Jeanette Holm: Så blev jag ekonomiskt oberoende

När Jeanette Holm, 36, pluggade företagsekonomi i USA föddes tanken om att bli ekonomiskt fri.
Foto: Privat
Det var Jeanette Holms mål när hon startade företaget som skulle göra henne ekonomiskt oberoende.
Foto: COLOURBOX
Hon återvände till Sverige, jobbade en period, men sa sedan upp sig och gav sig själv en månad för att komma på en idé.
Foto: Privat
Günther Mårders tips för att bli ekonomiskt oberoende.

Ett härligt liv och frihet att göra vad som faller en in.

Det var Jeanette Holms mål när hon startade företaget som skulle göra henne ekonomiskt oberoende.

– Många tror nog att det handlar om att ha obegränsat med pengar, men så är det ju inte, säger hon.

När Jeanette Holm, 36, pluggade företagsekonomi i USA föddes tanken om att bli ekonomiskt fri. Efter att ha läst bland annat Robert T Kiyosakis bok "Rich Dad, Poor Dad" stod det klart: hon skulle skapa sin egen cash machine - ett företag som så småningom skulle sköta sig själv så att hon kunde ta ut en lön utan att själv behöva jobba på företaget.

Hon återvände till Sverige, jobbade en period, men sa sedan upp sig och gav sig själv en månad för att komma på en idé. Den skulle vara en enkel - själva ämnet ville hon inte behöva lära sig så mycket om, fokus skulle ligga på att bygga bolaget. Hon höll sin tidsram genom att minnas ett av sina första jobb.

– Jag kom på hur jag brukade sitta barnvakt när jag var yngre. Det tyckte jag lät som en enkel och bra företagsidé, säger Jeanette Holm.

Jobbade dygnet runt

Nannynu startades och växte otroligt snabbt. Det fanns nästan ingen konkurrent till företaget som hyrde ut barnvakter och i dag har Nannynu 21 fast anställda och 900 barnvakter. Företaget har en omsättning på 30 miljoner kronor och en vinstmarginal på 10 procent.

Men trots att företaget gick bra från start innebar det inte att Jeanette Holm kunde luta sig tillbaka. Tvärtom.

– Jag jobbade i princip dygnet runt de första två åren. Det måste man vara beredd på, att de första åren kräver extremt mycket arbete, säger hon.

Hon fokuserade på att bygga upp strukturen och en stark kultur, så att det blev enkelt att anställa och träna upp duktiga medarbetare, berättar hon.

– Det är egentligen de två grundpelarna för att ett bolag skall kunna bli självgående. Plus extremt duktig personal.


LÄS OCKSÅ: Så blir du en vinnare på Black Friday

Gick på föräldraledighet

Fem år efter starten behövde hon inte längre arbeta i bolaget, verksamheten rullade på utan henne.

– Jag gick på föräldraledighet och testade om bolaget klarade sig själv. Jag hörde inte av mig på ett halvår och efter ett år hade bolaget växt med 20 procent och behållit sin 10-procentiga vinstmarginal.

I och med det hade hon nått sitt mål - hon var ekonomiskt oberoende. Men vad skulle hända därifrån?

– Sedan dess har mycket kretsat kring barn. Först var jag föräldraledig och nu väntar jag mitt andra barn, så jag har inte haft så mycket tid att tänka på vad som blir nästa steg, säger Jeanette Holm.

Hon har föreläst en del och gjort vad hon kallar för "tråkinvesteringar", men ännu inte hunnit njuta av friheten i dess fulla styrka.

– Men det är ju också fantastiskt att få så mycket tid för barn. Nu kan jag till exempel engagera mig i min sons dagis, men också dras in i projekt som känns intressanta. Det finns inget tvång någonstans.

Handlar om att vara fri

Jeanette Holm tror att många har en skev bild av vad ekonomiskt oberoende innebär.

– Många tror nog att det handlar om att ha obegränsat med pengar, men så är det ju inte. Det handlar om att ersätta din jobbinkomst med passiv inkomst så att du inte är beroende av ett arbete.

För Jeanette handlar det om att kunna vara fri att göra och jobba med det hon vill. I framtiden tror hon att hon kommer att starta ett nytt bolag, men i vilken bransch vet hon inte än.

– Hade jag fått göra om min första bolagsstart igen så hade jag nog satsat på något lättare, kanske e-handel eller ett online/digitalt företag likt det Tim Ferriss pratar om i 4 hour work week”. Då hade man kunnat bygga sig fri mycket snabbare, säger hon.


LÄS OCKSÅ: Expert: Inte omöjligt att bli ekonomiskt oberoende


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

FAKTA

Jeanettes tips till dig som vill skapa en cash machine:

* Välj en lätt idé.

* Fokusera på att bygga struktur i bolaget.

* Skapa en stark företagskultur.

* Tillsätt en intern vd som du själv tränat upp.

* Var beredd att lägga ner mycket tid på att utvecklas – både hur man bygger bolaget men också som människa och mentalt - du måste växa i samma takt som bolaget växer.

Jeanettes boktips:

* Rich dad, Poor dad - Robert T Kiyosaki

* The Millionaire Maker's Guide to Creating a Cash Machine for Life - Loral Langemeier

* The 4-hour work week - Tim Ferriss

* E-myth revised, Michael Gerber

* Built to last, Jim Collins

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!