Klassisk klädkedja går i konkurs – 250 drabbas

JC går i konkurs.
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Svenska klädjätten JC har ansökt om konkurs – med skulder på 160 miljoner kronor.

Modekedjan har ett 30-tal butiker och omkring 250 anställda i Sverige.

– Det var ju väntat, säger en anställd som Expressen har pratat med. 

På torsdagseftermiddagen försattes bolaget i konkurs av tingsrätten

Den ekonomiska krisen för svenska modekedjan JC har pågått i flera år och i januari var situationen så desperat att företaget inte klarade av att betala löner till sina anställda.

Förhoppningen var att genomföra en rekonstruktion och på så sätt rädda klädjätten som grundades redan 1962.

Men läget var för kritiskt – och efter att rekonstruktionen avbröts i tisdags lämnade företaget under onsdagen in en ansökan om konkurs till Stockholms tingsrätt, vilket Breakit var först att rapportera om.

”Undertecknat bolag, som är på obestånd, får härigenom ansöka om att vi försätts i konkurs” skriver ägaren Ilya Meric i ansökan.

På torsdagseftermiddagen beslutade Stockholms tingsrätt att försätta JC i konkurs samt utsåg advokaten Mats Emthén till konkursförvaltare.

JC har ett 30-tal butiker runtom i landet och omkring 250 anställda drabbas av beskedet. 

Skulder på 160 miljoner

Expressen har varit i kontakt med en anställd på JC som säger att beskedet var väntat. 

Personen säger att det är oklart vad som kommer hända för personalens del den närmaste tiden. 

JC är en klassisk svensk klädkedja, känns det vemodigt?

– Det är väl det tråkigaste. Man har ju vuxit upp med JC, det är det många som har gjort.

JC har enligt konkursansökan skulder på sammanlagt 160 miljoner kronor till företagen Smart Perfect Ltd och Denim Island.

Den helt dominerade fordringsägaren är Smart Perfect Ltd, ett Hongkong-baserat företag som står skrivet i skatteparadiset Seychellerna och har koppling till den tidigare kinesiske ägaren Gordon Wu.

– Vi har ju varit i rekonstruktion, det är inga nyheter. 

Mystisk koppling till tidigare ägare

Sveriges Radios program Kaliber har i olika omgångar uppmärksammat en rad märkliga turer som berör JC och Smart Perfect Ltd. Företaget hade störst röstandel och inflytande över att nedskrivningen av skulderna beviljades vid JC:s förra rekonstruktionen som avslutades den 29 maj 2017. 

– I vår senaste granskning har vi avslöjat att innan den tidigare kinesiske ägaren Gordon Wu lämnade JC så överförde han en lång rad av JC:s varumärken inklusive  deras eget namn till Smart Perfect, sa Kalibers reporter Tobias Andersson Åkerblom till Expressen i februari i år.

JC:s formella ägare Iliya Meric i Stockholms tingsrätt när domstolen skulle ta ställning till fortsatt företagsrekonstruktion tidigare i vår.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Det har även funnits tvivel om att Iliya Meric är den verklige ägaren till klädkedjan JC. När Expressen frågade honom om personerna bakom Smart Perfect i februari i år förnekade han att han kände dem.

– Det är en grupp människor. Jag vet inte vilka alla är. Jag jobbar inte med dem, sa Iliya Meric.


Expressen söker JC:s vd. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!