YFeEHCJ01i_4JL0KKxdG7jjkI50PNZ0J3p-SED5G_OFqCPWty7mIL6jZbmPK91w2zSHvIUcUjAgWtJ8jQUvbcc1oreXVt8aCs6nzW8SFGbIK1fphGqkVi5ETKnLvP9OpGCCZnBSfiluuBxBzBFrSzaPLn9RNUNy7w3fUkNIDfYk-Lx4kB7S-kiMcR8CJsDHBSQNN3fMjcOQncTqU-EVPew&__tn__=-R

Per Sigvardsson är ny vd, och menar att han tagit kontakt med varuhuset i fråga och vidtagit åtgärder. Han skriver även i inlägget att XXL har en ”tydlig policy för diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier som löpande kommuniceras internt”.

”Min upplevelse är att XXL har en bra arbetsmiljö och en sund företagskultur som bygger på respekt för individen och likabehandling”, skriver Per Sigvardsson vidare i inlägget.

Jennifer Mellgren stämmer inte in i den bilden. Hon sade upp sig efter tio arbetspass.

– Jag har fått meddelanden från fler personer som berättar om liknande och värre saker, säger hon.

Tidigare anställd: ”Vilket jävla ställe”

En annan tidigare anställd vid en XXL-butik i Sundsvall skrattar till när Expressen ringer upp.

– Vilket jävla ställe. Varje morgon skulle man redovisa gårdagens försäljningssiffror, det var väldigt nitiskt. Uttryck som ”nu tömmer vi alla plånböcker” var inte ovanliga. Man skulle kalla alla kunder för gäster, men det handlar verkligen bara om att sälja, sälja, sälja.

Personen i fråga vill vara anonym, och var anställd på XXL under 2018. Själv stötte denna inte på bestraffningsformer som armhävningar. Däremot vittnar personen, i likhet med Jennifer Mellgren, om en otrygghet på lagret.

– På lagret fanns ingen säkerhet. Folk klättrade i hyllorna, och klev upp flera meter i luften. Det fanns ingen truck, inga stålhätteskor, inga stegar, och ingen säkerhet.

Vidare berättar personen att en chef vid ett tillfälle ska ha sagt ”fuck you” till anställda, och att det fanns bilder på arbetsplatsen med foton på lokala konkurrenter. Gick en konkurrent i konkurs ritade man ett stort rött kryss över tavlan.

Liknande inredning berättar Jennifer Mellgren om, som för Expressen delar med sig av ett foto inifrån arbetsplatsen.

På väggen hänger tavlor över lokala konkurrenter, med texten ”fiender” över.
Foto: Privat

Anställdes 2010: ”Slavliknande”

Expressen når ytterligare en tidigare anställd, som även denna vill vara anonym. Personen jobbade på XXL i Göteborg år 2010, och berättar om en ”sektliknande” arbetskultur.

– Stämningen var sektliknande och konkurrenterna var fiender. Jag upplevde jättedålig arbetsmiljö. Tunga lyft, höga hyllor med ranglig stege att klättra på med tunga grejer. Enorm tidspress. Man skulle ”ge allt” på alla sätt och viss. Pallade man inte pressen så var man inget värd. Slavliknande skulle jag nästan kalla det för.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!